Fizetés nélkül maradhatnak a pécsi színészek

2020. április 28. 09:36

Erre az évre 527 állami és 160 millió kiegészítő támogatással számoltunk, de ebből egyelőre a megállapodás hiányában semmit sem láttunk. Villáminterjú.

2020. április 28. 09:36
Rázga Miklós

„A járvány kellős közepén milyen helyzetben van most a Pécsi Nemzeti Színház?

Súlyos likviditási problémákkal küzdünk. Az önkormányzat 47 millió forinttal csökkentette az idei támogatásunkat, állami támogatásként eddig nulla forint érkezett, márpedig állami támogatás nélkül egy nemzeti minősítésű színházat nem lehet fenntartani.

Ez mit jelent, összevetve más városokkal?

A mi 270 millió forintos önkormányzati támogatásunkhoz képest a vidéki nemzeti minősítésű színházak átlagosan 650 millió forintos önkormányzati támogatást kapnak. Erre az évre 527 állami és 160 millió kiegészítő támogatással számoltunk, de ebből egyelőre a megállapodás hiányában semmit sem láttunk.

Hogy lehet, hogy a színházak közös működtetéséről az összes vidéki város és a fővárosi önkormányzat is megállapodott a kormánnyal, csak Pécs nem?

Ezt nem szeretném kommentálni.

Van bármilyen ráhatása a tárgyalásokra?

Nincsen. A törvény szerint a színház működtetéséért a fenntartó a felelős, a mi esetünkben az önkormányzat. Ha a fenntartó nem képes önmagában fenntartani a színházát, közös működtetésre kérvényt nyújthat be a kormánynak. Innentől kezdve, a közös működtetésről az önkormányzatnak és a kormányzatnak kell megállapodnia, amiben a működésre vonatkozó feltételrendszert rögzítik.

Péterffy Attila polgármesternél nem próbálta megsürgetni a megállapodást?

De, több levelet is küldtem polgármester úrnak, jeleztem a megállapodás szükségszerűségét, mert világos, hogy Pécs városa egyedül képtelen fenntartani színházát, a közös állami-önkormányzati működtetés létrehozása elengedhetetlen, ugyanis a mai állás szerint a színháznak nincsen fedezete kifizetni a következő havi béreket.

Milyen válasz érkezett?

Leveleimre nem érkezett válasz.

Személyesen sem egyeztettek?

Nem. Az alpolgármester asszonnyal vagyok kapcsolatban.

A színházban sem találkoztak a polgármester úrral?
Nem.”

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palepoli
2020. április 29. 01:16
Ráadásul a buziparádé is elmarad.
Akitlosz
2020. április 29. 01:09
Talán be kellene zárni. Rossz vállalkozás az, amelyik csak folyamatosan veszteséget termel. Amelyik ráadásul az adófizetők pénzére pályázik az káros is.
pemete jakab
2020. április 28. 18:38
"Fizetés nélkül maradhatnak a pécsi színészek" Egy jó színész el tudja játszani, hogy kap fizetést.
Box Hill
2020. április 28. 14:28
Normális társadalmakban a színészek projekt szerződésen vannak, nem állami csöcsön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!