Most érdemes eurót venni? A szakértő mindent elmond a forint árfolyamáról

2023. május 05. 09:15

A Mandinernek nyilatkozó elemző felvázolta, milyen forgatókönyvek állnak a hazai fizetőeszköz előtt a közeljövőben.

2023. május 05. 09:15
null
Helmeczi Zoltán

Sok tényező együttállása kellett ahhoz, hogy az euró-forint árfolyam az év elején látott 400 feletti szintekről vissza tudjon süllyedni.

Miért erősödött a forint?

„Az egyik legfontosabb tényező, hogy a befektetők elkezdtek bízni abban, hogy előbb vagy utóbb, de megszületik majd a megállapodás az európai uniós források ügyében – mondta a Mandiner.hu-nak Virovácz Péter, emlékeztetve, hogy a decemberi megállapodást követően került egyértelműen erősödő pályára a forint.

Aztán persze szükség volt egy kedvező globális környezetre is. Általánosságban ugyanis elmondható – magyarázta az ING Bank vezető elemzője –, hogy

a befektetők kockázatvállalási kedve jelentősen megnőtt,

és ennek hatására a tőke elkezdett ismét a feltörekvő piacok irányába mozogni. Ez segítette a régiós fizetőeszközök felértékelődését, így a forintnak is kedvezett. Az energiaválság múlásával és a külső kockázati tényezők mérséklődésével párhuzamosan a befektetők egyre több fantáziát láttak a hazai eszközökben.

„Persze nem mehetünk el szó nélkül a kamatkörnyezet mellett sem. A 18 százalékos effektív kamat messze felülmúlja mind a régiós versenytársak által alkalmazott kamatszintet, mind pedig sok más, globális feltörekvő piaci szereplő kamatát. Mivel a befektetők a strukturális helyzet javulását látták és várták Magyarországon, így a magas kamatok nagy mértékben segítették a forint erősödését” – fejtette ki.

A forint továbbra is sérülékeny

A szakember felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a forint továbbra is sérülékeny. Ennek legutóbbi példája az elmúlt hónapok bankpánikok övezte forintgyengülése volt. „Amikor megrendül a globális bizalom, akkor hirtelen előkerül az a bizonyos szemellenző, és kamatszintektől, fundamentumoktól függetlenül a tőke elindul a biztosnak hitt befektetések irányába” – fogalmazott. Ezzel szemben az is látható szerinte, hogy az előttünk álló hazai kamatvágási ciklust meglehetősen jól fogadták a piaci szereplők.

A magyar jegybank jól időzítve, kellően alapos kommunikációval képes volt – eddig – lemenedzselni a helyzetet a forint komolyabb gyengülése nélkül.

A napokban látott forintgyengülés azonban arra is rávilágított, hogy bizony a befektetők alaposan szemügyre veszik az adott ország pénzügyeit, különös tekintettel a költségvetési folyamatokra és az adósságfinanszírozásra.

A piac nem igazán vette jó néven a kormányzat friss terveit a költségvetési célszámokkal kapcsolatban sem. Mint ismeretes, a 2024–2025-ös hiánycélokat a kormányzat a GDP 0,4-0,4 százalékával megemelte. Ráadásul az idei büdzsé kamatkiadások nélkül számított egyenlegét lényegében nulla közelébe kellene kihozni. „Ez felveti a további költségvetési kiigazítás szükségességét. Emellett ismét felvetődött a hitelminősítési kérdés is, vagyis hogy ilyen helyzetben vajon lesz-e újabb negatív hitelminősítői döntés a közeljövőben. A befektetők tehát meglehetősen távolba vesző kockázatokkal is számolnak már most” – fejtette ki.

Nyáron milyen árfolyamra készülhetnek a külföldi vakációt tervezők?

Az ING Banknál a forint számára az euróval szemben nagyságrendileg a 370–385 sávot látják a legnagyobb valószínűségű mozgástérnek. Ahhoz, hogy 370 alá süllyedjen a forint, egy meglehetősen gyors, erős, pozitív üzenet kellene az uniós források ügyében.

„Ugyanakkor minél távolabb vagyunk ettől a 370-es szinttől, annál nehezebb elképzelni, hogy egy ilyen pozitív hírre nagyon gyorsan áttörje a forint ezt az ellenállási szintet. Ebben a tekintetben tehát úgy fogalmaznék, hogy ha a forint közelebb van a 370-hez, mint a 385-höz, akkor érdemes euró vásárlásában gondolkozni azoknak, akik a nyaralásukhoz eurót szeretnének váltani” – mondta Virovácz Péter, aki úgy látja, a kockázatok között sajnos továbbra is sokkal több negatív található, vagyis olyan, amely a forint árfolyamának hirtelen negatív megborulását hozhatja.

Mire érdemes figyelni a folytatásban az árfolyamot illetően?

A vezető elemző szerint az kétségtelen, hogy a legnagyobb hatású fejlemény az uniós források ügye lehet. Itt

a pozitív bejelentés képes lehet a forintot valamelyest erősíteni,

ám itt is meglehetősen korlátos javulásra számít. Ezzel szemben a további késlekedés, esetleg új, negatív hírek pillanatok alatt eltántoríthatják a befektetőket a forinttól.

A hazai kamatkörnyezetről a szakember azt mondja, maga a kamatvágási ciklus – amennyiben a jegybank jól menedzseli a helyzetet – vélhetően nem okoz majd komoly törést a forint árfolyamában. Egy váratlan jegybanki húzás – a lazítás oldalán – ugyanakkor gyengíthetné a forintot, de úgy véli, hogy ezt a jegybank nagyon szeretné elkerülni.

„És persze itt van még a bankcsődök kérdése. Sajnos nem lehetünk biztosak abban, hogy nem hullik ki egy újabb csontváz a szekrényből. Eddig a hatóságok meglehetősen jól kezelték a helyzetet, így talán bízhatunk abban, hogy innen már nem jön újabb sokk. De sajnos az elmúlt évek bebizonyították, hogy néha érdemes várni a váratlant. E tekintetben talán az első számú versenyző az amerikai adósságplafon körüli újabb vita és az abszolút legrosszabb forgatókönyv az USA technikai csődje lenne (vagyis szelektív nemfizetés egy lejáró állami tartozás esetében)” – zárta elemzését Virovácz Péter.

Nyitókép: Bloomberg / Contributor/Getty Images

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugati Ádám
2023. május 05. 12:31
A deviza piacon két csoport működik. Az egyik a nagybani bukmékerek, akik mindég nyernek és a kisbüfik, akik mindég vesztenek. A jelenlegi állás szerint - amit már egy korábbi kommentemben jeleztem - az euro-USA dollár árfolyam közötti rés növekedése az érdek, mivel a nem anyagi áruk és szolgáltatások több mint 2/3-áért dollárban kell fizetni, mert ezzel egy kulcs termékcsoport árának (ú.m. információ) monopol helyzete fenntartható. Mivel a korábbi ígérgetések a deviza-valuta spekulációk megszüntetésére nem realizálódtak, a kis országok pénzeinek világpiaci árát a nagybani bukmékerek akár 50%-os (kivételes esetekben az ezredforduló körüli időszakban ennél nagyobb mértékű romlásra is volt példa) mértékű nagyságrendben is képesek mozgatni, romba döntve a támadott pénzt kibocsájtó ország gazdaságát. A helyzetet azonban Matolcsy elnök úr mesterien kezeli, igen jó taktikát választva a rövidtávú hitelek felvételével és folyósításával a magyar gazdasági szereplők igényinek megfelelően ellaposítva az árfolyam ingadozásokat. Surányinak és Simornak is ezt kellett volna tennie, nem pedig megengedni a külföldi devizában nominált hitelek tömeges folyósítását (bár ez volt a leglátványosabb, de nem ez volt a legnagyobb hiba).
-Zsolt-
2023. május 05. 12:22
A képen 305 Ft az euró? Az már kb. 10 éve lehetett. 😹😹😹
SzkeptiKUSS
2023. május 05. 12:12
Nem tudom, hogy ki hogyan látja át a valuta árfolyam mozgás következményeit, de érdemes tudni, hogy van az a határ az erősödésben, ahol bele kell nyúlni és megállítani. /nem tudom hol ez a határ, talán 350-360 körül/ A magyar gazdaság jelentős mértékben exportra termel, megkötött szerződésekkel fix euróért. Ha az inflációhoz, részben a forint gyengüléshez igazított bérek, átszámolva elviszik a haszon egy jelentő részét, akkor egy csomó kifelé dolgozó vállalkozás nehéz helyzetbe is kerülhet, mert esetleg kevésbé lesz versenyképes egy más országban működő konkurenciával.
Zsolakomarom
2023. május 05. 11:49
ezert az illusztracios kepert felelni fog a szerkesztoseg xDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!