Szlovák lap: Márki-Zay komoly ellenfele lesz Orbánnak

2022. február 11. 13:57

A Fidesz táborban optimista a hangulat, nem félnek a választásoktól mert a Nemzeti Együttműködés Rendszere hibátlanul működik – írja a liberális Denník N.

2022. február 11. 13:57

A liberális Denník N-ben megjelent véleménycikk arról ír, hogy Magyarországon április 3-án parlamenti választásokat tartanak és a Fidesz hosszú idő után először fog valóban harcolni a választási győzelemért, mivel az ellenzéki pártok tizenkét év után „végre képesek voltak összefogni”.

Tavaly ősszel berobbant az infláció

Márki-Zay Péter nem tartja magát sem liberálisnak, sem baloldalinak, a polgári értékeket vallja. Egy klasszikus értelmiségi, hét gyermeke van, templomba jár, beutazta a fél világot és több nyelven beszél. A várakozások szerint komoly ellenfele lesz Orbán Viktornak, akit már többször is kihívott televíziós vitára, de Orbán az ajánlatot elutasította. A Fidesz viszonylag azért is van nehéz helyzetben, mert a koronavírus járvány során súlyos hibákat követett el. Először alábecsülte a járványt, aztán Kínából és Oroszországból rendelt vakcinákat, Orbán pedig a kamerák előtt Sinopharmmal oltatta be magát.

A Fidesz nehézségeit az is mélyíti, hogy tavaly ősszel berobbant Magyarországon az infláció és a szakemberek ma 7,6 százalékos inflációról beszélnek. A kormány a szavazók megszerzésének érdekében néhány fontos élelmiszer árát befagyasztotta. Orbánék szidják a kommunistákat, de ők maguk ugyanolyan módszereket alkalmaznak, mint Kádár János és az emberei. A kormány problémáit nehezítik még a leleplezett korrupciós ügyek is. A szerző ezt követően ismertette Völner Pál ügyét. És végül ott vannak még Orbán „furcsa húzásai” a szövetségesekkel, főleg az EU-val és a NATO-val, mivel a magyar miniszterelnök már pár éve nem a keleti despotikus vezetőket támadja, hanem a „hanyatló” és dekadens Nyugatot. Rákosi az ötvenes években azt mondta, hogy „aki nincs velünk, az ellenünk van”, Kádár a hetvenes években ezt arra módosította, hogy „aki nincs ellenünk, az velünk van”, a Fidesz hitvallása 2010 óta pedig az, hogy

A választók többsége már elfogadta, hogy Orbán gyűlöli Brüsszelt és meg van arról győződve, hogy Soros György irányítja az Európai Uniót. Azt is elhiszik neki, hogy a politikai aréna másik felében nem ellenfelek, hanem ellenségek vannak és az ellenségekkel harcolni kell. A folyamatos harc a legfontosabb eleme Orbán politikájának. Külpolitikai vonatkozásban a szerző szerint Orbán Viktor valószínűleg úgy gondolkodik, hogy az USA-nak és EU-nak meg fog kelleni békélniük az oroszokkal, mert előbb vagy utóbb Washington és Brüsszel is tudatosítja majd, hogy a fő ellenség nem Moszkva, hanem Peking. Orbán ma egy élő legenda, egy nemzeti mitikus alak, ezért a szimpatizánsai szerint Orbánt nem megérteni kell, hanem hinni neki.

A Nemzeti Együttműködés Rendszere hibátlanul működik

A Fidesz táborban optimista a hangulat, nem félnek a választásoktól mert a Nemzeti Együttműködés Rendszere hibátlanul működik. Főleg vidéken sikerült kialakítani egy olyan rendszert, amelyben csaknem feudális viszonyok uralkodnak. A faluban minden a fideszes polgármestertől függ. Az említett problémák ellenére a szerző hangsúlyozta, hogy egyáltalán nincs arról meggyőződve, hogy a Fidesz április 3-án veszíteni fog.

A cikk végén a szerző a szlovákiai magyarokhoz szólt és annak a véleményének adott hangot, hogy a Szövetség az egykori MKP vezetése alatt fog működni, ebből pedig az következik, hogy a párt az elmúlt tizenkét évhez hasonlóan teljes mértékben a Fidesz irányelveinek fogja magát alávetni. Ebben az esetben a szlovákiai magyar szavazónak tudnia kell azt is, hogy amennyiben a Szövetségre szavaz, akkor nem csak az etnikai állásfoglalását fejezi ki, hanem egy

is tesz. A Szövetség vezetőségének nagyon gyorsan el kell döntenie, hogy ebben a kiélezett külpolitikai helyzetben a szlovákiai magyar kisebbséget melyik oldalra állítja.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ildikó99
2022. február 12. 11:28
Ez a szlovák újság sem tud magyarul így nem ért semmit sem
Ildikó99
2022. február 11. 22:15
A mandinetnél erősebb a vadhajtások
Ildikó99
2022. február 11. 22:14
Az előttem szólóhoz
Ildikó99
2022. február 11. 22:13
Egyet értek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!