Nem vonja vissza az USA Goodfriend diplomáciai mentességét

2015. január 21. 12:44

Magyar Levente bejelentette: az Egyesült Államok közölte a Külügyminisztériummal, hogy nem vonják vissza André Goodfriend ügyvivő diplomáciai mentességét. Az államtitkár azt mondta: a magyar fél jogi értelemben lezártnak tekinti az ügyet.

2015. január 21. 12:44
Az Egyesült Államok nem vonja vissza André Goodfriendnek, a budapesti amerikai nagykövetség eddigi ügyvivőjének diplomáciai mentességét – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára szerdán Budapesten újságírókkal.
 
Magyar Levente az ügy előzményeként felidézte: a diplomáciai mentesség visszavonását Polt Péter legfőbb ügyész kérésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter amerikai kollégájától, John Kerrytől kérte. Ennek oka az a feljelentés volt, amelyet Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke tett az ügyvivő ellen rágalmazás miatt – jegyezte meg. Értékelése szerint a mentesség visszavonása lehetőségét adott volna az eddigi ügyvivőnek arra, hogy a független magyar igazságszolgáltatás előtt álljon helyt azokért a kijelentésekért, amelyeket nagy nyilvánosság előtt többször is megfogalmazott. Emlékeztetett arra, hogy a diplomata azon amerikai döntéssel kapcsolatos kijelentéseiről van szó, hogy magyar állampolgárokat, köztük tisztviselőket, így a NAV elnökét is megfosztják az Egyesült Államokba belépés jogától. Hozzátette: André Goodfriend - mivel nem vonják vissza a diplomáciai mentességét - nem tudja a döntés mögött álló bizonyítékokat a magyar nyilvánossággal ismertetni.
 
Az államtitkár elmondta, John Kerry válaszlevelét a nap folyamán kapták meg, és ezzel az ügyet a magyar fél jogi értelemben lezártnak tekinti, mivel a kormány minden olyan jogi lehetőséget kimerített, amely az ügy rendezését jogállami módon lehetővé tette volna.
 
Magyar Levente kijelentette: minden erejükkel azon lesznek, hogy az új amerikai nagykövet, Colleen Bradley Bell megérkezését kihasználva olyan mederbe tereljék a politikai dialógust, amely lehetőséget ad arra, hogy a védelmi és a gazdasági együttműködés kifejezetten magas szintjére emeljék vissza a politikai együttműködést az Egyesült Államok és Magyarország között.
 
Az államtitkár tájékoztatója előtt távozott a Külügyminisztérium épületéből André Goodfriend, aki nem kívánt nyilatkozni.

Összesen 198 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. január 22. 10:43
Ultima Ratio 2015. január 21. 17:15 Még mindig nem vagyok ballib," De nagyon hasonló...
Brigadéros
2015. január 21. 22:26
Vajon terveznek második felvonást is az amcsik ebben a melodrámában?!
Akitlosz
2015. január 21. 20:23
De meglepő! "a magyar fél jogi értelemben lezártnak tekinti az ügyet." Azaz gyávák, nem merik kiutasítani az országból, pedig az lett volna, az lenne a jogilag megfelelő lépés, nem ez a nevetséges cirkusz a mentességgel, bírósággal. Minden független országnak joga van eldöntenie, hogy kiket enged be az országába, s kiket nem tart kívánatosnak.
Vén Csataló
2015. január 21. 17:31
Apropo, az index fotóriportjában látszik, hogy ez a bunkó kockás ingben ment ki a Hősök terére az Ismeretlen katona sírjának a megkoszorúzására: http://galeria.index.hu/belfold/2015/01/21/colleen_bell_es_az_ismeretlen_katona/4 Egy a komcsi-libsi médiában elegánsnak meg intelligensnek nevezett "diplomata", akinek amúgy fingja nincs a dresscode-ról. Hát ennyit az eleganciáról, meg az intelligenciáról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!