Elon Musk is sokat köszönhet az államnak

2017. szeptember 25. 15:42

Én nagyon hiszek abban, hogy az állammal, sőt a kormányzattal való konstruktív együttműködés megsokszorozza egy piaci szereplő mozgásterét.

2017. szeptember 25. 15:42
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

„Az állami múlt és a most is jelentős állami dotáció, amit kaptok, nem jelent hátrányt, amikor kimentek a piacra?

Én nagyon hiszek abban, hogy az állammal, sőt a kormányzattal való konstruktív együttműködés megsokszorozza egy piaci szereplő mozgásterét. Eleve az, hogy mi értjük a kormányzat logikáját a különböző szakpolitikák terén, az segít nekünk, amikor arról van szó, hogyan fejlesszük a startupokat, milyen tudást adjunk át nekik. Van ilyen típusú inkubátorra egy nagyon érdekes példa, az 1776 nevű inkubátor Washington D.C.-ben – a név és a székhely önmagában beszédes –, és kifejezetten társadalmi kérdésekkel foglalkozó cégeket keresnek. Ahhoz, hogy a mobilitással, fenntarthatósággal, oktatással vagy a munkaerőpiaccal foglalkozó startup sikeres legyen, szembe kell mennie a szabályozások dzsungelével. Felkészítik a cégeket arra, hogyan működjenek együtt egy nagyvállalattal vagy akár kormányzattal, navigálják őket, hogy megértsék ezeket a szereplőket is. Mi ebben nagyon hiszünk. Elég csak a Tesla, a Solar City vagy a SpaceX példájára gondolni.

Ezek olyan sikercégek és Elon Musk egy olyan szupersztárja ennek a faunának, aki az állam különböző szintjeivel való masszív együttműködés mentén érte el az eddigi eredményeit. Több mint 5 milliárd dolláros állami szerepvállalás, támogatás mellett.

Az, hogy ezeket a nagy, a fent is említett rendszereket meg tudjuk reformálni, alakítani tudjuk, ahhoz partnerségre van szükség. Nekünk pedig elég jó tapasztalataink vannak, például mikor a tehetséggondozásban való partnerségről beszélgettünk Novák Katalinnal, aki a területért felelős kormányzati vezető (család- és ifjúságügyért felelős államtitkár – a szerk.), hiszen teljesen egybevágnak a céljaink. Nyitott, korszerű gondolkozással találkoztunk az ő esetében, és egyébként szakmai alapelvek mentén végezzük a tevékenységünket.

A magyar környezetben nem érzed kockázatosnak a kitettségeteket az állam irányába?

Miközben e kitettségünket csökkenteni fogjuk, nagyon is büszkék vagyunk az együttműködésre. A magyar állam számos olyan tehetséggondozással kapcsolatos kezdeményezést támogat, aminek feladatait nem tudja vagy kívánja saját intézményrendszerén belül ellátni, ám aminek céljaival egyetért, s aminek eredményeiből az ország profitálhat a jövőben.

Van B-terved? A bürokrácia-csökkentés egyszer már a majdnem elkaszálta a Terminált.

Mi magunk vállaltuk, hogy folyamatosan csökkentjük az állami támogatás volumenét. Ez a mi személyes célunk, nem egy kényszer. A saját vállunkra helyezünk nyomást, hogy a vállalati partnerségek minél jobban működjenek.”

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. szeptember 26. 04:33
Aki azt hiszi, hogy az amerikai minták, tapsztalatok Magyarországon is ugyanúgy működnek ő nagyon nagyon téved. SpaceX mi? Alakul egy magyar SpaceX, hogy a magyar űrhivatalnak lövöldözze fel a műholdakat mi? Nagyon nem érti a világot a fickó.
Akitlosz
2017. szeptember 26. 04:20
"Én nagyon hiszek abban, hogy az állammal, sőt a kormányzattal való konstruktív együttműködés megsokszorozza egy piaci szereplő mozgásterét." És megtizedeli a tisztességét. A piaci szereplő a piacról él, nem pedig az adófizetők pénzéből.
marko11
2017. szeptember 25. 19:31
"Én nagyon hiszek abban, hogy a kormányzattal való konstruktív együttműködés megsokszorozza egy piaci szereplő mozgásterét." Bátor, sőt, konstruktív megállapítás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!