AM: 24 ezer hektárral nőhet hazánkban a fával borított területek mérete

2020. szeptember 15. 09:02

Az országfásítási és a településfásítási program is folyamatban.

2020. szeptember 15. 09:02
null

A tavaly ősszel meghirdetett országfásítási programban több mint 17 ezer hektárnyi új erdő telepítésére adtak be kérelmet a gazdák – mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Szentpéteri Sándor szerint, a már folyamatban lévő kérelmekkel együtt, 24 ezer hektárral nőhet a fával borított területek mérete, ami azért fontos, mert így mérsékelni lehet az éghajlatváltozás negatív hatásait.

Hozzátette, ezzel párhuzamosan elindították a településfásítási programot is, amire a 10 ezer lakosúnál kisebb városok, falvak pályázhattak. A programban 12 ezer nagy méretű, zömében őshonos fára lehetett pályázni, és néhány óra alatt mindet szét tudták osztani még a nyáron – mondta. A fák szállítását, ültetését az Országos Erdészeti Egyesület végzi majd két ütemben ősszel és tavasszal – fűzte hozzá Szentpéteri Sándor.

(MTI)

Fotó. Felhőfoszlányok a Mátra egyik völgyében, nyári hidegfront érkeztekor. MTI/Bizományosi: Jászai Csaba

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hurka
2020. szeptember 15. 11:06
Évente kellene ennyit ültetni, valamint rengeteg vizet kellene megfogni a folyókból ( ma csak csatornának hívhatók) a felnevelésükhöz, a talajvízszint megemeléséhez, a légköri pára szintjének növeléséhez.
afium
2020. szeptember 15. 10:53
Ültetvények lesznek ezek, nem erdők. Klímavédelmi szempontból persze nem lesz rossz, ezek is kötnek meg szén-dioxidot, csak ne nevezzük őket erdőnek.
kizökkentidő
2020. szeptember 15. 09:39
Nem csak a mennyiség számít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!