A református püspökök elutasítják a HVG megosztó szándékú csúsztatásait

2021. február 06. 13:00

Közös nyilatkozatban fejezték ki egymás iránti szolidaritásukat a Magyarországi Református Egyház négy egyházkerületének püspökei a közelgő zsinati tisztújítás kapcsán. Előzmény: a HVG február 3-án durván megtámadta az egyik elnökjelöltet, a Dunamelléki Egyházkerület püspökét, Balog Zoltánt, és valótlanságokat állított a közelgő zsinati választásról. 

2021. február 06. 13:00
null
Joó István
Joó István

Különleges a maga nemében az a február 5-i közlemény, melyet a négy református püspök, illetve négy főgondnok adott ki a református zsinati elnökválasztásról. A békenyilatkozatot aláíró egyházkerületi vezetők fontosnak tartják leszögezni: egymás iránti tisztelettel és megbecsüléssel készülnek a február 17-i zsinati választásokra.

Hangsúlyozzák, bizalommal tekintenek egymásra, leszögezve, hogy „a száz választott képviselővel megalakuló Zsinat – egyházunk törvényhozó testülete – tagjai szabad mandátummal rendelkeznek, s így szabadon döntenek majd a Zsinat lelkészi és világi elnökének és alelnökeinek személyéről. Egyházunk hagyományainak megfelelően bármelyik püspök és főgondnok vállalhatja a jelölést egyházkerülete és anyaszentegyházunk iránti elkötelezettségből.” Hogy miért kellett ilyen dokumentumnak születnie? Nos, amint írják, ezzel

a sajtóban megjelent téves állításokat szeretnék helyreigazítani.

Változatlanul Balog Zoltánra fixálódnak

A püspökök nem nevezik ugyan meg, de minden kétséget kizárhatóan a HVG hetilap február 3-i cikkéről van szó. Ez ugyanis szinte példátlan támadás az egyik református püspök, illetve vele együtt a második legnépesebb hazai felekezet ellen. Az írás, amely tele van ferdítésekkel, nem kevesebbet állít már a címében is, mint hogy a „hagyományok többszöri felrúgásával lehet a református zsinat elnöke Balog Zoltán”. 

Ismert: a Hold utcai gyülekezet lelkészét tavaly novemberben a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökévé választották, miután Szabó István kitöltötte az engedélyezhető három ciklust. A volt humánminiszter ellen már az egyházkerületi tisztújítást megelőzően elindult egy baloldali-liberális sajtóhajsza, amelyből a HVG is kivette a részét. A mostani hecckampány időzítése sem véletlen. Február 17-én tartja  a Magyarországi Református Egyház (MRE) a hatévenkénti, hangsúlyozottan demokratikus elven nyugvó tisztújítását.

A zsinati képviselők ekkor választják meg többek között a lelkészi elnököt,

a világi elnököt, valamint az alelnököket és további tisztségviselőket. 

A hvg-s újságíró, Dobszay János mégis úgy ír Balog Zoltánról – fölemlegetve korábbi miniszterségét és azt, hogy a Fidesz pártalapítványának, a Polgári Magyarországért Alapítványnak is volt a vezetője –, mint akinek püspöksége a „politika mocsarában fogant”. A sértegetések mellett a jól értesültet is adja a lapíró. Állítja például: Fekete Károly, a tiszántúli egyházkerület püspöke „még hezitál”, hogy elinduljon-e a zsinati lelkész-elnöki székért, mert „bár korábban voltak ilyen ambíciói, Balog feltűnésével megváltozott a helyzet”. Itt jegyezzük meg, hogy Fekete Károly e félrevezető cikk miatt külön közleményben tartotta fontosnak megerősíteni, amit már 2020 októberében bejelentett: ő is jelölteti magát a választáson.

Egyházkerületek megosztása

A cikk szerzője azt is állítja, hogy egyfajta váltógazdálkodásnak megfelelően most a Tiszántúlnak kellene zsinati elnököt adnia. „Szokás ugyanis – regéli a HVG újságírója –, hogy a magyar kálvinisták legfőbb vezetőjét, a zsinat lelkészi elnökét a négy egyházkerület két nagyobbika, a dunamelléki és a tiszántúli felváltva adja.”

Ha a HVG szerzője vette volna a fáradtságot, hogy áttekintse a zsinat lelkészi elnökeinek a listáját, azt találta volna, hogy Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök például 1997-2015 között három egymást követő ciklusban volt a Zsinat lelkészi elnöke, míg Szabó István – Balog Zoltánt megelőző – dunamelléki püspök csupán ez után, egyszeri hat évre „jutott szóhoz” lelkészi elnökként. A történelmi távlat tendenciája sem mutat mást: 1883-2001 között Tiszántúl összesen majd 70 évig, míg Dunamellék mindössze 37 évig  részesült abban a lehetőségben, hogy püspöke adja a Zsinat első emberét. Ahogyan tehát

nem az „exminiszter lobbiereje” dönt a kérdésben,

ugyanúgy nem valamiféle íratlan váltótársi szabály dönt arról, hogy a négy egyházkerület közül melyik adja a Zsinat következő lelkészi elnökét.

Egy az egyben előkerülnek azok a rosszhiszemű ferdítések is, melyeket már a Mandiner is cáfolt. Ám kérkedve, hogy „mint azt a HVG elsőként megírta”, a baloldali orgánum megint előveszi: „Balog egyházi karrierjének beindulása elől a zsinat korábban azzal hárította el az adminisztratív akadályokat, hogy eltörölték azt a rendelkezést, amely legalább tízévi folyamatos lelkészi működést írt elő a püspökké választás előfeltételeként.” Holott az igazság más: a zsinat a családanyai hivatásukat is gyakorló lelkésznőkre kedvezőtlen eddigi szabályozást orvosolta. Merthogy akik gyereket vállaltak és gyesre, gyedre mentek, megszakadt a szolgálatuk.

Balog Zoltánnak pedig már a régebbi időkből megvolt a 10 évi folyamatos lelkészi szolgálata,

miatta eleve nem kellett volna megváltoztatni a szabályokat!

Ismét próbálkozik a balliberális sajtótermék azzal a sugalmazással is, hogy a reformátusok „már tavaly is jóval a felekezeti tagok népességen belüli arányát meghaladó mértékben részesültek az állami támogatásokból”. Csakhogy: az egyházügyekért felelős államtitkárság, illetve a Magyar Közlöny nyilvános számadatai szerint az elmúlt években – Balog tárcavezetése idején is, azóta is – az állami támogatásokban a felekezeti létszámarányokat mindig tiszteletben tartotta a Fidesz-KDNP-kormány.
 

Balog Zoltán, immár püspökként (Fotó: Földházi Árpád)

A HVG mint egyházias, „jól értesült” kibic

Tulajdonképpen vicces, hogy a HVG, illetve alkalmazottja, Dobszay úgy próbál kéretlen kibice lenni a választásra jogosult reformátusoknak, hogy az egész egyházat rossz fénybe vonja nemcsak a fenti valótlansággal, hanem azzal is, hogy elejti azt a hazugságot, miszerint ennek az egyháznak egyre fogyatkozik a létszáma. Holott 2010 óta az egyháznak irányított adóegyszázalék-felajánlások száma mintegy százezerrel növekedett.

De vajon érdemes volt-e a HVG-nek azzal próbálkoznia, hogy megossza a reformátusokat? Nos, akárki legyen is február 17-től a református egyház zsinatának új lelkészi elnöke, az eredményt aligha a méltatlan sajtótámadások fogják eldönteni. A HVG ugyan láthatóan nem érti az egyházi közösségek dimenzióját, de a református püspökök, főgondnokok fent említett közös nyilatkozata segíthet az eligazodásban. Íme még egy részlet a dokumentumból: „A választások eredményét Isten kezéből fogadjuk el és minden igyekezetünkkel azon leszünk, hogy egymást segítve Isten dicsőségét és Krisztus egyházának épülését szolgáljuk a magunk helyén. Ahogyan a Szentírás tanít minket: Minden dolgotok szeretetben menjen végbe! (1Kor 16,14)”

Nyitóképünkön a Magyarországi Református Egyház zsinata (MTI/Bruzák Noémi)

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2021. február 10. 16:06
kár, h. a Covidos változat NEM lett közkincs. Persze, Királya, mindegy, akinek ez egy ismerős közeg, érti.
barnabibambi
2021. február 07. 17:48
A volt "ember" miniszter már miniszterként is leszerepelt! A honi EÜ tönkretételében is élenjárt,szóval az isten szolgája nagy segítségére volt az ördögnek! Tessék a KSH időszaki halálozási rátáját megnézni! Érdekes volt az egyik kijelentése is az álami EÜ kapcsán" sikeresen folyik a betegek átirányítása a magán EÜ-be. " Szóval nem véletlenül padlózik az álami EÜ,ez a volt ember miniszter tevékenységének is betudható.Nos lehet egy polcal magasabbra emelni az erre érdemdtelen embert? Lehet mert itt Magyarországon a Fidesz regnál és a 2/3-val aszt tesz amit akar kénye ,kedve szerint! Elgondolkodhatnának a tisztelt választó polgárok hogy jó e nekik az amikor ekkora kontrol nélküli túlhatalmat adnak egy olyan pártnak amely úgy váltogatja az elveit,erkölcseit mint rendes tiszta ember a gatyáját!
JMoflicheque
2021. február 07. 09:24
A püspökök ilyen szennylapot is olvasnak???
brekker
2021. február 07. 09:24
Na Hülyebalog, megérte gesztusokat tenni a libsiknek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!