Felgyorsítja a kormány a paksi bővítést és a napenergia-beruházásokat is

2022. május 27. 13:04

A mellékes cél, hogy 2030-ra a magyar villamosenergia-előállítás 90 százaléka már karbonsemleges legyen.

2022. május 27. 13:04
null

Magyarország felgyorsítja a paksi atomerőmű bővítését és a napenergia-beruházásokat is, hogy 2030-ra a magyar villamosenergia-előállítás 90 százaléka már karbonsemleges legyen – mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteken Indiában.

Szijjártó Péter Delhiben a közmédiának nyilatkozva közölte: annak érdekében, hogy Magyarország fel tudja gyorsítani a napenergia-beruházásokat, csatlakozott az indiai, francia alapítású Nemzetközi Napenergia Szövetséghez, amelynek célja, hogy a tagországaiban hozzájáruljon a napenergia felhasználását elősegítő technológiák és beruházások végrehajtásához.

A miniszter közlése szerint indiai tárgyalópartnereivel egyetértettek abban, hogy

egy nagyon komoly energiaellátási válságsorozat felé halad a világ,

és az elkövetkezendő időszakban azok az országok tudhatják majd magukat biztonságban, amelyek a saját maguk által használt energiának legalább egy jelentős részét maguk állítják elő.

„Ezért, ahogy Indiában is komoly hangsúlyt fektetnek a nukleáris energiára, úgy mi, Magyarországon is felgyorsítjuk a paksi atomerőmű építését, hogy az 2030-ra már kereskedelmi üzembe állhasson, és felgyorsítjuk a napenergia-beruházásainkat is annak érdekében, hogy a nukleáris és a napenergia együtt kiadja azt a helyzetet, hogy 2030-ra a magyar villamosenergia-előállítás 90 százaléka már karbonsemleges legyen” – mondta.

Szijjártó Péter – aki csütörtökön Delhiben egy indiai-magyar üzleti fórumon vett részt – kitért arra is: India rendelkezik a világ hatodik legnagyobb gazdaságával, és elképesztő gazdasági növekedést tudott felmutatni az elmúlt években. Hozzátette: a magyar gazdaság is profitált ebből a gyors indiai növekedésből, hiszen számos nagy indiai vállalatcsoport hajtott végre komoly beruházást Magyarországon; több ezer embert alkalmaznak már, és a magyar vállalatok is egyre nagyobb sikereket érnek el az indiai piacon.

Kiemelte: a két ország közötti kereskedelmi forgalom „hatalmas rekordot” döntött meg azzal, hogy a történelem során először közelítette meg az 1 milliárd dollárt – egy 26 százalékos növekedést követően.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reepcze
2022. május 27. 18:50
Bocs! Ha azt ("a megvalósítás útján végigjárni") beleteszem, tényleg értelmét nyeri a rémálom minősítés. És valószínűleg ő is úgy érthette.
smokey eye
2022. május 27. 16:53
Sürgősen el kellene kezdeni a következő atomerőművünk tervezését . Aztán, hogy ez +2 (vagy 4) paksi reaktor, vagy egy új telephelyen nyugati technológiával ( csak, hogy be legyen tömve a pofájuk) működne, azt majd eldöntik, akik értenek hozzá . Ez fontosabb a "karbon semlegességnél" . Amennyiben hidrogén alapokra helyezzük a jövő gazdaságát, ahhoz rengeteg áram kell . Az már csak járulékos haszon, hogy a Momentumot megüti a guta .
betakentaur
2022. május 27. 16:08
A hisztériakeltés helyett sokkal előremutatóbb lenne a nyugodt megoldáskeresés. Ez vonatkozik mindenre. Az emberek elfelejtettek sajnos távlatokban gondolkodni, kissé hátrébb lépni és nagyobb távolságból tekinteni a terepasztalra. Maga az elektromos áram egy kb 200 éve létező fogalom. Akkoriban élt Ampere és végezte el alapvető kutatásait ezzel az újdonsággal kapcsolatban. Ha belegondolunk, hogy csupán 200 év alatt mekkorát fordult pontosan ennek eredményeként a világ, miért nem inkább arra összpontosítunk, hogy miképpen lehet a továbbiakban hatékonyabbá tenni ezt az egészet. Döbenetes, hogy 0 (nulla) természettudományos tudással rendelkező befolyásos emberek, politikusok, újságírók, megvásárolható tudósok, mekkora hisztériát tudnak folyamatosan fenntartani az átlagemberekben.
Láncfűrészes Attasé
2022. május 27. 15:26
Most mégiscsak fontos a dekarbonizáció, meg a fosszilisről leválás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!