Az MNB visszautasítja, hogy bújtatott monetáris finanszírozást folytatna

2015. június 15. 15:56

Az MNB tagadja, hogy az általa létrehozott alapítványok állampapír-vásárlásain keresztül bújtatott monetáris finanszírozást végezne, annál is inkább, mert az alapítványok befektetési döntéseire nincsenek hatással – közölte a jegybank, miután az mfor.hu megírta, egyes ilyen alapítványok mekkora állampapír-állománnyal rendelkeznek.

2015. június 15. 15:56

Az MNB nem folytat bújtatott monetáris finanszírozást az alapítványain keresztül – szögezte le a jegybank az MTI megkeresésére hétfőn. A Magyar Nemzeti Bank mindenkor betartja a jegybanktörvénybe foglalt monetáris finanszírozás tilalmát, amely szerint a jegybank nem nyújthat folyószámlahitelt vagy bármely más hitelt a közszektor számára – közölte a jegybank.

Az MTI azt követően kérdezte az MNB-t, hogy az mfor.hu portál azt írta, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) múlt héten kiadott lakossági állampapír-állományról szóló közleményéből kiderült, hogy a Bónusz Magyar Állampapírok állománya 38,2 milliárd forinttal emelkedett, és a „növekedés nagyobbrészt az egyéb szervezetek vásárlásainak volt köszönhető”. Az mfor szerint a Magyar Nemzeti Bank alapítványai a titokzatos vevők között vannak.

A portál szerint hozzáférhető 2014-es beszámolók alapján a Pallas Athéné Animae, a Pallas Athéné Concordiae és a Pallas Athéné Domus Scientiae összesen 57,15 milliárd forint értékben rendelkeznek BMÁK-kal, ami az internetes lap becslései szerint a tavaly év végi 372 milliárdosra kalkulált állomány 15 százalékát tette ki.

A jegybank az MTI-nek adott válaszában közölte: az MNB-nek mint alapítónak az alapítói vagyon rendelkezésre bocsátását követően teljes körűen megszűnnek a juttatott vagyonnal kapcsolatos jogosultságai. Az alapítványok az alapítótól függetlenül működő és gazdálkodó szervezetek, így az alapítónak nincsen és nem is lehet ráhatása az alapítvány működésére, gazdálkodására, – ideértve természetesen – az alapítványok által eszközölt befektetéseket is.

Mivel a cikkben szereplő alapítványok befektetési döntéseiket az MNB-től függetlenül hozzák meg, így az esetleges állampapír-vásárlásaik esetén eleve kizárt a monetáris finanszírozás tilalmának megszegése – szögezi le a jegybank az MTI-nek adott válaszában.
 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. június 16. 09:18
Hibatlanul mukodik az ALLAMI MAFFIA, gratulalunk, fiuk!!!
bunko_jobbos
2015. június 15. 19:15
Milyen k. okos gyerek ez a Gyuri. Mindig tudtam, hogy ő a gazdasági ész a kormányban (vagy jegybankban éppen). A sok hülye csak szajkózza a tankönyvben meg a nemz. gazdasági sajtóban nyomatott PANELEKET, amik biztos valamilyen körülmények között igazak volta valaha (vagy soha), de nem veszi a bátorságot, hogy GONDOLKODJON, mert azt mi úgysem tudunk, hisz ott vannak az okosak. (Nekik sok pénzük van, tehát okosak.) Gyuri egyszerűen érti, amit csinál. Persze, hogy monetáris finanszírozás. Gondolom azon agyaltak sokat, hogy hogy lehessen úgy csinálni, hogy ne köthessenek bele. :-))) (jogilag, mert sajtóilag bele fognak). USA persze csinálhatja, meg a görögöknek elengedik, de mi mindent csináljunk úgy, mint az idióták. Amíg Fidesz-kormány lesz, addig nem.
balbako_
2015. június 15. 18:27
20 év után végre azt teszi ami a dolga a Jegybanknak.
pemete jakab
2015. június 15. 18:20
"Az MNB visszautasítja, hogy bújtatott monetáris finanszírozást folytatna" Az USA-ban ez van. Csak ott nyíltan csinálja a FED.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!