Lázár: A kormányablakoknál is lehessen adóügyeket intézni!

2015. december 01. 11:28

A kormány célja, hogy az állampolgárok minél gyorsabban, egyszerűbben és olcsóbban intézhessék ügyeiket – mondta Lázár János Békés városában, ahol átadta a kormányablakot. A Miniszterelnökséget vezető miniszter legújabb javaslata az, hogy adóügyeket is lehessen a kormányhivatalokban intézni.

2015. december 01. 11:28

A területi közigazgatás további fejlesztésénél arra kell törekedni, hogy minél több ügy intézését el lehessen kezdeni otthonról, továbbá lehetőség legyen az adóügyeket is a kormányablakoknál intézni – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, a békési kormányablak átadóján.

Lázár János kifejtette: a kormány célja, hogy az állampolgárok minél gyorsabban, egyszerűbben és olcsóbban intézhessék ügyeiket, ezért 2010 óta száztíz törvényt módosítottak, a jövő év elejétől pedig 10 milliárd forinttal csökkennek az eljárási díjak. 

Jövőre a Miniszterelnökség 40 milliárd forinttal támogatja a kormányablakok informatikai rendszerének fejlesztését – mondta. Tállai Andrásnak, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóhatóság felügyeletéért is felelős parlamenti államtitkárának pedig azt javasolta, hogy adóügyeket is lehessen a kormányhivatalokban intézni – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, 1873 óta ez a legnagyobb változás a területi közigazgatásban.

Lázár János szólt arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hamarosan Békéscsabára látogat, hogy stratégiai megállapodást kössön a megyei jogú várossal. Ő maga pedig rövidesen elmegy Mezőhegyesre, amelyet „a politikai ellenfelek megszálltak”. 

Hozzátette: azok, akik 2004-ben eladták a mezőhegyesi állami gazdaságot, előtte szétlopták, most pedig tiltakoznak az ellen, hogy a kormány egy állami mintagazdaságot szeretne ott szervezni. Hangsúlyozta, garantálják az ott élő négyszáz ember megélhetését az állami földlicitek után is. (Az első mezőhegyesi állami földterületet december 8-án hirdetik meg nyilvános árverésen.)

Lázár János régóta szorgalmazza Békés és Csongrád megye együttműködését, ezért - mint mondta – javasolja a kormánynak és a kormányfőnek, hogy Szeged és Debrecen között a 47-es utat tegyék négysávúvá. Kifejtette: a tervezést még megkezdenék ebben a ciklusban, a kivitelezés 2018 után történne, és lehetőség szerint 2021-re lenne kész. 

Beszéde végén a miniszter közölte, a járási és kormányhivatalok összevonása áldozatokkal is járt, 2500-an veszítették el vezetői munkájukat. Emlékeztetett: a kormány július elsején elindította a közszolgálati életpályamodellt, amely béremelést jelentett a területen dolgozók számára.

Gajda Róbert, Békés megyei kormánymegbízott elmondta: az elmúlt másfél évben 900 millió forintot fordítottak a megyében a kormányablakok kialakítására, „a Békés megyei közigazgatásba ennyi pénz ilyen rövid idő alatt még nem érkezett”

Hozzátette, hogy mostanáig kilenc kormányablakot adtak át, a békési a tizedik, és egyben az utolsó, amelyre európai uniós forrást tudtak lehívni. Idén még átadják az utolsó kormányablakot Szarvason, ám azt már teljes egészében magyar támogatásból valósították meg - mondta. Közölte: az eddig átadott kormányablakokban 249 ezer ügyfél 290 ezer ügyet intézett mostanáig.

Dankó Béla (Fidesz) országgyűlési képviselő kiemelte: több mint 37 ezer ember tartozik a békési járáshoz, ők évente mintegy 57 ezer ügyet intéznek, ezért nagyon fontos, hogy minél inkább ügyfélbarát legyen a rendszer. 

Közölte: a békési kormányablaknak helyet adó épület csaknem száz éve épült királyi járásbíróságként; szeretnék, ha az ingatlan felső szintjét és homlokzatát is fel tudnák újítani a jövőben. Ezzel kapcsolatban Lázár János elmondta: a Miniszterelnökség támogatja a törekvést, és elő fogják teremteni rá a forrást.

Izsó Gábor (független), Békés polgármestere beszédében a közigazgatás modernizálódásának színtereiként szólt a kormányablakokról, és úgy fogalmazott, hogy létrehozásuk a polgári kormány emberek és családok felé fordulását jelképezi, a gondoskodó kormányt jeleníti meg.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2015. december 01. 13:35
Elég vékonyka propagandaszöveg. Remélem a 2 milliárdos keretből futja majd jobbra is.
bookmark
2015. december 01. 13:21
Ha lenne a lakosságnak saját ingyenes digitális aláírása, akkor tovább lehetne csökkenteni a költségeket. Pl, szavazás, aláírásgyűjtés, hivatalokkal történő kapcsolattartás, digitális szerződéskötés. Ma még nálunk a két tanu aláírása a hiteltérdemlő.
bookmark
2015. december 01. 12:46
Nagyon jó, most már csak a lakosságot kellene tájékoztatni arról, hogy mire jó a kormányablak. Egy másik probléma az az, hogy pl a társasházak életét nagyon megnehezíti az, hogy nem lehet email-ben szavazni és ezzel a közös képviselők továbbra is terror alatt tudják tartani a tulajdonosokat. Mikor lesz már minden állampolgárnak saját ingyenes digitális aláírása?
liberálzöld.
2015. december 01. 12:38
Horgász napijegyet miért nem lehet váltani? Bár van annak némi bája, hogy amint Vajna Bandi besétál az első kormányablakhoz és visszaigényel 4,7 milliárd adót. Azért mert csak, hiszen úgy sem fizette be!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!