Tárki: Bezuhant a Fidesz népszerűsége

2014. november 26. 15:33

A Fidesz-KDNP 12 százalékpontot vesztett népszerűségéből a teljes népesség, 10 százalékot a pártválasztók körében. Kisebb mértékben, de növekedtek az ellenzéki pártok táborai, viszont a legnagyobb mértékben a bizonytalanok és pártválasztásukat eltitkolók tábora nőtt meg – közölte a Tárki szerdán az MTI-vel.

2014. november 26. 15:33

A november 13. és 23. között 1006 fős országos véletlen mintán személyes kérdezéssel végzett felmérés szerint a Fidesz-KDNP 12 százalékpontot vesztett népszerűségéből a teljes népesség körében, vagyis októberhez képest a támogatói kör harmadával csökkent, azaz novemberben 25 százalék. Tekintve e tábor méretét, ez szinte „földcsuszamlásszerű népszerűségvesztésre utal”, de továbbra is egyértelmű a kormánypártok előnye – írta a Tárki.

A többi párt támogatottságának változását tekintve – olvasható a közleményben – óvatosan kell fogalmazni, mivel a bizonytalan, illetve az eltitkolt preferenciával rendelkezők aránya nőtt leginkább. Ez a kör a korábbi 34 százalékról 44 százalékra duzzadt, vagyis arra a szintre, ahol az idei önkormányzati választások előtt állt. Jelenleg még bizonytalan, hogy ezt a heterogén tábort mely politikai erő tudja majd megnyerni.

A közvélemény-kutatás szerint a Jobbik népszerűsége lényegében nem változott: az októberi 11 százalék után e hónapban 12 százalék. A legjelentősebb baloldali erő, az MSZP támogatottsága változatlanul 11 százalék, és ezzel stabilizálta a baloldalon vezető szerepét. Nem változott a Demokratikus Koalíció (DK) szimpatizánsi körének mérete sem az előző hónaphoz képest (3 százalék). Sem az LMP, sem az Együtt-PM támogatottsága nem változott szignifikáns mértékben, előbbi 2-ről 3 százalékra, utóbbi 1-ről 2 százalékra módosult. A pártpreferenciájukat nem közlő válaszadók között különösen megnőtt azok aránya, akik eltitkolják pártszimpátiájukat; az október 13 százalékról 19 százalékra, de növekedett a bizonytalanok aránya is, 21 százalékról 24 százalékra.

A pártválasztók, azaz a határozott pártpreferenciával rendelkezők körében a Fidesz-KDNP népszerűsége 10 százalékpontot csökkent, 55 százalékról 45 százalékra. Mind a Jobbik, mind pedig az MSZP 4 százalékpontot növekedett; előbbi 17 százalékról 21 százalékra, utóbbi pedig 16 százalékról 20 százalékra nőtt. A Jobbik esetében ez az erősödés egy hosszabb ideje tartó trend folytatását is jelenti egyben. Az LMP 3 százalékról 5 százalékra változott, a DK-t választóké viszont továbbra is 5 százalék, így mindkét párt a parlamenti küszöbön áll. Az Együtt-PM tábora 2-ről 3 százalékra módosult. A Tárki közleményében megjegyzi: a regisztrált változások alapján kirajzolódó tendenciák csak a következő hónapok során erősíthetők meg.

Összesen 319 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Terminátor
2014. november 27. 11:07
Mennyi "okos" agymosott van : megmagyarázzák a semmit ... Közben éljenzik szíjjártót,kósát , gírószászt .... Szép magyarok vagytok !
Terminátor
2014. november 27. 10:57
A legújabb "World Talent Ranking" szerint az oktatás és a szellemitőke-vonzó képesség terén egy listán Magyarországon 60 ország közül az 51. helyre esett. Pedig tíz éve még a 16. helyen álltunk. Bulgáriát és Horvátországot rosszabbul, Lengyelországot, Csehországot, Romániát viszont sokkal jobban értékeltek nálunk. Reméljük még nem késő és a rablóbanda orbánrezsim megy a süllyesztőbe
Csigorin
2014. november 27. 09:34
Azert van, mert visszaalltak az atlantista vonalra, ahelyett hogy kelettel baratkoznanak. Remelem eszbekapnak.
BőröndÖdön
2014. november 27. 08:53
Lassan észhez tér a magyar..?..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!