Orbán rendkívüli ígéretet tett: ha nem tetszik neki, akkor nem tartja be az EU bíróságának az ítéletét

2017. június 28. 11:28

Olyanra még nem volt példa, hogy egy tagállam vezetője azt mondja, hogy nem fogja végrehajtani az EU bíróságának az ítéletét, ha az számára kedvezőtlen lesz.

2017. június 28. 11:28
Magyari Péter (DeDi)

„Teljesen lehetetlenné tette a párbeszédet az ügyben, hogy a magyar kormány konkrét politikai kérdésként kezeli az ügyet, az EU intézményei pedig most már inkább elvi kérdést csinálnak belőle, és általában az európai jogrendszer működési próbájának tekintik.

Orbán így fogalmazott pénteken Brüsszelben: »Vannak országok, akik szerint ez szolidaritási, illetve technikai kérdés. Ezek általában azok az országok, akik beengedték ezeket az embereket, és most azt várják, hogy vigyék is el őket tőlük. Szerintünk azonban ez identitás kérdése. Lehetetlen, hogy más határozza meg, hogy kikkel élünk együtt. Ez az ország identitásának a kérdése, és eszünk ágában sincs az identitásunkat megváltoztatni.«

Orbán Viktor tehát azt állítja, hogy soha, semmilyen körülmények között sem akar menekültet betelepíteni az országba úgy, hogy a befogadásukat valamilyen EU-s szabály kényszeríti ki. Az EU-s intézmények mostanra beletörődni látszanak abba, hogy a kvótarendszer hosszú távon megbukott a közép-európaiak ellenállása miatt, viszont a már meghozott döntéseket mindenképpen végre akarják hajtatni a tagállamokkal, hogy ne legyen precedens arra, hogy valaki kivonhatja magát a határozatok alól. Amennyiben ez megtörténne, akkor az egész uniós struktúra kerülhet veszélybe, hiszen egy ilyen példa után nagyon nehéz lesz betartatni a szabályokat.

(...)

Olyanra még nem volt példa, hogy egy tagállam vezetője azt mondja, hogy nem fogja végrehajtani az EU bíróságának az ítéletét, ha az számára kedvezőtlen lesz. Orbán Viktor pénteken nem volt hajlandó arra válaszolni, hogyan akarja majd ezt intézni, csak azt mondta, hogy akkor kell átmenni a hídon, ha odaértünk hozzá, de engedni nem fog. 

Kedden Budapesten Orbán már azt állította, hogy számára nyilvánvaló, hogy a kötelezettségszegési eljárás megindítására Soros György utasította az Európai Bizottságot. Ilyen utasításra azonban semmi szüksége sem volt a bizottságnak, hiszen kötelessége a be nem tartott EU-s szabályok esetén ilyen eljárást elindítani. Többek között erre hozták létre, ezért is az egyik neve az, hogy »a szerződések őre«. Navracsics Tibor magyar biztos már 2016 februárjában szólt, hogy ha Magyarország nem hajtja végre a határozatot, akkor majd ilyen eljárás következik, mert mint mondta, mindig ez a mechanizmus.”

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2017. június 29. 09:34
Arról miért nem írsz, hogy a magyar hazaáruló "civiljeitek" a magyar törvényt nem tartják be???????? Elmentek a jó büdös.....! Ádernek a ti állampolgárságotokat kellene visszavonni, és kitoloncolni az országból, hogy végre béke és nyugalom legyen! Gyalázatosak!
edvind johnsson2.0
2017. június 28. 16:58
A magyar miniszterelnök csak a magyar népnek tartozik engedelmeskedni, az EU elmehet az anyjába.
zakar zoltán béla
2017. június 28. 13:35
Miért van az, hogy ti, ha Orbánt, meglátjátok, meghalljátok, akkor még maradék férfiasságotokat is elvesztitek? Mi ez az idegrángás, ez valami kódolt frász 1992 óta?! A kódjel most 3×4= pszichotitikaka?!
Mich
2017. június 28. 13:20
Idióta, a jogászok által vezetett magyar kormány mindig is tisztelte az EU-n belüli jogi rendszert - de amikor az kontár bürokraták érdekeinek van alárendelve, akkor elérkeztünk a határig, márpedig "mindennek van határa"...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!