Fogyasztók megtévesztéséért 40 milliós bírságot kaptak Schobert Norbiék

2023. május 06. 12:35

Uniós szabályozást is sértettek, a Norbi Update mindent beismert.

2023. május 06. 12:35
null

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata szerint a Norbi Update termékek forgalmazója több szempontból is megtévesztette a fogyasztókat, a hivatal 40 millió forintra bírságolta a céget – közölte a GVH az MTI-vel szombaton. A közlemény szerint egyebek mellett a termékek hatásait, összetételét, a diéták eredményességét illetően tévesztette meg a cég a fogyasztókat.

A vállalkozás együttműködött a hatósággal és elismerte a jogsértést,

ezt figyelembe vették a bírság megállapítása során.    

Uniós szabályozást is sértettek

A GVH szakemberei bő egyéves időtartamot vizsgálva 280 videóbejegyzést néztek át, és arra jutottak, hogy azok megtéveszthették a fogyasztókat a termékek összetételét, hatásait, a cég piaci pozícióját, illetve egy termék esetében annak forgalmazhatóságát illetően. A videók megalapozatlanul hirdették az Update termékeket egészségre ható tulajdonságra, betegségek megelőzésére, kezelésére utaló állításokkal:

például elmúlik a cukorbetegség, elmúlik a magas vérnyomás.

A megtévesztő, egészséggel kapcsolatos állítások egyúttal megsértették az élelmiszerek reklámozására vonatkozó uniós szabályozást is. A posztok emellett megtévesztő állításokat tettek az Update termékek összetételével kapcsolatban (például cukormentes, csökkentett a szénhidráttartalma), valamint megalapozatlanul állították a cég piacelsőségét. A versenyhatóság mindezek figyelembevételével 40 millió forintra bírságolta a Norbi Update Lowcarb Zrt.-t.

(MTI)

Fotó: Mandiner / Földházi Árpád

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolakomarom
2023. május 07. 21:45
a Norbi Update-et is utolérte holokauszt karpi jarna nekik
ringwoodite
2023. május 07. 06:51
Norbi Update 4.0. Hanyadik bírság is ez már? Na hagyjuk... Aki az elso folsules kovetkezteben nem tudta levonni a konzekvenciakat, az egye tovabbra is az update szart, es tegyen jot vele, hogy a legkozelebbi 100 millios birsagot is ki tudja fizetni... Norbi koszoni mindenkinek a hozzajarulast.
-Zsolt-
2023. május 06. 23:57
Norbi az a dagadtaknak, mint a nemzetmegvezető a birkáknak.
amca
2023. május 06. 23:27
Az emberi ostobaság végtelen. Míg Lószar lesz . Schpatz is lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!