Íme a Déli Körvasút leendő népligeti megállója

2021. március 03. 09:37

A vasútállomás koncepciótervét a Sporaarchitects mutatja be.

2021. március 03. 09:37
null

A népligeti vasútállomás az egyik legfontosabb átszállópont lesz a Déli Körvasúton közlekedő elővárosi vonatok utasai számára, akár a dél-budai, akár a kelet-pesti agglomeráció irányából érkeznek – írta már az Octogon korábban, megjegyezve, hogy az új megállót a Paragram Stúdió és a Sporaarchitects építészirodák tervezik meg.

Azt írják, a mai közlekedési infrastruktúra fejlesztések hibrid projektek: amellett, hogy megvalósítják hálózati közlekedési céljaikat, a városi terek minőségének is új értéket adnak, nem kizárólagosan az épített környezet megújítása révén, hanem azáltal, hogy új, addig hiányzó lokális összeköttetéseket hoznak létre a városban. Az új Népligeti vasúti megálló több mint vasútállomás, a Népliget új kapuja. Az állomás a vasúti töltést, az infrastruktúra mesterséges akadályát átütve a park dél-keleti sarkában létrehozza a hiányzó emberi léptékű kapcsolatot a város és a Népliget között.

hangsúlyozzák: az áttörés elősegíti a jelentősen alulhasznosított park zöldfelületének intenzívebb használatát, visszaadja a parkot a városlakóknak. A park és a város élete kapcsolódhat egymáshoz, megteremtve annak a lehetőségét, hogy a környéken lakók, dolgozók gyalogosan és kerékpárral könnyen és komfortosan elérhessék a parkot.

A park és a város új kölcsönhatása révén beindulhat az élet az eddig alulhasznált és elhanyagolt parkban, a városlakók új nagyméretű, sportolásra, sétára, szabadtéri aktivitásra alkalmas, értékes, biztonságos városi zöldfelülethez juthatnak, mindez katalizátora lehet a szomszédos barnamezős terület revitalizációjának és városi megújulásának, írják.

Fotók: Octogon

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2021. március 03. 20:35
Nagyon tetszik!
JMoflicheque
2021. március 03. 11:58
Szép terv. A führer már 80 éve megépíttette az "sbahnokat", amit a németek azóta is használnak
békalepcse
2021. március 03. 11:56
Rendben hogy halózatos rebdszert akarnak, de miért nem lehet egyetlen rendszert csinálni a vonat villamos metró busz troli helyett? Ezek mind külön rendszerek, amik ugyan kapcsolódhatnak egymáshoz, de nem egy rendszer! Olyan rendszer kell ami átszállás, átrakodás nélkül tud bármely pontból bármelyik másik pontba eljuttatni embert árut szemetet. Ez igy a szar tupírozása, nem végleges megoldás.
Akitlosz
2021. március 03. 11:28
És innen hova fognak a vonatok indulni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!