Beszáll a Transparency a magyar Korrupcióellenes Munkacsoportba

2022. november 25. 09:53

Több szervezet, köztük a Transparency International Magyarország koordináltan, másokkal együttműködve beadta a jelentkezését a munkacsoportba.

2022. november 25. 09:53
null

Az elmúlt hetekben megalakult a hazai korrupció üldözését célzó Integritás Hatóság. Az állami szervezet felügyeletére feláll egy Korrupcióellenes Munkacsoport is. Az ütemterv szerint december 1-jéig létrehozzák a Korrupcióellenes Munkacsoportot, amely legkésőbb december 15-ig megtartja első ülését.

Az elmúlt napok nagy kérdése volt, hogy

a témában aktív szervezetek közül kik és hogyan csatlakoznak a tervezett munkacsoporthoz.

Ez az Integritás Hatóság elnöke által vezetett 21 fős szerv évente legalább kétszer ülésezik majd, 10 fős kormányzati része definiálva van (például egyes minisztériumok, az ORFK, a NAV delegálhat tagokat), illetve lesznek megfigyelők is. Az egyik nagy kérdés az volt, hogy a civileknek fenntartott másik tíz helyre kik kerülnek be.

A Telex arról ír: a pályázati határidő napján, csütörtökön több szervezet, köztük a Transparency International Magyarország koordináltan, másokkal együttműködve végül beadta a jelentkezését a munkacsoporthoz való csatlakozásra. A portál szerint ezek a szervezetek látnak rá esélyt, hogy az Integritás Hatóság valós eredményeket mutasson fel.

A Telexnek több szakmabeli is jelezte, hogy örvendetesnek látják az eddigi folyamatokat,

és az elmúlt hetekben zajlott a munka a színfalak mögött.

A Transparency International Magyarország közleményt adott ki a fejleményről:

„Úgy gondoljuk, hogy az Európai Bizottság által kezdeményezett jogállamisági eljárás részeként a magyar kormány által eddig megtett, illetve kilátásba helyezett intézkedések nem elegendőek ahhoz, hogy áttörést eredményezzenek a korrupció elleni küzdelemben. Abban a tekintetben is súlyos kétségeket fogalmaztunk meg, hogy az újonnan létrejött Integritás Hatóság jogosítványai elegendőek lesznek-e a korrupt gyakorlatok, és különösen a rendszintű szabálytalanságok felszámolásához, vagy legalábbis mérsékléséhez. A Korrupcióellenes Munkacsoport lehetőségei meglehetősen szűkre szabottak. Fennáll a veszélye annak, hogy e testület nem fog rendelkezni az állami szervek mulasztása elleni hatékony cselekvéshez szükséges jogosítvánnyal. Másfelől azonban a TI Magyarország missziójának a részét képezi a felelős szervek és az illetékes hatóságok tájékoztatása és a korrupció elleni tevékenységük elősegítése. Ezért azt gondoljuk, hogy minden lehetőséget meg kell ragadni a párbeszédre az állami és nem-állami szereplők között.”

 

Kép forrása: Facebook

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2022. november 25. 20:36
Ezt a beszállást intenet szavazásra kell kivetni ezek nem kerülhetnek pozicióba . Menjenek a kurva anyjukba.
noge
2022. november 25. 18:44
Nem tudom miért van ez velem, de az ilyen "civil" szervezetek hallatán, mindig a Hold túlsó oldalára kívánom őket friss levegőt szívni.
lemez
2022. november 25. 12:33
Otthon Amerikában kúzdjetek a korrupcióért.Semmi kózótók a magyar belpolitikához.SoroSS alapitson pártot és imduljatok a választosokon.Igaz már van egy nemzetkózi cia csoport a momemtum .Próbálkozzattok ti is.Majd ha a magyar vivilek mehetnek Amerikába korrupciót ellenőrizni akkor jóhettek ti is.Kuss nektek
Putz Károly
2022. november 25. 11:51
Ez már a három malac és a farkas mesére emlkeztet: most farkas a TI! Semmi helye ebben a szervben! A TI egy deklaráltan külföldről finanszírozott NGO, ami külföldi érdeket képvisel (mindenáron). Szerintem az igénye. és annak elfogadása alkotmányellenes lenne. Eddigi tevékenysége is nemzetellenes! Semmit nekik!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!