Karácsony állhat az MSZP-Párbeszéd-LMP szövetség élére

2021. október 28. 09:49

Visszalépése ellenére is Karácsony Gergely lehet az MSZP–Párbeszéd–LMP-pártszövetség vezetője – értesült a Magyar Nemzet.

2021. október 28. 09:49
null

A Magyar Nemzet szerint frakcióknak járó állami támogatások miatt „a három párt nem szűnne meg, hanem egyfajta szervezeti együttműködést alakítanának majd ki”.

Az MSZP-sek ugyanis nem szeretnének a DK-ba olvadni annak ellenére sem, hogy sokan közülük az előválasztás második fordulójában Dobrev Klárát támogatták. A lap megjegyzi, hogy Lendvai Ildikó sem az MSZP megszűnéséről, hanem az „új szövetségi politikáról” beszélt korábban – hangoztatták a Magyar Nemzet szocialista forrásai.

Új szövetség születik

Lendvai Ildikó a HVG-nek adott interjút, melyben arról beszélt, hogy „mennyiségileg és tartalmilag is kopnak, folyamatosan veszítenek a kapcsolatrendszerükből, akárcsak szellemi holdudvarukból, nem találják helyüket a világban, illetve az itthon több részre szakadó baloldalon.

Az MSZP egykori elnöke az interjúban elárulta, hogy „az is benne volt a pakliban, hogy szép lassan elfogyunk, parlamenti küszöb alá esünk, vagy úgy kell beolvadnunk másba, hogy nem marad meg semmi abból, amit az MSZP-ben most is fontosnak érzek”.

A Magyar Nemzet forrásai szerint sokan úgy vélik, hogy a baloldalon túl sok a kis párt, és erre az MSZP - Párbeszéd - LMP szervezeti együttműködés lehet a gyógyír.

Mivel azonban nem akarják elveszíteni az országgyűlési képviselőcsoportoknak járó állami támogatást, így nem olvadnának egy párttá, hanem a Fidesz és KDNP mintájára alakítanának ki párt- és frakciószövetséget, melynek Karácsony Gergely lenne a „szimbolikus vezetője”.

A Magyar Nemzet szerint ez az egyesülés „csak a választás után és annak eredményének függvényében valósulhat meg”, ugyanakkor a három párt „együtt mozgása addig is jól látható lesz”. 

Kérdés, hogy a tavaszi választás után is MSZP-nek ­fogják-e hívni az ­MSZP-t

A szocialisták tavaly szeptemberi, vitatott körülmények között megtartott tisztújító kongresszusán Tóth Bertalant és Kunhalmi Ágnest választották meg a párt társelnökének – emlékeztet a Magyar Nemzet megemlítve, hogy az MSZP megszűnése, elolvadása már a 2018-as választások után is téma volt. 

Tóth és Kunhalmi helyzete azonban bizonytalan, mert még nincsen jogerős döntés abban a perben, amit az MSZP korábban feloszlatott Pest megyei szervezete indított a párt ellen. A Pest megyei szocialisták kezdeményezték, hogy a bíróság helyezze hatályon kívül a párt tisztújító kongresszusát, mivel azt szerintük jogtalanul, a választmány hozzájárulása nélkül hívták össze. Amennyiben a bíróság szerint jogellenes volt a kongresszus, meg kell majd ismételni azt, és új vezetést kell választani – emlékeztetett a lap. 

Fotó:  PETER KOHALMI / AFP

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. október 28. 18:11
hogy a hajrában ott is lemondjon?
nempolitizálok
2021. október 28. 16:55
Ha ezt a vakbélműtétjéből felépült Gyurcsány elvtárs megtudja, nagy balhé lesz. Amúgy sem hiszem, hogy meghatná egy összesen 3%-os formáció.
Tóth Zoltán
2021. október 28. 15:59
#kulagerikesucks #kamuellenzek ! ! ! B - O - J - K - O - T - T ! ! ! #forradalmat
Kristály
2021. október 28. 13:09
Mszp =5% Lmp =2% Párb..= 1% össz =8% Ez csak a padló alá elég ahova valók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!