Két héttel Márki-Zay győzelme előtt még Dobrevet látták befutónak, most ellenzéki előnyt mértek

2021. november 15. 20:06

A Böcskei Balázs vezette IDEA Intézet szerint a teljes népességen belül vezet az ellenzék a Fidesszel szemben. Egy hónapja ugyanezt mondták Dobrev Kláráról Márki-Zay Péterrel szemben.

2021. november 15. 20:06
null

Október végén, november elején a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül egy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt: az ellenzék 39, a kormánypárt pedig 38 százalékon áll – derült ki az IDEA Intézet friss kutatásából.

Márki-Zayt csak a harmadik helyre mérték

Árnyalja azonban a képet, ha megnézzük, hogyan vélekedett a Böcskei Balázs vezette közvélemény-kutató cég október elején, tíz nappal Márki-Zay Péter előválasztási győzelme előtt. Egy október 7-én ismertetett felmérésben – amelyet az IDEA a Závecz-cel közösen készített, utóbbi szervezte a kutatás lebonyolítását, Böcskeiék az adatok elemzését végezték el – ugyanis azt állapították meg, hogy  az ellenzéki szavazók az összes ellenzéki szavazó, valamint az aktív bizonytalanok és titkolózók közös csoportjának egyharmada szerint Dobrev Klára tudná leginkább legyőzni Orbán Viktort. Tőle 7 százalékponttal lemaradva Karácsony Gergely a második, míg Márki-Zay Péterről a vizsgált sokaság 24 százaléka gondolja, hogy le tudná győzni Orbán Viktort. Az ellenzéki szavazók, valamint a választáson részt venni kívánó ismeretlen preferenciájúak 46 százaléka, azaz relatív többsége úgy gondolta, – legalábbis a felmérés szerint – hogy a három jelölt közül Dobrev Klára tudna a legjobban kormányozni.

Dobrevtől jelentősen lemaradva Márki-Zay Péter következett 22 százalékkal. 

Ehhez képest a közelmúlt ismert: az október 10-17 között megrendezett miniszterelnök-jelölti választáson, a második fordulóban, a hódmezővásárhelyi polgármester a nagyvárosok ellenzéki szavazóinak segítségével valósággal kiütötte a DK jelöltjét, 56-44 arányban győzött.

Tanácsadói szálak

A Dobrev Klárát győztesnek kihozó kutatáshoz, ( illetve a DK-s politikust győztesnek beállító elemzéshez, amelyet az IDEA végzett) nem árt tudni azt sem, hogy az intézetet vezető Böcskei fővárosi tanácsadóként formálisan Gy. Németh Erzsébet DK-s politikus hivatalának dolgozik. „Információink szerint az elemző társadalmi kapcsolatokért felelős önkormányzati főtanácsadóként tevékenykedik, havi 700 000 forintos illetményért a Humán Területek Főpolgármester-helyettesi Irodájánál (itt dolgozik kulturális tanácsadóként egyébként Kálmán Olga is havi 1 millió forintért)” – írtuk áprilisban Böcskei Balázsról, aki akkor azzal került be a hírekbe, hogy

azt próbálta megmagyarázni az ATV-ben, hogy a DK nem kampányolt a keleti vakcinák ellen.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az IDEA mostani kutatásában a biztos pártválasztóknál már Fidesz-előnyt mér. Ezek után mindenki eldöntheti, megbízhatónak tartja-e ezeket a felméréseket. Ön hogy vélekedik erről? Írja meg kommentben.

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2021. november 16. 10:38
Hazudnak reggel, délben, meg este.
koronaszepe
2021. november 16. 10:05
https://fuhu.hu/wp-content/uploads/2017/08/mraz.jpeg
Performan
2021. november 16. 09:37
Mondjuk olyan nagyon nem meglepő. A baloldalon csak azért fizetnek, ha valaki hazudik.
Voltkocsmáros
2021. november 16. 09:35
Párszor láttam vitaműsorokban ezt a majmot.Volt egy törzsvendégem,tanyán nőt fel,volt egy mondása az ilyen fogalmatlan hülyékre.Amikor látta hogy teljesen reménytelen valakivel vitatkozni csak legyintett egyet és azt mondta:"Lóval kár imádkozni"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!