Távozik tizenöt év után Elek Gábor az FTC kispadjáról – hajszálon múlt a meseszerű búcsú

2023. június 05. 15:34

Bő húsz év után újra BL-döntőt játszhatott a Fradi női kézicsapata, azonban nem sikerült a csoda. Ezüstéremmel távozik az edzőlegenda.

2023. június 05. 15:34
null

Nem kellett sokat várni az Európa-liga-döntő után, hogy Budapest újra otthont adjon egy rangos európai sporteseménynek, hiszen a hétvégén az MVM Dome közönsége előtt rendezték meg a női kézilabda Final Fourt. Az egyik ágon a Győri ETO csapatának nem sikerült a döntőbe jutás a Kristiansand ellen, viszont a másik magyar csapatnak sikerült a történelmi bravúr:

2002 után újra a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjébe jutott a Ferencváros.

Ahogy arról a Mandiner beszámolt, további csodára nem került sor, négy góllal kikapott a fináléban a Fradi norvég ellenfelétől.

„Nagyon büszke vagyok az idényünkre, bár most nem tudok örülni, de ki az az edző, aki egy vesztes mérkőzés után örülni tud? Néhány nap múlva nagyon fogunk majd örülni ennek az ezüstéremnek, és nagyon büszkék leszünk rá” – szögezte le a döntő utáni sajtótájékoztatón Elek Gábor. A szezonnal kapcsolatban elmondta, borzasztó dolgokon mentek keresztül: történelmi vereség Bietigheimben (40-20), történelmi gólkülönbségű győzelem a cseh Baník Most ellen (43-19), történelmi fordítás Metzben a negyeddöntőben, most pedig egy történelmi nézőszám (20 022 fő) „egy ilyen csodálatos közegben”, vasárnap az MVM Dome-ban.

„Köszönöm a szurkolóinknak egyrészt, hogy elviselték ezt a hullámvasutat, másrészt, hogy ennyien eljöttek ide miattunk, és ilyen atmoszférát teremtettek. Azt mondom, rendben volt ez az év, de most nem tudok örülni” – magyarázta Elek a vezetőedző az MTI tudósítása szerint.

Majdnem tökéletesre sikeredett Elek Gábor búcsúja

Nem csak azért volt kiemelt fontosságú a Fradi fináléja, mert bő húsz év után jutott be újra a döntőbe, hanem azért is, mert ez volt Elek Gábor utolsó mérkőzése a zöld-fehérek kispadján. A vezetőedző tizenöt év után (!) távozik, Szucsánszki Zita csapatkapitány pedig visszavonul.

A magyar csapat története során először jutott be a Final Fourba [2014 óta rendezik ebben a formában a Bajnokok Ligája végjátékát – a szerk.], sokak szerint nem volt szerencsés az időzítés Elek Gábor távozásának bejelentésével kapcsolatban:

a vezetőedző a Metz elleni sikeres negyeddöntőt követően árulta el, nem folytatja a Fradi kispadján.

„Szeretném leszögezni, hogy minden az én kérésemnek megfelelően alakult a kommunikáció során. Más szempontból is mindent úgy alakított a klub, ahogyan kértem. Így döntöttünk, nagyon nagy barátságban válunk el. Ide születtem, fradistaként is halok meg, csak köszönettel tartozom mindenkinek. Ennél a klubnál lettem az, aki vagyok, mindent – a családomat, tulajdonképpen az életemet is – ennek az egyesületnek köszönhetek. Az volt a kérésem, hogy a metzi visszavágó végéig nem tudathatja meg a csapat, én is szigorúan tartottam magam ehhez. Többekben felvetődött, hogy azért nyertünk Franciaországban, mert megsúgtam a játékosoknak, hogy távozom a nyáron – nem súgtam meg. Sőt nagyon vigyáztam rá, hogy amennyire csak lehetséges, ne is lássanak rajtam semmit” – fogalmazott a Final Fourba jutást követően az edző a Nemzeti Sportnak.

A Kristiansand elleni döntő után természetesen szóba került a Elek jövője is. Mint elmondta,

most biztosan nincs folytatás számára, és jelenleg nem tud válaszolni arra, hol folytatja,

illetve egyáltalán folytatja-e az edzősködést.

Elek Gábort tizenöt éve, 2008-ban bízták meg az FTC felnőtt női csapata irányításával. Sikerei:
► két KEK-győzelem (2011, 2012)
► két magyar bajnoki cím (2015, 2021)
► három Magyar Kupa-siker (2017, 2022, 2023)
► EHF Bajnokok Ligája (2023)

A Ferencváros ezzel az összeállítással búcsúztatta a női kézilabdacsapat vezetőedzőjét:

Ki lehet Elek Gábor utódja?

Bár a történelmi Final Four után még nincs hivatalos információ arról, ki váltja Eleket a kispadon, a svájci női kézilabda szövetség közleménye sokatmondó: Martin Albertsen, a női felnőttválogatott szövetségi kapitánya, az U20-as csapat szövetségi edzője, illetve az akadémia vezetőedzője saját kérésére távozik, és egy európai topklub irányítását veszi át” – idézi a nyilatkozatot a Magyar Nemzet. A kommünikéből az is kiderült, a 45 éves dán edző érkezését az új klubja leghamarabb június elejéig nem fogja bejelenteni.

Elek Gábor feltételezett utódja több sikert is elért már karrierje során: a dán és a német bajnokságot is megnyerte csapataival (Viborg, Bietigheim), illetve a svájci női válogatott az ő irányításával jutott ki története első világversenyére, a tavalyi Európa-bajnokságra.

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2023. június 05. 16:17
A SORS fintora! ELEK GÁBOR alatt a FRADI női kézilabda csapata a legjobb eredményét éppen most érte el. EZ az ezüstérem MINDEN előzetes várakozáson felüli, hiszen már az EGY CSODA volt , hogy a Fradi bejutott a legjobb négy közé . S TÉNYLEG kell már egy frissítés a kispadon. ELEK Gábornak is sok sikert, a FRADI NŐI KÉZISEINEK pedig még szebb sikereket, mint az idei !
Búvár Kund
2023. június 05. 16:16
Nem tartottam igazán sosem jó edzőnek. Erős játékoskerete volt mindig a "keze alatt". Sztem Németh jobb edző volt. Talán ez volt a legjobb eredmény amit elért.
Czápa
2023. június 05. 15:59
Köszönünk mindent! Hajrá Fradi!
BURTI1970
2023. június 05. 15:54
Köszönjük Gabi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!