Kósa: Nem nagyobb a magyar terrorfenyegetettség az uniósnál

2015. január 19. 14:56

Magyarország terrorfenyegetettsége az európai unió átlagának felel meg, vagy az alatt van – jelentette ki Kósa Lajos az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának zárt ülésén. Hozzátette: a bevándorlás komolyabb aggodalomra ad okot. A DK-s Vadai Ágnes kifogásolta, hogy a bevándorlókat „kollektíven bűnösnek” nyilvánítják.

2015. január 19. 14:56

A franciaországi terrortámadás után Magyarországot érintő biztonságpolitikai kérdéseket vitatták meg az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának hétfői zárt ülésén a Parlamentben.

 
A bizottság három órás ülésén többek között Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója valamint Takács Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója adott tájékoztatást a terrorfenyegetettségről.
 
Az ülés után Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke leszögezte: felelősen ki lehet jelenteni, hogy Magyarország terrorfenyegetettsége az európai unió átlagának felel meg, vagy az alatt van. Hozzátette: a terrorfenyegetettség miatti B fokozat elrendelésére azért volt szükség, mert a szocialista kormányok idején 2007-ben készült jogszabály ezt írja elő, de Kósa Lajos kiemelte: nincs arra adat, hogy Magyarországon a terrorizmus miatt kellene aggódni.
 
Komolyabb aggodalomra adhat okot a bevándorlás – hangsúlyozta a fideszes elnök, kifejtve: az elmúlt három évben meghúszszorozódott a Magyarországra érkező menedéket kérő emberek száma. Tavaly több mint 40 ezren, és már idén is több mint hatezren kértek menedéket. Kósa Lajos kitért arra is, hogy a 40 ezer menedékkérőből csak mintegy 500-an kaptak védelmet, a többien gazdasági okokból jöttek Magyarországra, megélhetési menekültek. 
 
Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja azt mondta: Magyarországon még nincs közvetlen terrorfenyegetettség, ugyanakkor jövőre nézve a modernkori terrorizmus - amely lehet csoportos vagy egyéni - egy olyan globális probléma, amelynek potenciális veszélye Magyarországon is fennáll. Ugyanakkor kiemelte: „kötött a kezük a tekintetben, hogy amíg az ország az Európai Unió és a NATO tagja, addig sok lépést nem fognak tudni megtenni. Ez egy olyan közös ügy, össznemzeti kérdés, amelyben minden pártnak meg kell látni az ország érdekét.” Hozzátette: akár az Európai Unióval szemben is el kell érni bizonyos jogszabály-változástatásokat, elsősorban a menekülttáborok ügyében.
 
A bizottság független tagja, Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke kiemelte: „a Terrorelhárítási Központ főigazgatójának szakértelme mélyen alulmúlja egóját”, ugyanis, a DK politikusának elmondása szerint Hajdu Jánosnak „némi sértegetés mellett” sikerült a terrorizmus elleni küzdelemről beszélnie. Vadai kiemelte: nem derült ki, hogy a kormánynak van-e terrorizmus elleni koncepciója, s hogy ki az, aki ebben a kérdésben tartja a kapcsolatot az érintett nemzetközi szervekkel. 
 
A DK-s politikus úgy látja: a bizottsági ülésen kiderült, hogy Magyarországon szigorú – az európaival összhangban lévő – menekültügyi szabályozás van érvényben. Vadai szerint a bizottsági ülésnek a terrorizmusról kellett volna szólni, de ehelyett jellemzően csak a bevándorlókkal kapcsolatos negatív állításokat hallottak. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: elfogadhatatlannak tartják, hogy népcsoportokat, gazdasági okból menekülőket kollektíven bűnösnek nyilvánítsanak. A DK-s politikus szólt arról is, hogy újra felmerült egy „szuper titkosszolgálat” létrehozása, s Kósa Lajos nyitottságot mutat erre.
 
Harangozó Tamás, a testület szocialista alelnöke kitért arra is, hogy a kormány és rendészeti szervek képviselői arról tájékoztatták a testületet: minden erőforrás a rendelkezésükre áll, hogy az állampolgárokat megvédjék. Az MSZP ezt viszont vitatja. Harangozó Tamás azt mondta: mind a humán erőforrások tekintetében, mind az infrastrukturális fejlesztésekre rendkívüli forrásokat kellene fordítania a kormánynak, hogy a magyar állampolgárokat a lehető legnagyobb biztonságban tudhassák.
 
Múlt szerdán a terrorellenes fellépésről a parlamenti frakcióvezetők is egyeztettek. Pénteken Pintér Sándor belügyminiszter a belgiumi terrorellenes akció miatt elrendelte a B készenléti fokozathoz tartozó feladatok részleges végrehajtását.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Vigyora
2015. január 20. 02:24
Egyébként jó lenne már kibaszni a parlamentből a hol menstruáló, hogy apéniában, hol klimaxban szenvedő faragatlan ribancokat.
Fakutya Vigyora
2015. január 20. 02:22
"Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke kiemelte: „a Terrorelhárítási Központ főigazgatójának szakértelme mélyen alulmúlja egóját" Lófaszi Ágnes természetesen a terrorelháritást rongálja, méghozzá cseléd módszerekkel: milyen terrorelháritó lenne már az, akinek minderwertigkeitskomplexe van? És milyen magyar mán az a tehén, aki háborús helyzetben a sajátjait rongálja? Dobó ledobta volna a várból a picsába - jó messzire a törököktől, hogy még annyi öröme se legyen, hogy alulról lát egy férfiembert.
kukagyerek
2015. január 19. 17:07
"Kósa: Nem nagyobb a magyar terrorfenyegetettség az uniósnál" ........................ "Megnyugtattál" Lali! Szard össze magad!
vanyádat
2015. január 19. 16:02
Még jó, hogy ott volt Tasnádi "a kémelhárítás egy szakma" László is, szükség van az ilyen magasan képzett szakikra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!