Aszódi: Több időnk van elbírálni, hogy biztonságos-e az építkezés

2015. március 03. 19:50

Az Országos Atomenergia Hivatal megkapta azokat az erőforrásokat, és dokumentumokat, amelyek segítségével elbírálhatják, hogy biztonságos-e Paks II építése. Aszódi Attila szerint, mivel időben megkapták a dokumentumokat, több mint két évük van a biztonsági szempontok elbírálására.

2015. március 03. 19:50

Az új paksi erőmű építésénél biztonsági hatóságként működő Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a kedden elfogadott törvényben megkapta az ehhez szükséges erőforrásokat – mondta Aszódi Attila, az új paksi atomerőmű építésének kormánybiztosa kedden a Duna TV Közbeszéd című műsorában. A törvény a sugár-egészségügyi feladatokat is ide helyezte át az állami egészségügyi hatóságtól – tette hozzá a kormánybiztos.

A kormánybiztos kifejtette: a biztonság szempontjából fontos, hogy a nagyobb csapat kellő idővel rendelkezik a biztonság elbírálásához. Így az engedélyezés a hagyományos 6 hónap helyett 12 plusz 3 hónapig tarthat. A dokumentumok teljes megismerésével együtt viszont már 2 év és 3 hónap áll a rendelkezésükre – ismertette a részleteket Aszódi Attila.

Aszódi kitért arra is, hogy a 12,5 milliárd eurós építési költség „nem szállhat el”. Arra a kérdésre pedig, hogy ez sok vagy kevés, azt válaszolta, amit a Mandinernek adott interjújában is: az építési költség egységnyi teljesítményre vetítve abban a tartományban van, amennyiből Európában és Észak-Amerikában is megépülnek az erőművek.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2015. március 03. 20:51
És mi van, ha elmérgesedik az ukrán helyzet, és az oroszokkal nem építtethetünk erőművet?
Zsolt75
2015. március 03. 20:04
Biztonsagi hatosag, ugyan mar... Majd Szelberni megszakerti.
Catullus
2015. március 03. 20:00
Mintha a bekerülési költség egyre magasabb lenne ? Érdekes, mintha létesítési engedéllyel szokták volt kezdeni a beruházásokat, amihez meg kell szerezni a hatóságok szakvéleményét. Mi van akkor, ha a tervek alapján nem biztonságos a létesítmény stb. És vannak már építési,technológiai tervek egyáltalán ? nagyon bűzlik az egész, a lenyúlási lehetőség biztosítva, aztán utánuk a vízözön ? A hitel már itt van, az a fontos ugyebár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!