A Katar-ügy tükrében furcsa az EU-tól azt hallani, nálunk nagyobb a korrupció, mint az uniós átlag – mondja az Integritás Hatóság elnöke

2022. december 16. 10:23

Bíró Ferenc szerint elit alakulat küzd azért, hogy az uniós források megszerzése, a közbeszerzések törvényesek legyenek, s vizsgálják a Farkas Flórián-ügyet is, amelyben megszüntették a büntetőeljárást.

2022. december 16. 10:23
null

Az Integritás Hatóságnak nagyon széles jogköre van, és ezzel fog is élni – mondta el a nemrég felállt testület elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Bíró Ferenc kijelentette, a nyomozati cselekményekig bármit meg tudnak csinálni, sőt, tehetnek felülvizsgálati indítványokat is, megállíthatnak közbeszerzéseket, előírhatnak bizonyos eljárásokat, megmondhatják, hogy bizonyos kiírók milyen típusú szerződéseket kössenek. A hatóságnak kockázatelemzést is kell végeznie, s

ha olyan tranzakciókat, ügyleteket lát a piacon, amelyek esetében erre szükség lehet, saját hatókörében is eljárhat.

Bíró elmondta, egy este alatt írta meg a pályázatát, és őt egy nagyon transzparens folyamat részeként választották meg vezetőnek, a munkatársait pedig úgy jellemezte, elit alakulat, a szakmájuk krémjét alkotják. Ez annak is köszönhető, hogy az Európai Unió kifejezett kérésére olyan javadalmazási struktúrát alakítottak ki, hogy a legjobb munkaerőket tudták odacsábítani.

Az elnök kijelentette, sok bejelentést kaptak már eddig is, és vannak már olyan ügyeik, amelyekben épp folyik az eljárás. Nem piaci szereplőket figyelnek, hanem közbeszerzési koncentrációkat, tranzakciókat, iparágakat. A Katar-gate tükrében pedig furcsának nevezte azokat az uniós megjegyzéseket, hogy Magyarországon nagyobb a korrupció, mint az EU-s átlag. S azt állította, hazánknak – például a működőtőke beáramlását tekintve –

nem nagyobb emiatt a kockázati besorolása, mint a környező országoknak.

A riporter kérdésére Bíró közölte, a Farkas Flórián nevével fémjelzett szövetkezethez köthető büntetőügyben – amelyben hét év nyomozás után a minap bizonyítottság hiányában megszüntették a büntetőeljárást – is kaptak bejelentést. El is járnak az ügyben, meg fogják keresni az ügyészséget, és az iratok megtekintése után tudnak majd véleményt kialakítani.

A videót megtekintheti itt:

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanyar
2022. december 17. 05:44
Rendkívül érdekes kijelentés egy elvileg pártatlan hivatalnoktól, ugyanis a két dolognak köze sincs egymáshoz.
Lajoss
2022. december 16. 18:36
Aha,csak ott van következménye..
KBA98
2022. december 16. 17:29
Ezt a mocskos EU-t fel kell oszlatni!
madar299
2022. december 16. 16:34
Sajnálom , hogy ezt kell írnom , de szerintem a korrupció az olyan mint : Lenin élt , Lenin él és Lenin élni fog , hogy miért , az a napnál is világosabb , mert az emberek " gyarlók ". , és ebben nincs kül. bal vagy jobb oldali emberek között . A korr. lehetőségét kell megszűntetni ! Van ilyen "humor" is az erkölcsös "asszonyokról" , no kinek van "hű" felesége, természetesen annak, akinek soha nem volt arra "lehetősége" , hogy megcsalja az urát/férjét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!