Az agrárminiszterrel vitázna Sallai Róbert Benedek

2015. május 31. 16:21

Az LMP szerint a kormány az „alaptalan és hazug vádaskodással” csak el szeretné terelni a figyelmet az agrárpolitikáról, amely szerintük „elhibázott és káros”. Sallai R. Benedek ezért vitára hívta a minisztert, hogy kiderüljön: „megfelel-e agrárminiszternek olyan ember, aki azt sem tudja, hogy a saját megyéjében hány birka van”.

2015. május 31. 16:21

Nyilvános vitára hívja a földművelésügyi minisztert Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője: nem fogják hagyni, hogy a minisztérium „alaptalan és hazug vádaskodása” elterelje a figyelmet a lényegről, a kormány „elhibázott és káros agrárpolitikájáról”. A politikus kezdeményezéséről az LMP vasárnap közleményben tájékoztatta az MTI-t. Ebben azt írták: Fazekas Sándor sokadszorra sem adott magyarázatot arra, hogy a kormány miért csak beszél a kisgazdálkodók támogatásáról.

A miniszter szerintük válaszadás helyett „hazug vádakkal támadta meg Sallai R. Benedeket”. Emlékeztetnek: a Földművelésügyi Minisztérium azt állítja, hogy Sallai R. Benedeknek azért nincs joga kritizálni a kormányzati birtokpolitikát, mert ő maga is haszonélvezője földbérlőként.

A képviselő szívesen válaszol minden kérdésre, de továbbra is inkább a birokpolitikáról szeretne beszélni - írták. Hozzátették: „a kormány leggyengébb láncszemeként működő” tárca mindent elkövet, hogy ne kelljen a Földet a gazdáknak programról és a területalapú támogatásokról beszélnie, sem arról, „megfelel-e agrárminiszternek olyan ember, aki azt sem tudja, hogy a saját megyéjében hány birka van”.

Az LMP vitatja, hogy a kisbirtokosok erősödnének. Azt írták: az agrártámogatások többsége milliárdosokhoz és alacsony foglalkoztatási hatású üzemekhez kerül, de azoknak szerintük a „fideszes haveri kör is fontos haszonélvezője”.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2015. június 01. 10:19
"Kitiltanák az unióból az úgynevezett glifozát tartalmú növényvédő szereket a német tartományok fogyasztóvédelmi miniszterei. Az ilyen termékeket elővigyázatosságból vonnák ki, miután a WHO korábbi tanulmánya a glifozátot rákkeltőnek minősítette. A Kishantosi Ökológiai Mintagazdaságot is glifozáttal tették tönkre az új bérlők." http://www.greenfo.hu/hirek/2015/05/30/nem-kernek-a-nemetek-a-rakkelto-szerbol-amivel-kivegeztek-a-kishantosi-biotermesztest
Tintamin
2015. június 01. 09:54
Fazekas a legnagyobb stróman a kormányban! Nem csinál semmit, parancsra kiutal a Quaestornak százmilliókat, kémeket, szerencselovagokat alkalmaz, mindeközben naponta részt vesz valami bemutató szarságon. Miért mindig a földművelésügyi minisztérium élén vannak a legnagyobb parasztok?.....
Valodi
2015. június 01. 09:39
Az Élőlánc Magyarországért közleménye Az Élőlánc 2012 május 10 óta követeli az állami földpályázatok visszavonását, az eredmények megsemmisítését. Követeléséhez 12.732 fő csatlakozott. Most az állami földek ügyében nyílt levélben fordul minden közjogi méltósághoz. A szervezet szerint ugyanis a VI. Ángyán jelentésből (http://kielegyenafold.hu/angyan_jelentesek.php?id=12180) megállapítható, hogy súlyos kár érte az államot és a helyi közösségeket. A bérleti díj ugyanis a gazdálkodó családok teherbíró képességéhez igazodik, de az állami földek bérleti jogát többnyire nem helyi gazdálkodó családok nyerték. Ez a kedvezmény így illetéktelenekhez jutva magánvagyonokat gyarapít. Súlyosan károsultak a helyi közösségek is ott, ahol a településhez tartozó földek nem a településen élőkhöz kerültek. A jelentésből az is megállapítható, hogy a pályázati kiírás szélesre tárta a kapukat a tisztességtelen magatartás, a visszaélések előtt. Az Élőlánc arra is felhívja a figyelmet, hogy nincs ma Magyarországon olyan intézmény, mely jogosult lenne érdemben és hatékonyan fellépni az állami földvagyon védelmében, így az állami földek veszélyben vannak. Kiszivárgott információk szerint a kormány az állami földeket el kívánja adni a „nyerteseknek”. Az Élőlánc Magyarországért követeli a felelősök azonnali távozását és felelősségre vonását. Követeli, hogy bankárok és jogászok helyett a földhöz értő, köztiszteletben álló, felelős vezetők kezébe kerüljön a magyar föld ügye! Élőlánc Magyarországért elnöksége www.kielegyenafold.hu
vigyor
2015. június 01. 08:00
...én bírom Sallait, de most elég rossz példát hozott. Senki nem tudja mennyi birka van egy megyében mondjuk, és azért, mert a juhász még a saját anyjának sem mondja meg, mekkora a nyáj, ez valami régi babona, de ettől még tény. Azt tudhatják, hogy mennyi birkára kértek támogatást. Ez azonban soha nem fog egyezni a birkák létszámával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!