„Kész Zoltán nagy csalódás volt számomra, rendkívül gusztustalan módon fordult szembe velem” – Márki-Zay Péter a Mandinernek

2023. január 12. 21:01

Nem kosarazott ki Hadházy, mert nem is hívtam a pártomba – egyebek közt ezt is elmondta lapunknak az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje. Interjúnk.

2023. január 12. 21:01
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Hogyan fogadta, hogy kikosarazta önt Hadházy Ákos, és nem kíván csatlakozni a pártjához?

Nem kosarazott ki, hiszen nem is hívtam.

De hát a független parlamenti képviselő a Facebookon hosszabb bejegyzést írt erről, és alaposan meg is indokolta a döntését.

A sajtó kereshette meg őt, ezért posztolt erről. Egyébként tény, hogy ezzel kapcsolatban van közöttünk nézetkülönbség. Hadházy Ákos úgy gondolja,  akkor van értelme egy ilyen pártot csinálni, ha abban sokan vesznek részt. Mi, a Mindenki Magyarországa Mozgalmában (MMM) működő kis csapat viszont úgy gondoltuk, ezt most mindenképp meg kell tenni. Viszont az lényeges, hogy nem az MMM alakul párttá, hanem annak néhány tagja döntött az alapításról.

Kattintásvadász címmel jelent meg egy cikk

Nem is beszélt vele erről?

Mi gyakran szoktunk beszélgetni, de ez a téma egy éve került szóba közöttünk. A mostani posztja után is váltottunk pár szót, s abban maradtunk, hogy eljön hozzám és akkor több időnk lesz a helyzetet elemezni. De még egyszer hangsúlyozom, pontosan tisztában vagyok az ő álláspontjával, és azzal, hogy nem akar csatlakozni hozzánk.

De akkor miért úgy került a nyilvánosság elé ez az ügy, hogy ön kereste Hadházyt, ő viszont nemet mondott.

Engem megkérdezett egy újságíró, hogy a Hadházy be fog-e lépni, én pedig azt válaszoltam, hogy nincs szó erről, viszont nagyon szívesen látjuk. Ez megjelent az egyik portálon egy kattintásvadász címmel, ezt kapta fel azután a sajtó.

S mi a helyzet a korábbi harcostársaival, például Lukácsi Katalinnal, Kész Zoltánnal, velük sem vette fel a kapcsolatot?

Nem. Lukácsi Katalinnal a jászberényi időközi választás kapcsán kommunikáltunk, de ez a téma nem került szóba. Ő a parlamenti választás eredménye miatt érthető módon nagyon csalódott, kevésbé érthető módon viszont engem hibáztatott, de ez az ő személyes sztorija. A Kész Zoltán viszont nagy csalódás volt a számomra,

rendkívül gusztustalan módon fordult szembe velem.

A kampánypénzek miatt bírált, holott a magyar történelemben eddig én voltam az egyetlen ember, aki minden választás után fillérre pontosan elszámolt az összes támogatásról, bevételről, valamint a kiadásról, még a titkosszolgálat sem talált semmiféle eltérést sem az általunk és az általuk feltárt adatok között. Ehhez képest Kész korábban soha senkit nem támadott meg emiatt, csak most, engem. Biztos ő is csalódott, számíthatott valamilyen pozícióra, de nyilván felfogta, hogy a jelenlegi helyzetben erre sem velem, sem nélkülem nincs esélye, de a motivációját nem ismerem.

Most nem ez a beszélgetés témája, nem is mennék bele részletesen, de azért az ellenzék soraiból nem csak neki voltak problémái, többen azt mondták, fogalmuk sem volt az amerikai milliárdokról. Némelyeket sokkolt a hír.

Nem sokkolt, ne nézzük már naivnak őket. De maradjunk ennyiben, erről tényleg sokat beszéltem már.

Az Európai Néppártnak Magyarországon nincs igazi képviselete

Akkor lépjünk tovább. Mi a céljuk az újabb, sokadik ellenzéki pártként?

Rögzítsük, hogy semmi újdonság nincs abban, hogy pártot alapítok néhány társammal, erről nagyon régóta szó van. Az EP-választás, a civilek melletti kiállás olyan fontos számunkra, ami már most indokolttá teszi a létrehozását, és ne feledjük, hogy az Európai Néppártnak Magyarországon nincs igazi képviselete, mi pedig betölthetjük ezt az űrt. Ugyanakkor tudomásul vesszük, ha sokan ezt nem így gondolják.

Tud vagy akar mondani néhány nevet, akik részt vesznek majd a pártja tevékenységében?

Egyelőre nem. 

Nem tud vagy nem akar?

Nem is tudok, de nem is akarok. Tény, sok olyan ismert ember van, akikkel egy évvel ezelőtt eldöntöttük, hogy megalakítjuk a pártot,

ám sokan közülük nem csatlakoznak.

Ők úgy látják, a jelenlegi helyzetben ennek most nincs értelme – inkább a gyerekeikkel, unokáikkal foglalkoznak, vagy vissza is vonulnak a politikából –, az ő szempontjukból ez talán érthető is, ezért nem lehet őket hibáztatni.

Az igaz, hogy Mindenki Magyarországa Néppárt lesz az új formáció neve?

Nem biztos, ez egyelőre munkacím, majd meglátjuk, hogy a bíróság ezt jóváhagyja–e vagy sem, ennek egyébként már meg kellett volna történnie, hiszen több mint 60 nap eltelt a dokumentumok beadása óta, s ilyen határidőt ír elő a jogszabály.

Nyitókép: Az Egységben Magyarországért kampányzáró rendezvénye Budapest, a Madách tér, 2022. április 2. MTI/Koszticsák Szilárd

 

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kbkbkb
2023. január 14. 11:47
Kész Zoltán a választások után nyilvánosan mondta /utána lehet nézni az a TV-k archívumában/: OK, de hol a lé? Ezt nem kellett volna mondania.
KBA98
2023. január 13. 17:21
MZP, remélem, hogy a feleséged nem csak gyalulni tud, hanem főzni is, mert sok bablevest kell vinni neked majd a sittre!
vitamin
2023. január 13. 12:27
Maki még mindig azt hiszi magáról, hogy tényező.
Hohokam
2023. január 13. 10:12
Márki-Zay Kész. Volt, van lesz. Teljesen. Gyógyíthatatlanul. Csóklászással.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!