Ökumenikus megemlékezést tartottak a reformáció emléknapján Budapesten

2018. október 31. 19:46

Ökumenikus ünnepségen emlékeztek meg a reformáció kezdetéről szerda este Budapesten, a Reformációi emlékparkban.

2018. október 31. 19:46

Ökumenikus ünnepségen emlékeztek meg a reformáció kezdetéről szerda este Budapesten, a Reformációi emlékparkban. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) rendezvényén Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára kiemelte: a reformáció lényege a megújulás, a reformáció emléknapján pedig a protestánsok nemcsak visszaemlékeznek a reformátorok tetteire, de igyekeznek lélekben ők maguk is megújulni.

Korányi András, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanára előadásában arról beszélt, hogy a családok évében a reformációt ünneplő keresztyén embereknek újra hitet kell tenniük a család mellett.

A családi élet „számunkra nem egyszerűen elvi kérdés, nem célszerű társadalmi rend, hanem a Bibliából fakadó felismerés” - fogalmazott. 

Kifejtette: Luther Márton ugyanis nemcsak az egyházat szervezte át, hanem a Biblia tanításaként hirdette, hogy az emberi élet alapvető ajándéka és természetes rendje a házasság és a gyermekvállalás. A reformátorok szerint a keresztyén élet és az egyház megújulása is a családban kezdődik, Luther kis kátéjában ír arról, hogyan „tanítsa a családfő az ő háza népét” – tette hozzá az egyháztörténész.

Protestánsként „egy roskadozó életformát szeretnénk megerősíteni az igei üzenettel”, „bármilyen eszmék, ideológiák tépik is” ma családot és a „keresztyén társadalom alapértékeit” – tette hozzá Korányi András. 

A megemlékezés végén a MEÖT tagegyházainak lelkészei áldást mondtak, majd virágokat és koszorúkat helyeztek el a reformáció emlékművénél. 

Október 31-én világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes, egyetemi tanár, a reformáció megindítója 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a Kálvin János vezette irányzat a református egyház alapja. A MEÖT 1943-ban alakult, tagegyházai között található a magyarországi református, evangélikus, baptista, metodista, anglikán és pünkösdi egyház, valamint öt ortodox egyházi szervezet.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fakutya Bobber
2018. október 31. 22:03
http://reformatus.hu/mutat/13479/
mokány
2018. október 31. 21:10
Faust: " ... Arany borjú fennen trónol, mindenki előtte hódol, Érte koldus és király, fékevesztett táncot jár...."
Lotti
2018. október 31. 20:20
A reformáció jótett volt. Nemcsak híveinek. A katolikus egyház is profitált belőle. Maga is más lenne ha nem támadtak volna riválisai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!