Idén várhatóan sokkal súlyosabb lesz az influenzajárvány

2021. december 09. 07:40

A magyar lakosságnak általában a 15-20 százaléka fertőződik meg influenzavírussal, idén viszont az előrejelzések 30-40 százalékos fertőzöttségről szólnak.

2021. december 09. 07:40
null

A tavaly elmaradt influenzaszezon, az enyhébb járványügyi intézkedések, valamint az újonnan megjelent influenza-vírustörzsek miatt a korábbiakhoz képest idén sokkal súlyosabb influenzajárványra lehet számítani – véli Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának nyugalmazott vezetője.

Tavaly elmaradt az influenzaszezon

A Magyar Nemzet csütörtöki számában elmondta: a magyar lakosságnak általában a 15-20 százaléka fertőződik meg influenzavírussal. Tavaly ez az arány gyakorlatilag nulla volt,

idén viszont az előrejelzések 30-40 százalékos, rendkívül magas fertőzöttségről szólnak.

Hangsúlyozta: a 2020/21-es szezonban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések miatt az influenzajárvány elmaradt. A lezárások nyomán Délkelet-Ázsiából – ahol az adott évi influenzajárványt elindító influenzatörzs rendszerint kialakul – nem volt repülőforgalom és általában utasforgalom sem, tehát a vírus Európába is csak minimális mennyiségben jutott el, és esélye sem volt terjedni.

Az idei fertőzésveszély kétszerese a szokásosnak

Ócsai szerint azonban az idei év más, mivel van utasforgalom és a védőintézkedések is hézagosabbak, így a vírus H3N2 törzse már több európai országban, köztük a szomszédos Horvátországban is megjelent,

így biztosra vehető, hogy Magyarországot sem fogja elkerülni.

A járványügyi szakértő hangsúlyozta: mivel az idei fertőzésveszély nagyjából a kétszerese a szokásosnak, különösen fontos az influenza elleni védőoltás felvétele, amit a párhuzamosan jelenlévő koronavírus-járvány még inkább indokolttá tesz. Hozzátette: a koronavírus elleni védőoltásnak semmi köze az influenza elleni oltóanyaghoz, így a Covid-19-oltás után két héttel minden további következmény nélkül az influenza elleni védőoltás is beadható.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay
 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ambaracurjan
2021. december 10. 21:29
Indul a gyógyszeripari agitprop. Az utolsó bekezdésben a lényeg. Ótakozz!!!!
barnabibambi
2021. december 09. 16:15
Beszarás,felkészítik a népet napi 350 halottra.De Orbán nyüves bandája akkor sem tesz semmit a Covid járvány ellen.Magyarország halálozásba megdönti saját világrekordját . Gondoljatok bele a ködös albionba tegnap csak 160 ember halt meg nálunk sokkal többen pedig csak 9,7 millióan vagyunk.,de az angolok szigorítanak!
hentes
2021. december 09. 15:05
Influenza is lehet kemény. Iskolás voltam még és 40 fokos lázam volt mikor megérkezett az ambulancia. Pokolian rosszul voltam. Kaptam egy lóadag injekciót. Ez volt pénteken. Hétfőn mentem suliba, a leckéim is készen voltak kutya bajom se volt már. :)
hentes
2021. december 09. 14:54
Zsuuuzsaaa! A helytelen maszkhasználat sokaknál többet árt mint használ. (hordják hetekig, összevissza fogdossák, gyűrögetik a zsebükben) Influnál még helyes használat mellett is visszafertőzhet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!