Két éve nem láttuk ilyen pozitívan a jövőt a GKI szerint

2021. október 25. 08:08

Az emberek saját jövőbeli megtakarítási képességüket már hatodik hónapja egyre kedvezőbbnek érzik.

2021. október 25. 08:08
null

Októberben négy hónapos stagnálás után új lendületet vett a GKI konjunktúraindexének emelkedése, és kétéves csúcsára került – írja a HVG. HozzátettéK. a GKI-nak az EU támogatásával készített felmérése szerint

az üzleti várakozások 2019 májusában voltak utoljára ilyen kedvezőek.

Azt írják, a vállalkozások közül az építőipar kivételével nőtt az optimizmus, az ipar is korrigálta a szeptemberi visszaesést. Az építőiparnál épp fordított a helyzet: ott a szeptemberi jelentős javulás után romlottak a kilátások, teszik hozzá. Az építőipar fő növekedési korlátja a munkaerőhiány, emellett a magasépítők számára az anyag- és kapacitáshiány, a mélyépítők számára a kereslethiány okoz jelentős gondot – jegyzi meg a GKI. A kereskedelmi bizalmi index szeptember után októberben is kissé nőtt, s valamivel kedvezőbb a járvány előtti szintnél. Különösen a rendelésállomány megítélése javult. A szolgáltatói bizalmi index októberben ismét emelkedett.

A foglalkoztatási hajlandóság tovább erősödött

Hangsúlyozták: a foglalkoztatási hajlandóság összességében nem változott, az ebből a szempontból amúgy is legoptimistább iparban viszont erősödött. Továbbra is

minden ágazatban érezhetően több a létszám bővítését, mint a csökkentését tervező cég,

ehhez képest a lakosság munkanélküliségtől való félelme kissé erősödött. A GKI fogyasztói bizalmi index háromhavi csökkenés után októberben jelentősen, júniusi szintje közelébe emelkedett, írják. Szeptemberhez képest különösen sokat javult a lakosság saját pénzügyi helyzetéről és a nagyértékű fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségéről alkotott véleménye. Az előbbi legutóbb 2019 végén volt a mostaninál kedvezőbb, írja a portál.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. október 25. 18:31
Ja a propagandádat! Tényleg nem! A miniszterelnökét inkább. Btw. A szlovákok A1 besorolásban vannak, Mi?
almantal
2021. október 25. 12:12
Jelezném, hogy az 'ennél szarabb már nem lehet' is azt jelenti, hogy pozitívan látjuk a jövőt. :D
csanaki
2021. október 25. 11:56
Ah, dehogyis! Mindjárt éhen döglünk, de ha valahogy kihúzzuk a választásokig, Klári és Feri betömi a nyolcmillió éhes szájat, és mindenkinek nyit bankszámlát pármillió forinttal. Európa is segít, ahogy már megszoktuk.
Armageddon
2021. október 25. 10:45
2020 második negyedéve óta 7,2 százalékkal lett nagyobb a hazai államadósság. Ettől nagyobb eladósodást mutatott Görögország (15,9 százalék), Spanyolország (12,5), Málta (10,8), illetve Olaszország (9,1). A magyar adat így is az ötödik legmagasabb a tagállamok között. VG
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!