Nem engedte az Új Nemzedék Központ az ÁSZ-ellenőrzés elvégzését

2016. március 02. 19:25

Az ügyészséghez fordult az Állami Számvevőszék, mivel az Új Nemzedék Központ nemes egyszerűséggel nem bocsátotta rendelkezésre a szükséges dokumentumokat a számvevőszéki ellenőrzéshez – írja az Index.

2016. március 02. 19:25

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az ügyészséghez fordult, mert nem lehetett végrehajtani az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. számvevőszéki ellenőrzését, ugyanis a cég nem bocsátotta rendelkezésre a szükséges dokumentumokat – írja az Index.

Az ÁSZ szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: törvényi felhatalmazás alapján ellenőrzik az állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységét, valamint ezeknek a kormányzati szektor hiányára és adósságállományára gyakorolt hatását. Az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. 2011 és 2014 közötti vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenysége számvevőszéki ellenőrzéséhez szükséges dokumentumokat nem bocsátotta az ÁSZ rendelkezésére a cég. Az ellenőrzést ezért nem tudták végrehajtani, annak kérdéseit nem lehetett megválaszolni a dokumentumok hiánya miatt. Az ÁSZ feljelentést tett az ügyészségen.

Az Új Nemzedék Központ legfrissebb, 2014-es beszámolója szerint négymilliárd forintos veszteséggel zárta az évet. Az óriási buktát egy hárommilliárdos „rendkívüli bevételnek” köszönhetően sikerült 684 millióra visszahozni – írja az Index.

A hárommilliárdot egy olyan uniós pályázaton nyerték, amely nem is vágott a szervezet profiljába. A szervezet az ősszel újabb 5 milliárdos támogatást nyert.

A korábban zánkai, jelenleg budapesti székhelyű Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. alaptevékenységébe az ifjúsági turizmus, az oktatás, szabadidős, egészségturisztikai-rehabilitációs, sport- és rekreációs programokhoz, valamint szakképzéshez és felnőttképzéshez kapcsolódó szolgáltatások tartoztak.

A központ tulajdonosi jogainak gyakorlását az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter látta el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján, majd 2012. április 1-jétől a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2014. október 28-tól pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma vált a tulajdonosi jog gyakorlójává.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
StG
2016. március 02. 21:39
Kíváncsian várom, Csepreghy Nándor fog-e most olyan pökhendi nyilatkozatokat tenni, mint annak idején a Norvég Alapok kapcsán...
gudmen
2016. március 02. 21:17
közös civil társadalmi minimumnak kellene lenni, hogy a tolvajt elitéljük, a korrupt politikust megvetjük..bármelyik oldalt képviseli...a lopás az lopás...azt nem lehet ideologiával megmagyarázni!
gudmen
2016. március 02. 20:51
"Oldalanként 4 millió forintba került az olimpiai tanulmány" http://index.hu/gazdasag/2016/03/02/oldalankent_4_millio_forintba_kerult_az_olimpiai_tanulmany/
gudmen
2016. március 02. 20:23
közben...: "Közel egymilliárdért hirdethetett az állam a Habony-féle lapban A kapott válaszokból az derült ki, hogy a Lokál legnagyobb hirdetője a Szerencsejáték Zrt., amely bruttó 306,9 milliót költött eddig hirdetésekre, az MVM 2015-ben bruttó 114,26 millióért vásárolt felületeket a paksi beruházáshoz kapcsolódó hirdetésekhez az online és nyomtatott Habony-lapokban, de a hirdetők között volt a Magyar Nemzeti Kereskedőház, a Zeneakadémia, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, a BKK, az MFB-csoport egyik cége, a Budapesti Temetkezési Intézet, a Gazdasági Versenyhivatal, a Főtáv, az Operettszínház, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, az MTVA és a Budapesti Gyógyfürdők is."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!