ITM: Megszűnhet a kényelmi díj a mobilfizetéseknél

2020. november 25. 14:37

A cél, hogy a készpénzkímélő, elektronikus fizetési szolgáltatások széles körben elterjedjenek – közölte a szaktárca.

2020. november 25. 14:37
null

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) törvényjavaslata szerint változhat a mobilfizetéssel elérhető közterületi parkolás, az autópálya használati díj, illetve az útdíj megfizetésének eddigi gyakorlata annak érdekében, hogy a készpénzkímélő, elektronikus fizetési szolgáltatások széles körben elterjedjenek – közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az egyes közszolgáltatások egységes elektronikus értékesítéséről szóló törvényjavaslat alapján a jövőben nem kell megfizetni az elektronikus értékesítést terhelő úgynevezett kényelmi díjat. A tervezet emellett kialakítja a mobil fizetési platform új, koncessziós rendszerben történő üzemeltetésének rendszerét. Jelenleg a „mobilfizetést”, vagyis az országosan egységes, mindenki számára elérhető elektronikus közszolgáltatás-vásárlást egy állami tulajdonú gazdasági társaság, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. biztosítja. A javaslat egy koncessziós rendszert vezet be, így a mobil fizetési platform üzemeltetését meghatározott időre a koncessziós pályázat nyertese végezheti majd. Ennek érdekében meghatározza többek között a koncessziós pályázat kiírására jogosultakat, a koncesszió időtartamát, és rögzíti a koncesszió nyertesének fő kötelezettségeit.

Azt is írták, hogy a  tervezet szerint a koncessziós pályázat nyertese nem végezhet „kiskereskedelmi” tevékenységet, csak a platform üzemeltetését biztosítja, vagyis a „nagykereskedelmi” feladatokat továbbra is egy piaci szereplő látja el a viszonteladói hálózaton keresztül.

A koncessziós eljárás 2021-ben kezdődhet meg és annak lezárását követően várhatóan 2022-ben indulhat az új modell szerinti működés. A tervek szerint a koncessziós eljárás lezárásáig a mobilfizetéssel elérhető közterületi parkolás, az autópálya használati díj, az útdíj, illetve a közlekedési közszolgáltatások elektronikus megvásárlása a jelenlegi rendszerben működik – tette hozzá az ITM.

(MTI)

(Fotónk illusztráció, MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerencsi Veronika
2020. november 25. 22:46
Teccenek tunni - amikor kitalálták, akkor ette vón meg a fene őket. Mert nem megyek a pénztárhoz ha szinházjegyet vásárolok, nem kell nekik velem foglalkozni - hát ugyí, lusta, kényelmes banya vagyok. Azért mert utalok, a pénzemet előre!!!!!!! hetekre, hónapokra megkapják, hasznájják!!!! azér évek óta emelkedő összegű "kényelmi díj"-at számítanak. Pedig azt nékem kéne, hogy aggyák.
Krupp Skya
2020. november 25. 20:05
"ITM: Megszűnhet a kényelmi díj a mobilfizetéseknél" Még ez is? Hát Karácsonyt még a karácsonyfaág is húzza.
kuzmics
2020. november 25. 17:50
Itt lenne az ideje! A lehető legnagyobb (jogállamilag rendben lévő) rablás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!