A NATO-ban is elkezdődhet a jogállamisági vita

2021. április 09. 08:33

A magyar ellenzék és az amerikai vezetés egymásra talált a katonai szövetségben.

2021. április 09. 08:33
null

A demokratikus és jogállami normák teljesülését figyelő központ létrehozásán dolgozik a NAT Parlamenti Közgyűlési – írta meg az Index. Az új „Demokratikus Ellenálló Képességgel Foglalkozó Központ” koncepciójának a kidolgozását egy képviselőkből és szakértőkből álló munkacsoport kezdte.

A fentivel kapcsolatban Mesterházy Attila, a NATO parlamenti közgyűlés elnöke adott ki közleményt. Mint fogalmaz: „a NATO-t az különbözteti meg bármely más védelmi szövetségtől, hogy annak létrehozását a demokratikus értékekre, a jogállami normákra, az egyéni szabadságjogok tiszteletben tartásának követelményére is alapozták”.

Hozzátette: „Az elmúlt években egyre világossá vált, hogy a demokratikus működési modellt belülről az illiberalizmus hívei, kívülről pedig az autokratikus állammodellt működtetők (Kína és Oroszország) egyaránt támadjak”.

Mesterházy a közleményben a magyar kormányt nem nevezte meg, a szövegből azonban kitűnik, hogy valószínűleg belpolitikai vetülete is lesz a NATO új szervezeti egységének. A politikus emellett vélhetően befolyást szerez az új központ tevékenysége felett.

A Demokratikus Ellenálló Képességgel foglalkozó Központ megálmodója egy bizonyos Gerald E. Connolly demokrata képviselő, aki még 2019-ben a NATO hetvenéves évfordulóján készített jelentést a demokratikus értékek és a liberális demokráciák védelmének szükségességéről.

Kép forrása: Abdulbesar Ademi / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lynx
2021. április 11. 18:39
Cél a jogállamiság! Kecskeüteg, tűz!
airmax
2021. április 10. 00:27
Ez az egész egy baromság.. Pár idióta a nato politikai szervezetéből, nekiállt jogállamisági habot verni.. Ez az internacionalista bagázs mindenhol megtalálja egymást...
brekker
2021. április 09. 23:12
Végre itt a tavasz, aztán mégsincs nyugta az embernek.
brekker
2021. április 09. 23:10
Analógia alapján az USA Napóleont és Hitlert játszik, miért kéne velük menetelni az orosz télbe?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!