Baloldali haverok, közpénz, Budavár – jelentős változtatások jöhetnek az első kerületben

2022. május 12. 06:34

Ismét balliberálisokkal bővülhet a hivatal, de irodát kaphat az önkormányzattól Csárdi Antal országgyűlési képviselő is.

2022. május 12. 06:34
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Alig másfél hónappal a baloldali pártok szempontjából súlyos vereséggel felérő országgyűlési választások után lát neki a párbeszédes irányítású Budavári Önkormányzat a jelentős kiadásnövekedéssel járó pozícióosztogatásnak.

V. Naszályi Márta polgármester, de különösképp jelenlegi felettese, Karácsony Gergely főpolgármester is számtalan alkalommal kifejtette már, hogy egyes kormányzati intézkedések miatt forráshiánnyal küszködnek.

„Én nem tudok sajnos másféleképpen fogalmazni, mint a költségvetési rendelet elfogadásakor mondtam,

– fogalmazott például a Fővárosi Közgyűlés április tizenharmadikai ülésén.

Azonban ismét bebizonyosodott, hogy szó sincs erről – legalábbis akkor biztos nincs, amikor a baloldali politikai klientúra pozícióiról van szó.

Új alpolgármesterek a láthatáron

Azt már korábban tudni lehetett, hogy V. Naszályi helyettesét, Gelencsér Ferencet pótolni kell, a Momentum alapító tagja ugyanis két és fél év után az Országgyűlésre cserélte az önkormányzati munkát. (A szivárványkoalíció listájának huszonhatodik helyén szerepelt a politikus.)

Az időközi önkormányzati választást ugyanakkor nem várják meg az I. kerületben, Gelencsér bársonyszékét egykori referense, Korsós Borbála Erzsébet kaphatja meg. Ám ennyiben nem áll meg a történet.

Koronavírus-járvány ide, gazdasági válság oda, egészen mostanáig egy főállású és egy társadalmi megbízatású alpolgármesterrel is el tudott működni a városrész. A csütörtöki képviselő-testületi ülés előtt viszont már egy olyan előterjesztés szerepel az asztalon, amelynek értelmében a jövőben

immár két főállású és egy társadalmi megbízatású helyettese lenne V. Naszályinak.

(Utóbbi marad a DK-s Csobánczy Gábor.)

Az új pozíciót minden bizonnyal a Városfejlesztési Bizottság elnöke, Varga Dániel szerezheti meg, aki korábban a Jobbiknál is megfordult, jelenleg a Bencsik János korábbi honatya által gründolt Polgári Válasz színeiben politizál. Vagyis minden szövetséges kap egy falatot: a Párbeszéd, a Momentum, illetve a Polgári Válasz.

Fizetésemelések is jöhetnek majd

A pozícióosztogatás mellett terítéken van egy olyan önkormányzati rendelet-módosítás, amely egyértelműen arra irányul, hogy ha valaki két tisztséget is betölt – így a tanácsnokok, bizottsági elnökök –, akkor mind a két posztért járhasson nem csak a törvényileg meghatározott mértékű illetmény. Az egyéni tiszteletdíjról természetesen a baloldali többségű képviselő-testület dönthetne.

Indoklásukban V. Naszályiék azt írták: „A rendeletmódosítás azt az eddigi szabályozást teszi igazságosabbá, amely szerint a több tisztséget betöltő képviselők is csak egyetlen tisztség betöltése után jogosultak tiszteletdíjra. A rendeletmódosítás célja, hogy az a képviselő, aki állandó bizottsági elnöki és tanácsnoki tisztséget is betölt, úgy mindkettő vonatkozásában tiszteletdíjban részesülhessen.”

Bónuszként még három tanácsnok

De a sor még itt sem érhet véget:

az új alpolgármesterek mellett új tanácsnokok is érkezhetnek az I. kerületbe.

(Eddig mindössze egy tanácsnoka volt a városrésznek.) Az erről szóló szabályozás ugyancsak ott hever a képviselő-testület asztalán, és amennyiben átmegy a baloldali többségen, úgy Budavárnak immár idősügyi, okos városért, valamint testvérvárosi kapcsolatokért felelős tanácsnoka is lesz.

Az első pozíciót azért hoznák létre V. Naszályiék, hogy a kerületi időseket ne csupán szociális, hanem közösségépítő, támogató közösség kialakításával is segítsék. A másodikat azért, hogy új, modern városrészt alakítsanak ki. A harmadikat pedig azért, hogy szoros kapcsolatokat alakítsanak ki a Budához kapcsolódó külföldi városokkal, kerületekkel.

Míg az új tanácsnokok bére havi 201 ezer 600 forinttal, addig a plusz egy főállású alpolgármester illetménye 1 millió 196 ezer forinttal növelné meg Budavár személyi jellegű kiadásait.

A honatyáról sem feledkeznek meg

A csütörtöki ülés végére még az LMP országgyűlési képviselője, Csárdi Antal neve is képbe kerül, van ugyanis egy harmincnégy négyzetméteres önkormányzati ingatlan (egészen pontosan a 1011 Budapest, Fő utca 37/A. szám alatti), amelynek határozott idejű bérleti jogát az önkormányzat Tulajdonosi Bizottsága április huszonegyedikén 123 ezer 734 forintos kikiáltási áron nyilvános pályázaton meghirdetett.

Pár hét sem kellett, május harmadikán a bizottság párbeszédes elnökének tájékoztatása szerint módosítani kellett a már kiírt pályázatot, mivel a baloldali honatya számára pályáztatás nélkül kerül kiutalásra az ingatlan. Ez úgyszintén terítékre kerül a csütörtöki testületin, és bár Csárdi neve nem szerepel az előterjesztésben, szembetűnő, hogy kivonnák az ingatlant a nyílt pályázat alól, amelynek lényege, hogy a lehető legmagasabb bérleti díjat ajánló pályázóval kössön kontraktust a hivatal.

Az LMP-s politikusnak így a kiírásban megjelölt minimum bérleti díjat kellene fizetnie.

Nyitókép: Facebook

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kortárs
2022. május 12. 23:22
Lobog még a buzizászló a budavári polgármesteri hivatalon a balfék bunkók örömére?
BossN
2022. május 12. 12:35
A bűzös, mocskos moslék elöntötte a várat.
nempolitizálok
2022. május 12. 10:58
Már nem túl sok idő van nekik hátra. Gazdag tapasztalatokat szereztek az ottani lakosok, hogy kommunistára-libsire még akkor is soha, ha tele van velük a környék.
Tehetős Totó
2022. május 12. 10:01
Gratulálunk a budaváriaknak. Igazi minőségi embereket sikerült maguk fölé emelni. Okosak, műveltek, sikeresek. Amúgy mutatós pár ...lehetne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!