Lentner: A jegybank harcol a neoliberalizmus ellen

2016. május 16. 14:32

Lentner Csaba közgazdász szerint a 2018-as választási győzelem érdekében gyökeresen át kell alakítani a neoliberális közgazdasági oktatást. Ehhez kell Matolcsy György meg az alapítványok (23:55-től).

2016. május 16. 14:32

„Énnekem meggyőződésem, hogy a 2018-as választás az azon fog múlni, hogy mi, a mi koncepciónk, a mi elveink, a gazdaságpolitikánk, társadalompolitikai szemléletünket a társadalom mennyire fogja elfogadni – állította Lentner Csaba közgazdász az Echo TV műsorában. A jegybanki alapítványok ügyével kapcsolatban beszélt erről a szakember, mert, – ahogy erre utalt – ezek szerepet játszanak abban, hogy a kormány társadalompolitikájának szellemi műhelyeit támogatja. 

A rendszerváltás után azonban a kormány gazdaságpolitikájával szemben alternatívát nyújtott az egyetemeken a neoliberális oktatás. Ezért „az évtizedeken át neoliberális irányba eltolt közgazdasági és jogi felsőoktatásnak a generális megváltoztatása van szükség.” – mondta a közgazdász. „Ehhez a gazdaságpolitikához nem elég, hogy mi páran, egyetemi tanszékeken tudjuk, hanem ennek a gondolkodásnak le kell menni minden egyes egyetemre, nem csak privilegizált egyetemre, minden egyes egyetemre, minden egyetemi oktatónak a fejébe.” Lentner ezt követően hozzátette: „új típusú közgazdasági oktatásra van szükség, tehát az egészet, ami idáig volt, azt le kell cserélni, ki kell iktatni”.

A közgazdász szerint utóvédharcok vannak, a neoliberális értelmiség részéről, „a Magyar Tudományos Akadémia egy ilyen beszorult, korábbi, az MSZP-SZDSZ-szel kiesett, benyomult, tehát az akadémián próbálják magukat tartani”. Ez egy harc Lenter Csaba szerint, amely szellemi csoportok között folyik. „És ebben tehát Matolcsy György, aki ebben vezéralak, emblematikus figura.”

Összesen 465 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vezetéknév Utónév
2016. május 17. 13:15
Lopással, meggazdagodással harcolni a neoliberalizmus ellen olyan, mint szexelni a szüzességért.
csuka
2016. május 17. 09:59
Lentner: A jegybank lopással harcol a neoliberalizmus ellen
1istvan
2016. május 17. 09:05
folyton folyvást idézgetik l.cs. szövegét. mi is a baj azzal? mi az a szörnyű amit mondott? azon túl (nekem pl nem olyan szörnyű) hogy a fidesz megint választást akar nyerni.
states
2016. május 17. 08:12
Eszi a kefét a vörösnáci bankármaffia. Ki lettek baszva a mézesköcsögből, vége a régi szép időknek, amikor hazatalicskázták a pénzt az MNB-ből, a költségvetésből meg Gyurcsányék visszatalicskázták. Ez zajlott Surányi és Simor alatt is, plusz Surányi eladta az aranykészletet, az ezermilliárdok meg azóta se derült ki, hova lettek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!