EU-s aláírásgyűjtésbe kezdene Magyarország ellen az Európai Humanista Föderáció

2015. október 22. 13:02

Európai polgári kezdeményezést indítana az Európai Humanista Föderáció nevű szervezet annak érdekében, hogy indítsanak a 7. cikk alapján eljárást Magyarország ellen a migránskrízis kezelése miatt. A kezdeményezés keretében egymillió aláírást kell összegyűjteni legalább hét tagállamból, de ez nem köti a Bizottságot.

2015. október 22. 13:02

Az Európai Humanista Föderáció nevű szervezet aláírásgyűjtésbe kezdene, hogy megbüntessék Magyarországot. Azt akarják elérni, hogy alkalmazzák Magyarországgal szemben az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkét. Ez a cikk az Unió alapértékeinek (köztük a jogállamiságnak) a sérelme esetén egy háromlépcsős eljárás végén végső soron lehetővé teszi, hogy egy tagállam bizonyos jogosultságait felfüggesszék. Például lehetséges a szavazati jog időleges megvonása a Tanácsban, azonban az eljárás semmilyen körülmények között nem irányul az EU-tagság felfüggesztésére vagy megvonására. A 7. cikk alkalmazását normális esetben egyébként az Európai Bizottság, a tagállamok harmada, vagy az Európai Parlament kétharmados többsége kezdeményezheti.

A szervezet az európai polgári kezdeményezés eszközével akarja a 7. cikk alkalmazását elérni. A kezdeményezés lényege, hogy ha egy indítványt egymillió uniós polgár aláír legalább hét tagállamból, akkor a Bizottságnak meg kell fontolnia, hogy intézkedik a téren, azonban nem köteles a kezdeményezésnek megfelelően cselekedni. Egyelőre még az se biztos, hogy befogadják a kezdeményezést, és elindulhat az aláírásgyűjtés: a befogadhatóságról november végére születik majd döntés.

Az Európai Humanista Föderáció a kezdeményezés honlapján emlékeztet, hogy 2012 óta az EU intézményei többször szót emeltek az Orbán-kormány „autoriter intézkedései” ellen. Hozzáteszik: az utóbbi időben a magyar hatóságok „elfogadhatatlan módon kezelik a migránskrízist, és ezek az intézkedések befolyásoltak olyan más tagállamokat is, ahol még szintén „törékeny a demokratikus kultúra”.

Október elején egyébként a Fidesz új frakcióvezetője, Kósa Lajos is beszélt az európai polgári kezdeményezés lehetőségéről azzal kapcsolatban, hogy ezt az eszközt a menekültkvóták ellenében is be lehetne vetni – emlékeztet az EUrologus.

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kenwood
2015. október 23. 02:29
Par ev közmunka menekülttaborban es belejönnek...
morfondír
2015. október 22. 20:49
"Európai Humanista Föderáció" Az valami olyan, mint a műköröm?
vigyor
2015. október 22. 20:35
Na, megnéztem az oldalukat, okt. 6-án posztolták, azóta 11-en osztották meg. Komment nincs.
cereal killer
2015. október 22. 20:16
Európai Humanista Föderáció? Ugyan már! Majd, ha a Bolygók Egyesült Föderációja mondja, akkor érdekel. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!