Zergegida született a Szegedi Vadasparkban

2022. május 03. 10:37

A zergék a Szegedi Vadaspark egyik legegzotikusabb állatainak számítanak.

2022. május 03. 10:37
null

A néhány napos kisállatot a látogatók is megleshetik, ha kellő türelemmel és csendben várakoznak a kifutó mellett – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

Az Alpokban és a Kárpátokban is őshonos zergét a hazai állatkertek közül egyedüliként Szegeden mutatják be. Bár a környező országokban is előfordul, bizonyos szempontból a Szegedi Vadaspark egyik legegzotikusabb állatának számít, hiszen természetes élőhelye, a magashegységek világa teljes ellentéte az alföldi tájnak. A kassai és az innsbrucki állatkertekből 2019-ben érkezett tenyészpár számára – Magyarország legmélyebb pontjától néhány kilométerre fekvő kifutójukban – egy sziklás domb kialakításával teremtettek komfortos környezetet. A meredélyen már a néhány napos zergegida is feltűnik.

A kecskeformájú párosujjú patás Európa magashegységeiben él, az Alpoktól egészen a Kaukázusig. A gravitációt meghazudtoló fürgeséggel mássza meg a legmeredekebb hegyoldalakat, köszönhetően erős lábizmainak, ízületeinek és rugalmas, szétterülő patájának. Legelterjedtebb alfaja az alpesi zerge, viszont egyes elszigetelt alfajai, mint a tátrai és a dél-franciaországi kartauzi zerge - az emberi tevékenység következtében - veszélyeztetettnek számítanak. Ferenc József császár nagylelkű ajándékának köszönhetően Európán és Kis-Ázsián kívül még Új-Zéland déli szigetén is élnek zergék.

(MTI)

Nyitókép: Szegedi Vadaspark Facebook-oldala

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lurker
2022. május 04. 09:31
istenem, szegény pára. egy libsi városba született. készüljön az éhezésre és a megszorításokra!!!! :(((((((((((((((
tetx
2022. május 03. 21:02
Követelem a hetes cikkely szerinti eljárás megindítását, ha nincs tamponautomata telepítve a kifutójába!
Dr. Greta Grünberg
2022. május 03. 16:08
Remélem, nem akarják a nemét idejekorán eldönteni helyette a gondozói...
DINO54
2022. május 03. 11:40
.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!