Már létezett a technológia, amivel milliókat nyertek Cseh Katalinék

2021. július 28. 14:04

A Pannónia Nyomda pályázatának „célja a piacon még nem lévő szolgáltatás és termék kifejlesztése” volt. Három évvel korábban azonban egy másik cég már létrehozott egy az övékéhez hasonló technológiát.

2021. július 28. 14:04
null

Mint arról lapunk korábban beszámolt, hibás pályázatokat benyújtó, ügyvezetése alatt álló céghez köthető vállalkozásokkal versenyzett, valamint nyert milliós pályázati pénzeket Cseh Katalin ügyvezetése alatt a Pannónia Nyomda. Természetesen a momentumos politikus is megszólalt korábbi cége EU-s támogatásaival kapcsolatban. Szerinte csak annyi a kapcsolat az általa korábban vezetett cég és a többi vállalkozás között, hogy azok ugyanarra a címre vannak bejegyezve.

Az Origo csütörtöki cikkéből azonban kiderült:

Volt olyan cég például, amellyel ugyanazon a ferencvárosi pályázaton indulva úgy nyert a Cseh által 2018-ig vezetett Pannónia Nyomda Kft., hogy a másik vállalkozást egy egyébként könnyen kiküszöbölhető, egyszerű adminisztrációs hiba miatt kizárták a versenyből.

Újabb láncszem a céghálóban

A Cseh Katalin körül kibontakozó, EU-s támogatásokkal kapcsolatos botrány felderítése közben ráadásul újabb fejleményre bukkant a Benfentes.net szerkesztősége. A portál kiderítette, hogy a fentebb említett vállalkozások közé tartozik a Holotech Hungary Kft. is, amelynek tulajdonosa egy hasonló nevű svájci cég, a HoloTech Switzerland AG.

A vállalkozások nevének hasonlósága azért érdekes, mert

A svájci hologramos technológiával foglalkozó cég honlapját megnézve azonban meglepő felfedezést tett a Bennfentes.net. Kiderült, hogy a svájci cég már 2013-ban kifejlesztett egy holografikus képeket készítő gépet (lenti ábra).

Fotó: Bennfentes.net
Fotó: Bennfentes.net

A fenti tény ismerete annak tükrében válik fontossá, hogy három évvel később az akkor még Cseh Katalin ügyvezetése alatt álló cég, ugyancsak hologramos technológia kifejlesztésére adott be pályázatot. A korábban a momentumos politikus ügyvezetése alatt álló cég ráadásul más módon is köthető a svájci cég magyar vállalatához (lenti ábrák).

Fotó: Opten.hu
Fotó: Opten.hu

További érdekesség, hogy a Holotech Hungary Kft. ügyvezetője, és a HoloTech Switzerland AG elnök-vezérigazgatója azonos, Lakatos Viktor személyében (lenti ábra).

Fotó: Opten.hu
Fotó: Opten.hu

A technológia, ami nem létezett

A Pannónia Nyomda pályázati anyagában ráadásul azt állította, hogy „társaságuk célja a piacon még nem lévő szolgáltatás és termék kifejlesztése”. Ezen mozzanat pedig a fentiek tükrében igen érdekes, hiszen mint arról fentebb írtunk,

egy svájci cég már 2013-ban létrehozott egy hologram-készítő gépet.

Az alábbi ábrán a momentumos pályázati projekt összegfoglalásának egy részlete látható:

Fotó: Bennfentes.net
Fotó: Bennfentes.net

A Bennfentes cikkében tovább arra is emlékeztet: a cég a támogatást is azért nyerhette meg 2016-ban, mert a pályázat alapvető feltétele volt, hogy egy új, vagy alapvetően átdolgozott technológia szülessen (lásd következő ábra).

Fotó: Bennfentes.net
Fotó: Bennfentes.net

Hologram és hologram – van különbség?

A svájci HoloTech honlapján az alább szöveggel hirdeti az általuk kifejlesztett technológiát:

„A 3D-s megjelenítés számos iparág – például az építészeti tervezés, a mérnöki szakmák, az építőipar, a reklámszakma, és az orvostudomány – számára értékes eszközzé vált, annak köszönhetően, hogy az egyéb eljárásokkal szemben plusz lehetőséget hordoz. Az iparági vezetők egyre növekvő számban alkalmaznak rendszeresen 3D -s vizualizációs eszközöket, miközben új felhasználási lehetőségeit fedezik fel és nagyobb termelési hatékonyságot tapasztalnak. A HoloTech a piaci lehetőségek kiaknázása érdekében 2013-ban beruházott az első teljesen parallax technikával készült digitális holografikus képeket létrehozó gép kifejlesztésébe.”

A Pannónia Nyomda Kft. nyertes EU-pályázatában a projekt összefoglalása többek közt az alábbi szövegrészleteket tartalmazza:

„Társaságunk alapvető célja, a piacon még nem lévő szolgáltatás és termék kifejlesztése és piacra vezetése.”

„Az épületek és építmények holografikus megjelenítése a tervezésétől statikai, gépészeti kialakításától kezdve, a biztonsági előírásokon keresztül, a hatósági adatbázisokon át az értékesítés és üzemeltetés fázisáig nagy felbontású, különleges, jól áttekinthető, részlet gazdag és egyedi képi megjelenítést tesz lehetővé. A szolgáltatásunk segítségével újszerű módon tudjuk megjeleníteni az épületeket és építményeket...”

„A fejlesztés célja, hogy szoftverünkkel az épületek építmények tervezői által a hazai és a nemzetközi területen használt tervezőprogramokkal készített látvány, szakági és részletes kiviteli tervek oly módon történő átkonvertálása, és az adatbázisok egyesítése, hogy az épületekről és építményekről azok összességéről, vagy valamely részletéről 360 fokban körüljárható, nagyméretű és nagy részletgazdagságú színes nyomtatott hologram készülhessen. Szolgáltatásunk segítségével képesek leszünk az általunk készített digitális adatbázisok felhasználásával a megrendelői igényeket széleskörűen kielégíteni.”

„A hologram, mint marketing eszköz alkalmazása jelen fázisban, a nagy költségvetéssel kivitelezett beruházások esetében az előértékesítés vagy távolsági értékesítés területén nagy hatást fog gyakorolni a piacra.”

A két technológia közötti egyezés mértékéről lapunknak nincs információja.

 

Nyitóképen: Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője felszólal a 2021-27. évi ciklus EU-s forrásainak felhasználásáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 22-én. Fotó: MTI/Kovács Attila

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NoFace
2021. július 29. 07:24
Cseh csente el a milliárdokat ez már biztos! Kérdés, lesz e eljárás és büntetés, legalább olyan, mint ha egy piti tolvajt ítélnének el néhány forintos lopásért?!
Macskakalapban2
2021. július 29. 06:51
Senkit sem érdekel ez a téma és hatástalan is.
2021. július 29. 05:53
Cseh Katalin azt adta ami a Momentumnak is lényege: Lopni, csalni,hazudni, rombolni, és ebből gyarapodni.
írmag
2021. július 28. 23:12
Idáig is elértünk, csintalan gyermek ne játssz apád cégével! "Katalinka, szállj el! Jönnek a törökök; Sós kútba tesznek, Onnan is kivesznek; Kerék alá tesznek; Onnan is kivesznek; Ihol jönnek a törökök, Mindjárt utol érnek! "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!