Tisztul a kép rezsiszámlaügyben

2022. szeptember 29. 14:29

Az egyetemes szolgáltató ügyfelei többféleképpen is módosíthatják, hogy mennyi gázt kívánnak vételezni fűtési, és mennyit egyéb célra, valamint válthatnak a diktálós és az átalánydíjas fizetés között.

2022. szeptember 29. 14:29
null

Időbe telik a Világgazdaság (VG) szerint, míg lecseng az áram és a gáz újfajta számlázására vonatkozó lakossági érdeklődésroham az MVM Nextnél, de az első számlák kézhezvételét követő dömping ereje talán már szelídül.

Mennyi panaszt kap a szolgáltató?

Mint a lap fogalmaz: „miközben a VG-hez befutó panaszok szerint a biztosítékot főleg a kizárólag piaci áron elszámolt augusztusi gázfelhasználás verte ki, a társaságtól kapott tájékoztatás szerint a panaszok között nem mutatható ki egyértelműen domináló kérdés”. „A megkeresések pedig jellemzően nem panaszok, hanem érdeklődések, amelyek például a számla értelmezésére vonatkoznak, vagy az éves felhasználási mennyiség módosítását célozták” – teszik hozzá.

Fogyasztásról és elszámolásról

A Világgazdaság cikkében arra is kitér, hogy már sok ügyfél kisebbre módosíttatta a korábban beállított éves felhasználását azért, hogy beleférjen a kedvezményesen elszámolható mennyiségbe. Azonban hozzáteszik: ám ez abban az esetben felesleges volt a részéről, ha egyébként sem lépné túl a keretét, akkor viszont jól tette, ha valóban és érdemben csökkenti az áram- vagy a gázvételezését. Ezt egyébként könnyen megteheti a lakosság azon, vélhetőleg nagyobb része, amely eddig nem takarékoskodott különösebben, mostantól viszont kicsit odafigyel. 

Ha szeretné, hogy télen-nyáron kiegyenlítettek legyenek a havi költségei, és ezáltal tervezhetőbbé válhassanak a kiadásai, válassza az átalánydíjas, egyenletes számlázást. A havi mennyiség meghatározásánál viszont mindenképpen vegye figyelembe fogyasztási szokásait!” – idézi a lap a társaság olvashatókat.

A kedvezmények bővülnek

A nagycsaládosok kedvezményéről szólva a VG emlékeztet:

a nagycsaládos kedvezmény változatlanul csak földgázellátás esetében vehető igénybe.

Mint írják: a kedvezményre vonatkozó kérelmet a lakóhely szerint illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtani. Az igényt csak annak kell benyújtania, aki nem részesül a támogatásban.

A külön rendeletben meghatározott gyógyászati segédeszközök használata után évente plusz 1697 kilowattóra áram vásárolható rezsicsökkentett áron személyenként és egy felhasználási helyen, de egy felhasználási helyen több személyre is jár kedvezmény. Igénybevételéhez kormányhivatali határozat szükséges. A tűzhely-átalánydíjasokat nem érinti az áremelkedés.

A Világgazdaság teljes cikkét a témában ide kattintva olvashatja el.

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. szeptember 30. 09:44
Csak az Áfa nem bír lejjebb menni,tőlünk nyugatabbra már 5%-ra levitték..mocskos,hazug,tolvaj rezsim.
szintetikus
2022. szeptember 29. 18:43
az mvm állami cég, hazudik, mint az állampárt meg mint itt a szoponcok
Namond
2022. szeptember 29. 18:36
Egy hónappal a REZSI DÉMON ELSZABADULÁSA UTÁN? Orbán egy pánikoló senkiházi. Ez az Orbán köcsög azért adta a az orosz gáz állami beszerzése lebonyolítását lakájai kezelésébe, hogy 20x-os áron adhassa a lakosságnak? Orbán egy korrupt görény. Lásd, a senkiházi Orrbánnál sokkal őszintébb szlovák politikát.
pumuklik
2022. szeptember 29. 17:03
"hogy mennyi gázt kívánnak vételezni fűtési, és mennyit egyéb célra," Ebben a témában hazudik az MVM! A 22 éves szolgáltatói szerződésben nem volt megkülönböztetés a fűtési, vagy háztartási vegyes használatra! ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!