Hernádi Zsolt: Rosszkor voltam rossz helyen

2021. november 24. 14:20

A Mol elnök-vezérigazgatója az Atv Húzós című műsorában elmondta, a horvát elítéléséből tanulságként azt vonta le, hogy az érzékeny tárgyalásokat sokkal alaposabban kell dokumentálni.

2021. november 24. 14:20
null

Hernádi Zsolt Rónai Egonnak nyilatkozott az ATV Húzós című műsorában. A Mol elnök-vezérigazgatója elmesélte, azért lett majdnem állatorvos belőle, mert az édesapja állatorvosként dolgozott, és amikor az egyik bátyja matematikusnak, a másik pedig orvosnak állt, édesapja közölte vele, hogy akkor ő lesz állatorvos, és náluk akkor nem lehetett nemet mondani. Ezért egy évig volt ellető az Esztergom környéki tehenészetekben.

Végül azonban „fellázadt”, közgazdásznak jelentkezett, bár először azt sem tudta, hogy mi az. Állatorvosként nem lett volna boldog, nem lett volna jó állatorvos, mert a vért nem nagyon szereti, és mert az állatorvosi életforma, az nem az őéletformája – vallotta be.

Orbán győzött

Ezután a Hernádi által 20 éve irányított Mol Nyrt.-re és a politika kapcsolatára terelődött a szó. Elmesélte, egyszer megszámolta, hogy negyvennél is több miniszterelnökkel tárgyalt. Azt is elmondta, hogy vállalatvezetőként a korszakára jutó magyar kormányfőkkel (Orbán Viktor, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon) jó viszonyt ápolt,

magánemberként azonban a legtöbb miniszterelnökkel azért „voltak generációs különbségek”.

A szakmai kapcsolatra visszatérve elmondta: mindenkivel volt harc, egymásnak feszülések, de összességében korrekt volt a viszonya mindenkivel. Elmondása szerint egyébként a legélesebb konfliktusuk Orbán Viktorral volt, a 2001-es gázár miatt. A miniszterelnök győzött, nem lett gázáremelés, ami a mostani rezsicsökkentés előszele volt – tette hozzá.

A miniszterelnökök kapcsán azt is elmondta: mindig érdekes számára megismerni egy-egy országvezetőt. Hiszen aki miniszterelnökké lesz, az valahogy megnyerte egy választást, valamiért bíztak benne az emberek, és valahogy motiválni tudja az embereket, és ezt mindig egy érdekes dolog megfejteni – fogalmazott.

Derült égből villámcsapás

A beszélgetés során szó került Hernádi horvát büntetőperéről és kétéves börtönbüntetéséről is. A vállalatvezető azt mondta: amikor az ügy kirobbant, számára a horvát vádemelés derült égből a villámcsapás volt. Azt tudtuk, hogy 2010-ben indult egy horvát nyomozás Ivo Sanader lemondott miniszterelnök ellen, később azt is megírta egy horvát újság, hogy az eljárás fedőneve az volt, hogy „Csárdás”, nem lehetett véletlen – mondta.

Felelevenítette azt a horvát belpolitikai helyzetet is, amikor a korábban már megbukott Ivo Sanader bejelentette, hogy reaktiválja magát, vissza akart térni a politikába, összeültek a szolgálatok, és

mindenki összefogott ellene, hat büntetőeljárás indult.

„Mi csak az egyik láncszem voltunk, abból indultak ki, hogy akkora nyomás lesz ellenem a Molban, hogy kötünk egy vádalkut, ez a régi Visinszkij-eljárás” – fogalmazott.

Hernádi szerint az volt a kulcskérdés, hogy vagy a tettes vagy valaki egy vádalku keretében tegyen beismerő vallomást. Ez a valaki a börtönben ülő Robert Ježić lett: megjelent nála egy ügyvéd, hogy kihozza, majd tett egy olyan vallomást, amelyre az egész ügy felépült. Azt is elmesélte, hogy Horvátország Genfben is beperelte a Molt, miután a felek megállapodtak abban, hogy az ENSZ mellett működő nemzetközi választott bíróság lehet egyedül jogos dönteni a vitatott kérdésekben.

Külföldön bárhol lekapcsolhatják

A horvátok végül minden pontban vesztettek, az ügynek azonban nem lett vége, mert Horvátország szuverén államként továbbvitte a maga büntetőügyét, amelyben végül Hernádit elítélték.

Arra a kérdésre, hogy lehet ezzel együtt élni, azt válaszolta: ki kell irtani a fejből.

Úgy tudok erről beszélni, mintha egy barátommal, egy harmadik féllel történt volna meg. Igen, ez hátrány, nem tudok elmenni tárgyalni, bárki beüti a netre, hogy Mol és Hernádi, kijön ez az ügy, de ahol én dolgozom, tudják, hogy csak rosszkor voltam rossz helyen – tette hozzá.

A vállalatvezető ellen egy Interpol-körözés is érvényben van, Magyarország viszont nem adja ki Hernádit, mert a Fővárosi Törvényszék ítélete szerint Horvátországban nem biztosított a fair eljárás. A vállalatvezető szerint egyébként bár Horvátország annyiban jogállam, hogy megvannak a megfelelő intézményei, tartanak választásokat, de a horvát jogrendszer az uniós lista alján van. Hernádi a körözés miatt így most nem utazik, ugyanis külföldön bárhol lekapcsolhatják.

Alaposabban kell dokumentálni

Felidézte azt is, Magyarországon is lefolytattak egy féléves nyomozást az ügyben, ami szerinte elég alapos volt. „Azt mindig elfelejtjük, hogy az ügyészségnek kutya kötelessége feltárni nemcsak azokat a bizonyítékokat, amik valaki ellen, hanem azokat is, amik valaki mellett szólnak, és ezeket számba véve megállapították, hogy ilyen bűncselekmény nem történt meg” – fogalmazott. Hernádi az ügyből tanulságként azt vonta le, hogy az érzékeny tárgyalásokat sokkal alaposabban kell dokumentálni, és akkor hiába van az ember rosszkor rossz helyen.

A beszélgetés során szóba került a Corvinus is. Hernádi elmondta, hogy négy gyereke van, de mindegyik itthon kezdte el a felsőoktatást, ugyanakkor a korosztályukból rengetegen mentek el, Csányi Sándorral pedig ezt a problémát felismerve

szerettek volna egy jó egyetemet alapítani.

Ez azonban nem ment, az egyetemi világ ugyanis összezárt, nehogy bejöjjön ide egy új versenyző.

Végülcsináltak egy vezetőképzőt, és ebből jött a Corvinus ötlete. Azt azonban már nem tudta megmondani, hogy ő, vagy Csák János volt brit nagykövet volt az, aki megkereste Orbán Viktort a tervekkel.

(Fotó: YouTube)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zrx8
2021. november 24. 18:44
érdekes, a zsidrákoknak hogy felhorgad az igazságérzete, ha egy Magyarország számára hasznos üzletet kell megfúrni
Akitlosz
2021. november 24. 17:17
Na és belföldön mitől nem kapcsolhatják le? A Moszad Argentínából rabolta el Eichmannt. Pedig ő jobban álcázta magát, mint Hernádi. Ha a horvát igazságszolgáltatás kezében lesz, akkor Magyarország nem fogja tudni többet megvédeni.
Akitlosz
2021. november 24. 17:10
"az valahogy megnyerte egy választást," Én tudom, hogy nehéz nyelv a magyar. Na de ennyire?
Menhetten
2021. november 24. 16:08
Egy miniszterelnöknek nem kellene támogatnia egy bűnügyben gyanúsított személy kiadatását? Vagy esetleg a nemzetközi együttműködések tiszteletben tartásával van gond? Magyarországnak miért kellene valakit támogatnia egy bűncselekménnyel kapcsolatban? Hernádi több vissza nem térítendő támogatást kapott a haverjától a szállodáihoz. Ilyen az, amikor a kisadózók befizetéseiből támogatnak sokszoros milliárdosokat. A horvát büntetése után megkezdhetné letölteni a magyart, azokkal együtt, akik közpénzzel tömték, aminek persze visszaosztotta egy részét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!