LMP: Nem elég a Duna vize mindkét paksi reaktor hűtéséhez

2018. augusztus 30. 08:24

Az elmúlt napokban többször is megközelítette az engedélyekben szereplő értéket a Duna vízhőmérséklete Paksnál. Az LMP úgy véli, a Duna vize önmagában nem lesz elég a bővítés utáni erőmű hűtéséhez.

2018. augusztus 30. 08:24

Nem számoltak a hőség és az aszály együttes hatásával a tervezett paksi bővítés környezetvédelmi engedélyezésénél a Lehet Más a Politika szerint. A zöldpárt az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy véli, az elmúlt napokban kiderült, hogy a meglévő blokkok sem tudnak megbirkózni a száraz nyár kihívásaival, Paks II megépítése pedig további problémákat okozhat majd.

A párt közleményében beszámol arról, hogy az elmúlt napokban anélkül, hogy példa nélküli aszály, vagy hőség lett volna, a paksi atomerőmű hűtővízcsatornájának torkolatánál a Duna vízhőmérséklete hajszálnyira megközelítette az engedélyekben szereplő 30 Celsius fokos határértéket. Ennek túllépése esetén az erőművet a környezeti károk megelőzése érdekében kötelező leállítani, számolnak be.

Kitérnek arra is, hogy ha már a jelenlegi, 2000 megawattos kapacitású erőmű is nehezen tudja betartani az előírásokat, akkor a tervezett bővítés utáni, 4400 megawattnyi kapacitás hűtéséről külön gondoskodni kell majd, mivel a friss vizes hűtés nem jelent megfelelő megoldást.

„Az LMP már évekkel ezelőtt felhívta rá a figyelmet, hogy a Duna – a folyót a hűtővízcsatornától egyre inkább elválasztó medermélyülés, illetve a globális felmelegedés miatti változások következtében – hosszú távon nem lesz alkalmas a duplájára bővített kapacitású erőmű hűtésére, ami a környezeti tényezőkön túl biztonsági és ellátási kockázatot is jelent” – írták. Egyúttal jelezték, nem tartják kívánatosnak a paksi bővítést, mivel szerintük ennél a társadalmi érdekkel szemben csak egy szűk csoport gazdasági szempontjai érvényesülnek.

Ezért a parlament fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, Schmuck Erzsébet felkéri a bővítésért felelős minisztert, Süli Jánost, hogy kezdeményezze a kiadott környezetvédelmi engedély felülvizsgálatát. „Az atomerőmű túlságosan veszélyes létesítmény ahhoz, hogy irreális adatok alapján kiadott engedélyekkel üzemelhessen” – indokoltak.

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
48gondolkodó
2018. augusztus 30. 18:31
Nem a vízhozam vagy a hőmérséklet a probléma, hanem az, hogy Orbán Viktor a miniszterelnök. Világos az ok okozati összefüggés.
oskar
2018. augusztus 30. 13:09
Két aktivistáik mért bokáig érő Duna vízben több mint 30 C fokot. Ráadásul csak úgy ránézésre, nem igazán pontos hőmérő el. A szakemberek majd eldöntik, és megoldják ha lesz probléma ezzel. Van ám hűtőtorony is. Ráadásul magyar találmány (Heller forgó). Ezzel még hatásfokot is javíthatnak ami megtérül.
Tiszafa
2018. augusztus 30. 12:37
Idióták. Menjetek oda és fújjátok!
atila68
2018. augusztus 30. 12:35
Mi köze a tömegáramnak a hűtőközeg hőmérsékletéhez ? Hogyan befolyásolja a Duna vízhozamát annak hőmérséklete ? Én csak egy egyszerű mérnök vagyok, némi áramlástani (két félév), dinamikai (egy félév) és általános fizikai (két félév) ismeretekkel, de ekkora baromságot régen olvastam
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!