Az ellenzéki polgármesterek szerint a kormány kifosztja a városokat

2021. május 31. 22:11

Karácsony Gergely és az ellenzéki vezetésű kerületek is várják a választ, hogy jár-e kompenzáció Budapestnek.

2021. május 31. 22:11
null

Karácsony Gergely főpolgármester és az ellenzéki vezetésű kerületek polgármesterei még mindig várják a választ: jár-e kompenzáció Budapestnek a kiesett iparűzésiadó-bevételek miatt – írták közös, az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben a polgármesterek.

Az iparűzési adó megvonása miatt tiltakoznak

Úgy fogalmaztak: „az Orbán-kormány ismét megszegte adott szavát, folytatja a városok kifosztására, a változásra szavazó budapesti többség megbüntetésére és az önkormányzatiság kiüresítésére alapozott károkozását”.    

Azt írták: a kormány ígérete szerint május 31. volt a határideje annak, hogy megtudják, jár-e kompenzáció Budapestnek az iparűzési adó kiesett bevételei miatt.

A határidő hétfőn lejár, és továbbra sem kaptak sem választ, sem tájékoztatást a kormánytól, hogyan kívánják pótolni azt a több tízmilliárd forintos bevételt, amelytől a főváros elesett. Kiemelték: „december óta lett volna idejük kitalálni, hogyan kártalanítják a budapestieket, ám ehelyett csak mellébeszélést, konkrét hazugságokat kapott a főváros”. A kormány tavalyi döntése 31 milliárd forintot vont el a fővárostól és a kerületektől. Felhívták a figyelmet arra, hogy az iparűzési adóból származó bevételek évek óta a városüzemeltetés költségeit fedezték. Az elvonásokkal tehát a városvezetést nehéz helyzetbe hozták, „a városlakókat viszont megsarcolták” tették hozzá.    

Azt írták: a kompenzáció jellemzően olyan településeknek járt, ahol kormánypárti a városvezetés. „A szándékuk tehát egyértelmű: bosszút állni és kivéreztetni azokat a városokat, köztük a fővárost, ahol 2019 októberében ellenzéki polgármestert választottak” – emelték ki. Az ellenzéki polgármesterek szerint a kormány nyíltan különbséget tesz állampolgárok között: ellenzéki város, kormánypárti város. „Utóbbinak minden jár, előbbinek még az sem, amihez joga lenne” – közölték. „Mi továbbra is mindent megteszünk, hogy megőrizzük a közszolgáltatásokat és működésben tartsuk a várost” – hangsúlyozták az ellenzéki vezetők.

(MTI)

Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2021. június 01. 10:35
Kell a lóvé méhlegelőre
Vakfolt
2021. június 01. 09:59
Lánchíddal mi van? Arról pár szót, hogy lett olyan hihetetlenül olcsó a fele projekt!
CirmoS
2021. június 01. 09:46
Bábugeri, a nyolc általános azért megvan??? Amúgy meg kevesebbet kellett volna lopni, meg nem létező állásokban tömni a csürhéd zsebét!!!! Valamint nem a jövő évi uszításra kell tárolni a pénzt, te ócska szellemi fogyatékos!!! Takaródj te senkiházi!!
Gintonic68
2021. június 01. 09:36
Az iparűzési adó a helyi vállalkozóknál maradt, a parkolási díj szintén a lakosságnál ill. a vállalkozásoknál maradt, hol itt a "sarcolás"? Fővárosi szinten a 31 mrd nem sok, mindenhol volt megtakarítás 2019-ről, abból bőven pótolhatták volna az üzemeltetési költségeket! Alkalmatlan személyek vezetik a fővárost!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!