„Az ársapka torzítja a piacot” – mondja a Spar ügyvezető igazgatója

2022. december 07. 21:26

Heiszler Gabriella szerint ársapka nem fékezi eredményesen az inflációt.

2022. december 07. 21:26
null

Az ársapka nem fékezi eredményesen az inflációt, mivel torzítja a piacot – mondta el a HVG-nek Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. „Közismert példa a trappista sajté: ha a támogatott tej iránti nagyobb kereslet miatt kevesebb a tejzsír a piacon, durván megdrágul a sajt és a túró” – magyarázta.

A Spar nem csupán Magyarországon van jelen, így külföldi tapasztalatát is elárulta. Máshol is belenyúlnak a kormányok a válság miatt a gazdaságba, de „nem úgy, hogy a teljes veszteség a kiskereskedelemben csapódik le. (…) Másutt az árszabályozás a termelési-értékesítési lánc egészére vonatkozik, a termelőtől a nagykereskedőkön át a boltokig. Szétterítik a veszteséget az ágazat szereplői között. Egyszersmind együttműködésre veszik rá őket, amiről nálunk szó sincs” – mondta.

Heiszler a Spar mennyiségi korlátozásairól azt mondta, nem azért vezették be őket, mert pánikvásárlástól tartanak, hanem mert „ha valaki például büfét üzemeltet, és eddig a nagykereskedőtől vásárolta meg a cukrot, az étolajat, a csirkemellet, tőlük ma dupla áron kapja meg. (…) A mennyiségi korlátozással igyekszünk elérni, hogy a háztartásoknak is jusson az ársapkás termékekből.”

A nyitókép illusztráció. Fotó: ARTUR WIDAK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. december 08. 15:30
Ezt mindenki tudja,csak a birkák nem fogják fel..
dezilluzionista
2022. december 08. 12:17
AmagyarárakatelsősorbanOrbántorzítja.
jánosbácsi
2022. december 08. 09:01
Magyar ársapka jó a brüsszeli rossz. Orbán Viktor okos mindenki más hülye .
Carcess
2022. december 08. 08:22
ha most ti is áruhiányt produkáltok mint a mol akkor szerintem készüljetek a lincselésre
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!