Beleállt az élelmiszerpazarlás elleni küzdelembe a kormány

2021. december 14. 19:32

Gondolta volna, hogy az előállított élelmiszertermékek harmada hulladékként végzi? Döntött a parlament, meg kell menteniük a lejáró élelmiszert az áruházláncoknak.

2021. december 14. 19:32
null

A pazarlás csökkentése érdekében módosul az élelmiszerláncot szabályozó törvény

A legnagyobb élelmiszer-áruházaknak februártól kötelező felajánlaniuk az élelmiszerárut a minőségmegőrzési időtartamuk lejárta előtt legalább 48 órával az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. (ÉMK) részére - döntött az Országgyűlés az élelmiszerláncot szabályozó törvény keddi módosításával.

Az élelmiszerpazarlás csökkentését célzó változtatást 138 igen szavazattal, 1 ellenvoks mellett fogadta el a parlament kivételes eljárásban a kormány javaslatára. A fogyaszthatósági idővel, továbbá 48 óránál rövidebb minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszerekre nem vonatkozik a szabályozás.

A cél az élelmiszerpazarlás megelőzése

A módosítás azokat a kereskedőket érinti, amelyek éves nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot, ezért nagy valószínűséggel a Tesco, az Auchan, a Spar, a Lidl, az Aldi és a Penny Market érintett a kérdésben. 

Az érintett üzletek az élelmiszert karitatív szervezeteknek is felajánlhatják.

A jogszabály célja ugyanis az, hogy a lejárat-közeli áru a rászorulókhoz és ne a kukába kerüljön. A törvény indoklása kitér arra: az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének becslése szerint

az előállított élelmiszereknek mintegy harmada megy veszendőbe,

holott azok megtermelése jelentős erőforrást igényel. Egy uniós felmérés szerint pedig az élelmiszerhulladék több mint 5 százaléka a kereskedelemben keletkezik.

Februártól emelkedik az élelmiszer-kiskereskedők adója

Az érintett üzleteknek élelmiszerhulladék-csökkentési tervet kell készíteniük, amit az élelmiszermentő központnak kell benyújtaniuk. Az első ilyen tervüket 2022. május 31-ig kell beterjeszteniük. Emellett ki kell nevezniük egy élelmiszermentési felelőst is. Bírsággal sújtható az, aki nem készít ilyen tervet vagy aki éves szinten több mint 2 százalékkal átlépi az élelmiszerhulladék tervezett mértékét.

A legnagyobb élelmiszerüzletek kiskereskedelmi adója is növekszik az árbevétel 2,5 százalékáról annak 2,7 százalékára. A jogszabály 2022. február 1-jétől lép hatályba.

(MTI)

Borítókép: Pixabay

Összesen 232 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2021. december 15. 17:10
Kínában csótányokkal etetik meg, a konyhai hulladékot, és a lejárt élelmiszereket. Előbb utóbb a hullákat is csótányok fordítják vissza a fehérjék körforgásába.
998877
2021. december 15. 10:20
Aki ellenzi a törvényt, az nem normális. Nap mint nap tekintélyes mennyiségű, tökéletesen fogyasztható élelmiszert kezelnek HULLADÉKKÉNT a multik. Európában a megtermelt élelmiszer 50%-át kidobják.
998877
2021. december 15. 10:06
Utálom, ha a kaját a szemétbe dobják. Jó kezdeményezés ez, meg kell regulázni a multikat, ne pazaroljanak.
benedek77
2021. december 15. 09:33
Zseniális. Ingyen (más pénzén) tudnak majd szavazatot vásárolni. Ki van ez találva:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!