A magyar veszélyhelyzet természetéről

2020. április 17. 10:31

A koronavírus-törvény nem függeszti fel az alkotmányt, sem a parlamentet, ahogy egyesek sugallták, és nem függeszti fel az Alkotmánybíróság működését sem.

2020. április 17. 10:31
Szilvay Gergely

„Az új törvény – a »koronavírus-törvény« – igen egyértelmű. Lényegében felhatalmazza a kormányt, hogy a járvány végéig rendeletekkel kormányozzon. De nem függeszti fel az alkotmányt, sem a parlamentet, ahogy egyesek sugallták, és nem függeszti fel az Alkotmánybíróság működését sem, ahogy a bíróságok is tovább működnek.

Valójában a törvény nem pusztán alkotmányos, hanem az ország alkotmánya (hivatalos nevén Alaptörvény) által felsorolt vészhelyzetek közül a legenyhébb. S míg ugyan valóban nincs a felhatalmazásnak konkrét végdátuma, a parlament bármikor megszavazhatja a felhatalmazás végét. A járványtól függűen a várakozások szerint a veszélyhelyzet talán júniusban érhet véget (a legpesszimistább forgatókönyvek szerint augusztusban). (…)

Habár a veszélyhelyzet kihirdetése ijesztően hathat, az nem precedens nélküli világválságok idején. Ráadásul számos kormány – Macron, Merkel, Boris Johnson – kormányoz úgyszintén ilyen módon, rendeletek útján. Magyarország sem kivétel. 

Mindemellett megemlítendő, hogy a magyar kormány népszerűségi mutatói igen pozitívak. A magyarok meg vannak elégedve azzal, ahogy Orbán kormánya kezeli a helyzetet. Így aztán abszurd volna, ha a kormány azt csinálná, amit a kritikusai állítanak: »diktatúrát« építene, vagy valami hasonlót. Tekintve a kormány támogatottságát, ennek semmi értelme nem lenne, Orbán és a Fidesz ilyen önkényes akciók nélkül is képes rá, hogy megnyerje a 2022-es választás (főleg, ha a járvány után sikeresen kezelik a gazdasági válságot).”

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2020. április 18. 07:13
Ez a törvény is az lesz amit csinálnak belöle. Csak túl sok kiskaput hagy nyitva, kapusok nélkül...
F.Szabó
2020. április 17. 15:37
Úgy véltem eddig, hogy Orbán tényleg feleslegesen froclizza a hazai és európai ellenzékét azzal, hogy nem tartotta magát valamilyen jelképes határidőhöz, ahogy ezt megtették különleges helyzetekben már néhány ókori államban is. De most egy komment eszembe juttatotta a (többek által vitatott) klímavészhelyzetet, amit szintén sok ország parlamentje és sok város vezetése kihirdetett – véghatáridő nélkül, pont mint Orbán. És senki nem beszélt diktatúráról, merthogy egy vészhelyzetnek úgyis van egy logikus vége. Persze nem emiatt maradt el a tiltakozás, hanem azért, mert a klímavészhelyzet kihirdetése senkit nem hatalmazott fel semmilyen joggal a vészhelyzet megszüntetése érdekében. Ez az utóbbi két dolgot is jelent. Először is igaz, hogy egy vészhelyzetnek akkor van vége, amikor a vésznek vége van, és ez a legritkábban határozható meg előre naptári napokban. Másodszor is a klímavészhelyzetet hirdető parlamentek és városvezetések egyike sem gondolta komolyan, hogy tényleg vészhelyzet van, és az egészet csak a közvélemény félrevezetésére (és Greta megnyugtatására) szánták.
simonvitéz
2020. április 17. 15:16
A Magyarország elleni támadások természetesen csak a "lejátszástechnikai felszínen" ( copyright by Bogár László) szólnak a koronavirus törvényről. Ahogy korábban is csak látszólagos okok voltak a médiatörvénynyel kapcsolatos, a jogállamisági, demokráciát érintő kifogások. Ennél jóval mélyebben rejlik a konfliktus gyökere.
balbako_
2020. április 17. 15:01
Mindaddig reménykedtem, hogy bár az EU vezérkara biológiai hülyékből áll, a tények előtt nekik is meg kell hajolniuk. Csak amikor nézem a parlamenti közvetítést a Hír tévén és olvasom, hogy Magyarországon Orbán leállította a parlamentet és ezt komolyan mondják, akkor felmerül bennem a kétség, hogy nekünk mi keresni valónk van a hülye gyerekek elfekvőjében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!