Ismert cégvezetők segítik a magyar vállakozásokat a Design Terminal online sorozatában

2020. április 20. 18:26

Túlélési Kisokos – Elsősegély startupok és kisvállalkozások számára címmel indít online sorozatot a Design Terminal április 28-án. A közszolgálati jellegű adások célja a vállalkozások támogatása a válságban, hiteles szereplők közreműködésével. Állandó műsorvezetőként Gundel-Takács Gábor koordinálja majd a beszélgetéseket.

2020. április 20. 18:26

Élő, négyrészes közszolgálati videósorozattal jelentkezik hamarosan a Design Terminal. Az innovációs ügynökség szakmai küldetése, hogy segítse a startupokat valamint kis- és középvállalkozásokat akkor is, amikor egy nem várt körülmény, így a vírus okozta gazdasági válság hatására nehéz helyzetbe kerülnek. A videósorozat célja, hogy támogassa a magyar vállalkozások túlélését, újrakezdésüket. Ehhez tudást, információt és ötleteket biztosít, hiteles és tapasztalt vállalkozók segítségével.  

A sorozat 2020. április 28-án, kedden 19 órakor indul a Design Terminal Facebook-oldalán, élő stream formájában. Az első részt további három követi majd: április 30-án, május 5-én és 7-én, ugyanebben az időpontban. Az ismert és elismert cégalapítók, üzleti szakértők külön-külön epizódokban foglalkoznak majd a startupokkal, a kis- és középvállalkozásokkal, a vezetői válságkezelés módszereivel, valamint önálló részt kap a globális kontextus is. Az online bekapcsolódó közönség pedig kérdezni is tud a műsor résztvevőitől. 

A nyitó adásban Pistyur Veronika, az Oktogon Ventures alapítója, Lakatos Dávid, a Formlabs termékfejlesztési vezetője és Várdy Zoltán, a TV2 volt vezérigazgatója, a Design Terminal főtanácsadója nyújtanak startup elsősegélyt abban a kérdésben, hogyan tudnak talpon maradni az induló vállalkozások a válság alatt. 

A kkv-k újratervezésekor lényeges szempont, mit lehet kezdeni a válsággal járó bizonytalansággal. Ebben próbálja majd eligazítani a második rész nézőit Tomán Szabina, a Toman Lifestyle alapítója, Sziller Olivér, a MyConcept alapítója és a Design Terminal mentora valamint Berényi Benjamin, a PénTech alapítója. 

A harmadik adásban, mely a sokatmondó „Gladiátor a küzdőtéren” címet kapta, a cégalapítók kerülnek középpontba. Susánszky Ádám, a Zing Burger, Horváth Dorka, a BOOKR Kids és Perényi András, a Webshippy alapítói fogalmazzák meg, hogyan befolyásolja a válság az ő szerepüket.  

Az egyik legizgalmasabb kérdés a jelenlegi helyzetben, hogy miként alakul a globalizációs trend és a világgazdaság a vírus után. Ezzel a diskurzussal zárul a Design Terminal online sorozata. Fehér Gyula, az Oktogon Ventures és a Ustream alapítója, Dr. Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium volt stratégiai államtitkára, OECD képviselő és UNESCO nagykövet, Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal ügyvezetője és a Brain Bar alapítója keresik a választ a kérdésekre.

A programról Böszörményi-Nagy Gergelyt, a Design Terminál ügyvezetőjét is megkérdeztük.

Ez a videósorozat miképpen tudja támogatni a magyar vállalkozások túlélését és az újrakezdést?

Információs és mentális támogatást szeretnénk adni a vállalkozóknak. Minden epizódban szerepet kap egy-egy sikeres és tapasztalt cégalapító, akik maguk is küzdenek a nézőink által megélt kihívásokkal, és szívesen megosztják a válságmenedzsmentről felhalmozott tudásásukat, saját receptjeiket. Ugyanakkor a nagyképet, a vállalkozások lehetőségeit meghatározó trendeket is megvizsgáljuk, elismert szakértők és mentorok segítségével. Mindezt közérthető, befogadható formában, amiben Magyarország talán legrutinosabb műsorvezetője, Gundel Takács Gábor lesz a segítségünkre. Fontos, hogy élő műsorról van szó, ahol a nézők kérdései beépülnek az adásba. Kiemelten azokhoz szólunk, akik cégeinkben innovációval, új technológiai megoldások kifejlesztésével foglalkoznak. Ők a Design Terminal hagyományos célközönsége, akikre most különösen nagy nyomás nehezedik. Hiszen a válságok mindig növelik az innovációval kapcsolatos elvárásokat.

Mit tapasztal a Design Terminal, a térség innovációját hogyan befolyásolja a vírus elterjedése? Milyen iparágakat serkenthet? 

Biztos, hogy Magyarország és a visegrádi térség innovációs környezetét alapjaiban és hosszú távon érinti a válság. Hogy pontosan miként, arról korai sommás kijelentéseket tenni. Egyszerre igazak egymásnak látszólag ellentmondó állítások, például jelentősen enyhülni fog a munkaerőhiány, a vállalatoknál mégis sürgetőbbé válhat az automatizáció. Megnyílhat az esély, hogy a német óriáscégek termelési láncait közelebb húzzák az anyacégekhez, így akár több K+F egység települhet a régiónkba, a hazai kkv-k számára az önállósulás mégis fontosabbnak tűnik, mint korábban. A magántőke befagyásával a startupok számára —áthidaló megoldásként—megnő az állami tőkeprogramok szerepe, a piaci validáció azonban ebben a környezetben többet ér majd, mint valaha. 

Hogyan alakítja át az új helyzet az innovációösztönző szervezetek működését (mint pl. a Design Terminal)?

A krízis legelején a Design Terminal teljes tevékenységét áthelyeztük a virtuális térbe. Startupoknak szóló mentorprogramunk tavaszi szemesztere jövő héten indul. Online dolgozunk hazai kkv-k innovációs rendszerének fejlesztésén, s többek között a magyar agrárium technológiaváltását célzó inkubációs programunkon is, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen.

A Túlélési Kisokos sorozat médiapartnere a Mandiner.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szbalint
2020. április 21. 00:50
Gundel-majom valami egészen hihetetlen. Enyhén szólva sem egy matyóhímzés, nem is egy lángelme, idétlen fejhangon nyekergés, ócska ripacs viselkedés. Ennek ellenére úgy benyalta magát, hogy hiába tett a 2018-as választások előtt nagyon rossz lóra (eljátszva a csalódott fideszest), még innen is volt visszaút. Ez a nyomulós patkány nagyon tud valamit!
Zsolt75
2020. április 20. 20:29
Nemjó! Hajjonéhen mindenmagyar, csak így győzhettyük le a diktortúrátot!
Óbor Dezső
2020. április 20. 18:58
Nagyszerü kezdeményezés, meg kell mutatni a magyar koponyák remek gondolatait! Ezektöl válunk elismertté, és tiszteletre méltóvá!.....nem is beszélve az anyagi haszonrol.
A kánya
2020. április 20. 18:49
Elég csak a multikat! A bankok meg nyomják a TAO-t.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!