Adattal az újságírásért – Az adatújságírást támogató programsorozat indul

2015. november 19. 11:57

Adatújságírást támogató programot indít az Asimov Alapítvány, a Független Médiaközpont és a Google. Az Adattal az újságírásért elnevezésű projekt keretében az adatújságírást bemutató előadássorozatok és workshopok indulnak, valamint egy fiatal adatújságíróknak szóló díjat is létrehoznak.

2015. november 19. 11:57

Adattal az újságírásért elnevezésű programot indít az Asimov Alapítvány, a Független Médiaközpont és a Google. A közös program célja, hogy támogassa a fiatal adatújságírókat Magyarországon. A projekt keretében az adatújságírást bemutató előadássorozatok és workshopok indulnak az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszékén, valamint Pécsett a PTE BTK Kommunikáció– és Médiatudományi Tanszékén Az előadásokat elsiemrt külföldi és haza szakértők tartják majd, köztük Beata Biel, lengyel újságíró, a digitális újságírás szakértője. Az Adatújságírás jelentőségéről így fogalmazott Móricz Ilona, a Független Médiaközpont igazgatója: „Az adatújságírás minden eddiginél szélesebb lehetőségeket és folyamatosan gyarapodó, innovatív eszközöket kínál az újságírónak. Megújítja a történetmondást, átláthatóbbá teszi a feltárt tényeket és folyamatokat. Hatékony eszköz abban, hogy az újságírás ma is betölthesse ellenőrző szerepét”. A programok 2018 februárjában indulnak.

Az előadások és workshopok mellett a program keretében a Független Médiaközpont szervezésében egy adatújságírás díjat is létrehoznak. Erre diákok, és 30 év alatti fiatal újságírók jelentkezhetnek majd legkülönfélébb, adatújságírással kapcsolatos projektjeikkel. A beérkezett jelentkezéseket egy három tagú, adatújságírókból álló zsűri fogja elbírálni. A nyertes pályamű készítője díjazásban részesül, és lehetőséget kap a projektje megvalósításán szerkesztőségekkel, újságírókkal együtt dolgozni. A többek között korábban már Csehországban is kiírt pályázatot jövő év elején hirdetik meg Magyarországon.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2015. november 19. 13:59
Tananyagként fel lehetne venni a kötelező igazmondást? .-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!