Felülvizsgálná a kata jelenlegi szabályozását az MKIK

2020. június 17. 06:55

Megakadályoznák, hogy egyes munkáltatók katásként alkalmazzák a valójában munkaviszonyban dolgozó alkalmazottakat.

2020. június 17. 06:55

Mindezeket Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondta el a Magyar Nemzetnek, hangsúlyozva, hogy a módosítás a gazdaság érdekét szolgálná, a katásokat nem érné hátrány. Javaslataik között szerepel például, hogy a katás vállalkozásnak és üzletfelének adatot kell szolgáltatnia abban az esetben, ha egymás közötti ügyleteik egy évben meghaladják a hárommillió forintot. Jelenleg is van ilyen szabály, az értékhatár most egymillió forint. Az elnök hozzátette: nemcsak az összeget emelnék meg, de kiegészítenék a passzust úgy, hogy a 3 millió forint feletti rész után bizonyos mértékű (akár 40 százalékos) adót kellene leróni. „A plusz közterhet nem a katás vállalkozó, hanem az üzletfele lenne köteles befizetni az államkasszába” – mondta Parragh László. Szerinte ezzel eltűnne az adóelőny, és megakadályozható lenne, hogy a munkaadók munkaviszony helyett katás vállalkozóként – lényegében színlelt szerződéssel – alkalmazzák dolgozóikat.

A kamara támogathatónak tartja a kata sávossá alakítását is, például úgy, hogy hatmillió forint árbevételig 50 ezer, afelett 65 ezer forint lenne a tételes adó mértéke. Parragh László azt is elmondta: úgy látják, az adóhivatal birtokában van azoknak az információknak, amelyek alapján célzott és gyakoribb ellenőrzéseket lehetne lefolytatni azoknál a vállalkozóknál, akiknél nagy valószínűséggel felmerül a munkaviszonyok visszaélésszerű átminősítése.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZita
2020. június 21. 01:26
Ez az MKIK és a többi semmirekellő parazita mi a fenének van egyáltalán?
bunko_jobbos
2020. június 17. 12:01
Jogos hogy egy orszagban az egyik embernek 40% ot kell fizetni minfenfele cimen, a masiknak meg 5 ot. Amig ez lesz, addig megy a csalas, a burokratak meg ugysem tehetnek semmit
rhaala
2020. június 17. 10:25
Micsoda ötletek. Ezért megérte nekik kamarai hozzájárulást fizetni. Meg az elérhető oktatásaikért, amiket 15 ezer For
Daily
2020. június 17. 10:13
A befizetőkért illene dolgozniuk és nem a magasabb teherfizetésért. Kinek az érdekeit képviselik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!