MNB: A lakossági hitelekre is adjanak törlesztési moratóriumot a bankok!

2020. március 18. 09:35

A nemzeti bank a rendkívüli helyzettel indokolja a felszólítást.

2020. március 18. 09:35

Az MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a lakossági ügyfelekkel szemben is alkalmazzanak törlesztési moratóriumot – közölte a nemzeti bank.

Mint a közleményben írják, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a vállalati adósok megsegítésén túl a lakosság esetében is több intézkedést hozott a koronavírus-járvány miatt várható negatív gazdasági hatások ellensúlyozása érdekében. Az MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a lakossági ügyfelek szemben is alkalmazzanak törlesztési moratóriumot. Amennyiben a hazai bankok nem gondoskodnak a moratóriumról, az MNB felkéri a Kormányt, hogy maga hozzon ilyen rendelkezést. A háztartások ideiglenes likviditási zavarának átvészelését segítendő a jegybank elvárja az újonnan kihelyezett személyi hitelek teljes hiteldíjmutatójának (THM) érdemi csökkentését. Az MNB saját hatáskörében is megteszi a szükséges lépéseket. A banki likviditás növelése mellett a lakáshitelek finanszírozási költségének csökkentése érdekében vizsgálja a jelzáloglevél-vásárlási program újraindításának lehetőségét, és átmenetileg enyhíti a jelzáloglevél-finanszírozásra vonatkozó szabályozását.

Az MNB ezért javasolja a Kormány számára, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel a támogatott háztartási hitelek esetében is gondolja át, milyen módon biztosítható azok tényleges érvényesíthetősége. Indokolt a Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a babaváró hitelek esetében a gyermekvállalásra rendelkezésre álló határidők kitolása – áll a közleményben.

(Mandiner, MTI)

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mozgó lelkész
2020. március 18. 14:34
A múlt héten még akarta dupláztatni a lakosság hitel állományát.
OberEnnsinnen
2020. március 18. 11:42
A kormánynak a következőt kell tennie: a munkát elvesztők részére: 120-240 ezer forintig terjedő skálán havi jövedelmet biztosítani. 150 ezer alatt keresőknek a 120, és a 300 ezer fölöttieknek a 240. E kettő között pedig sávosan, a 150 és a 300 közötti 7 sávot sávonként 20 ezerrel növelve.
OberEnnsinnen
2020. március 18. 11:38
MATOLCSY NÉLKÜL A 7 ÉVE TARTÓ töretlen, megállás nélküli reálbér-növekedés nem jöhetett volna létre. Erre mondja az ATV-s Somos András nevű: "Vak tyúk is talál szemet..." A keresztény ezt így mondja: Bátraké a szerencse...
OberEnnsinnen
2020. március 18. 11:34
A Matolcsy-vezette MNB a Magyar Államnak, és így a magyar népnek már csupán csak a Sorost kizáró politikájával: 2500 milliárd forintot hoz tisztán/év. És akkor a szakpolitikáról még nem beszéltünk, ez is lehet 1000-1500/év. Ezek tették lehetővé, hogy ÁLLAMCSŐDBŐL INDULVA, 8 ÉV ALATT AZ EURÓPAI KONTINENS LEGMAGASABB FEJLŐDÉSI ÜTEMÉT ÉRTE EL MAGYARORSZÁG.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!