Orbán Balázs a Ludovika Fesztiválon: A nemzeti gondolat kizárásával Európának nincs jövője

2023. május 12. 16:48

A miniszterelnök politikai igazgatója azt is hangsúlyozta, hogy „megvan annak a veszélye, hogy az európai integráció meg is szűnhet.”

2023. május 12. 16:48
null

„Magyarország soha nem fog hozzájárulni ahhoz, hogy a nemzeti gondolatot kizárják Európából” – jelentette ki Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által tizenharmadik alkalommal megszervezett Ludovika Fesztivál második napján.

„Az Európai Unió alapító atyjai  – és azok közül is a leghíresebb – a II. világháború lezárását követően kialakuló és stabilizálódó békét jelölte meg mint az Európai Unió legfontosabb szándéka” – emlékeztetett Orbán Balázs Robert Schuman gondolatára. „Ehhez képest a brüsszeli tanácsüléseken geopolitikáról, háborús műveletekről, újabban megnyíló frontokról, konfliktusokról beszélnek, miközben

 – fejtette ki. Hozzátette: az alapító atyák sok esetben nagyon másként gondolkodtak a kereszténységről, az európai nemzetek közötti együttműködésről, valamint a háború és béke ügyéről, mint amilyen kritikákat Brüsszel megfogalmaz Magyarországgal szemben ezekben a kérdésekben. 

Megvan a veszélye, hogy megszűnhet az európai integráció

„Ha az új generáció nem képes újra fogalmazni, mit jelent számára Európa, akkor az európai integráció meg is szűnhet” – mutatott rá a politikai igazgató. Leszögezte: vizsgálni kell, hogy Magyarország ebben az együttműködésben a nemzetstratégiai céljait meg tudja-e valósítani. Kijelentette:

Ennek megoldásában nekünk, magyaroknak és a közép-európai térségnek nagyon aktívan kell részt venni, az ebből eredő esetleges konfliktusokat és nehézségeket nem szabad személyesnek venni, mert a megoldás megtalálásának érdekében ezekre szükség van” – tette hozzá. 

„Magyarország egy Európa közepén elhelyezkedő ezeréves állam, amely jelen pillanatban egy rendkívül nyitott, exportorientált, termelésre berendezkedett és a jó minőségű termékeinket külföldi piacokon eladó ország” – fogalmazott Orbán Balázs, hangsúlyozva: „a mi érdekünk a konfrontáció elkerülése és a minél összetettebb kereskedelmi kapcsolatok megléte. Kiemelte: számunkra azért fontos az Európai Unió, mert rajta keresztül férünk hozzá a közös piachoz, és így tudjuk az általunk megtermelt termékeket eladni az Unió országaiban”. Hozzátette: az Európán kívüli országok is azért kereskednek velünk, mert ezáltal férnek hozzá az európai termékekhez és a piachoz. 

„Az Európai Unió létezése előtt is voltak érdekegyeztetési fórumok, rítusok, tárgyalások, megegyezések, volt intellektuális vita és egy olyan kötőanyag, amelynek az volt az volt a feladata, hogy az Európán belüli konfliktusokat egy közös civilizációs alapból kiindulva el tudja rendezni, ez pedig a kereszténység volt” – fejtette ki Orbán. Beszélt arról is, hogy az integráció fenntartásával kapcsolatban az alapszerződésekben meghatározott jogi szerepvállalások is fontosak, az Európai Bizottság pedig épp ezekkel ellentétesen viselkedik.

Az elmúlt 13 év külpolitikai és diplomácia tevékenysége hazánkat felértékelte a nyugati világban

„Az európai értékekre leselkedő legnagyobb veszély az, ha a brüsszeli intézmények az alapszerződés adta keretek és szerepfelfogások közül kilépve, saját politikai agenda mentén kezdenek el tárgyalni – jelentette ki. Nem magyarként, nem lengyelként, hanem európaiként kell ez ellen tiltakozni” – fogalmazott. Az angolszász politikai gondolkodással összehasonlítva kifejtette:

„Ebből érthető meg, hogy miközben a magyar kormány egyébként identitáspolitikai kérdésekben valóban konzervatív vonalat képvisel, gazdaságpolitikai kérdésekben és az államirányítás bizonyos kérdéseiben miért hoz néha klasszikus liberális, vagy klasszikus szociáldemokrata irányból levezethető döntéseket” – mutatott rá.

Kitért arra is, hogy Magyarország elmúlt 13 éves külpolitikai és diplomácia tevékenysége hazánkat felértékelte a nyugati világban és azon kívül is, ahhoz képest, hogy milyen gazdasági súllyal és katonai erővel rendelkezünk. Úgy fogalmazott:

ezért az ebből eredő támadásokat el kell hárítani, és napi szintű eredményeket, illetve sikereket kovácsolni”.

„A nemzeti gondolat kizárásával Európának nincs jövője, ezért a nemzeti gondolat kizárásához mi soha sem fogunk hozzájárulni” – zárta gondolatait Orbán Balázs.

Orbán Balázs vonatkozó bejegyzését alább tekinthetik meg:

***

Nyitókép: Orbán Balázs Facebook-oldala

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NERbot
2023. május 12. 19:01
A nacionalizmus csak szépet és jót adott eddig Európának, gondoljunk például a két világháborúra!
pemete jakab
2023. május 12. 17:47
"Orbán Balázs a Ludovika Fesztiválon: A nemzeti gondolat kizárásával Európának nincs jövője" Egy igazi magyar nacionalista fejből sorolja az Árpád-házi királyokat uralkodásuk dátumával. De kívülről tudja az 1948-49-es forradalom és szabadságharc 12 pontját vagy az aradi vértanúkat. A magyar Nobel-díjasok szintén a kisujjában vannak. Vaktérképen bármikor bejelöli a történelmi Magyarország vármegyéit. Az Aranycsapat játékosainak a felsorolását már nem is említve, mert az evidens. És ez csak az alap, mert bármikor tart egy kiselőadást történelmünk fontosabb eseményeiről, rávilágítva az összefüggésekre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!