Itt vannak a területek, ahol a legnagyobb a munkaerő-hiány!

2019. június 02. 09:31

A munkaerőhiányról készített felmérést a Szent István Egyetem, mutatjuk, hol van jelen leginkább, és hogy a válaszadók szerint miként lehetne tenni ellene.

2019. június 02. 09:31

A munkaerőhiány a versenyszférában a mérnöki tevékenységnél, az ipari ágazaton belül a fizikai munkát igénylő állásokban, a közszférában pedig az orvos, a szakápoló és a közegészségügyi szakértői pozícióban jelentkezik leginkább - derül ki a Szent István Egyetem kutatásából, amelyet a BDO Magyarország támogatott.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a közel 200 vállalat és intézmény bevonásával tavaly év végén lefolytatott felmérésben a megkérdezettek köre lefedte az ipar, a kereskedelem, a pénzügyi szektor, az informatika, a szolgáltatás és a közigazgatás területét. A válaszadó cégek között legnagyobb részt, 22,9 százalékot az 1000 embernél többet foglalkoztató cégek képviseltek. A felmérésben megkérdezett vállalatok 23,9 százalékának az éves árbevétele 1 és 10 milliárd forint között, 19,5 százalékának 10 és 100 milliárd forint között mozog. 

 A válaszadó szervezeteknek 50 százaléka jelzett vissza 10 százaléknál alacsonyabb fluktuációs arányt, 10 és 20 százalék közötti érték jellemző a megkérdezettek 20 százalékára. A vállalatok 14 százaléka ugyanakkor 20 és 40 százalék közötti fluktuációs arányról számolt be. 

 A munkaerőhiány kialakulását minden munkakörben több tényező befolyásolja, de eltérő mértékben – mutatnak rá az elemzésben. Az átlagbérek folyamatos és gyors emelkedése ellenére a legtöbb nehezen betölthető munkakörben fontos tényező a kínált munkabér alacsony szintje.

Ugyanakkor a fizikai dolgozóknál a külföldi kivándorlás jelenti a legnagyobb problémát. A versenyszférában a konkurens cégek, míg a közszférában a versenyszféra elszívó hatását említették a legtöbben.  

A kutatásban részt vevő szervezetek 50 százaléka teljesítményértékelési és prémium rendszereket működtet, 47 százalékuk nagy hangsúlyt helyez a munkakörülmények javítására, és szintén 47 százalékuk alkalmaz rugalmas munkaidőt a munkatársak hosszú távú megtartása érdekében. 

A válaszadók szerint a kormány a leghatékonyabban a bértámogatási rendszer kiterjesztésével, az adózási és járulékrendszer átalakításával, valamint különféle lakhatási támogatások (építés, munkásszállás, albérlet) alkalmazásával léphetne fel a munkaerőhiány ellen.

(MTI)

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fakutya Bobber
2019. június 02. 17:24
Nahát, már 2007-ben is voltak kivándorlók?? a kivándorlás és az alacsony mobilitás okolható azért, hogy a cégek térségünkben sokszor csak nehezen találnak megfelelően képzett munkavállalókat https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/roghoz_kotott_magyarok_ki_akar_elkoltozni_a_munka_miatt.334651.html
libantkomcsi
2019. június 02. 17:02
Ha magasabb bért adnak, megszűnik a munkaerőhiány. Ilyen egyszerű. Talán ők is rájönnek erre.
Akitlosz
2019. június 02. 16:17
Hatalmas kamu. Arról készítsenek statisztikát, hogy mely területeken a legnagyobb a bérhiány Ausztriához képest és máris sokkal többet fognak megérteni! mint látható a cégeket az sem érdekli, ha a dolgozóik 20-40%a otthagyja őket, akkor sem hajlandóak megfizetni a munkát semmiféleképpen. Úgyhogy nem létezik semmiféle munkaerőhiány, csak bérhiány van és balekhiány. Egyetlen olyan területet sem tudnak mondani, amelyben Magyarországon ne találnának a cégek munkaerőt annyi pénzért, amelyben (ugyanazok) a cégek amennyiért Ausztriában, Németországban, Angliában találnak. Nem kötelező Magyarországon vállalkozni, nyugodtan lehet Németorsázgban is autót meg akármit is gyártani és el is lehet menni dolgozni is, ha már ennyire magasak Magyarországon a bérek és még emelkednek is. Legalábbis az állami propaganda szerint.
Coccothraustes
2019. június 02. 11:15
Inkább hiány legyen mint migráns.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!