Az MFB-é lett a Főgáz

2014. október 21. 21:53

Eladta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a Fővárosi Gázműveket a Magyar Fejlesztési Banknak. Az indoklás szerint azért, hogy hosszú távon megőrizhető legyen a rezsicsökkentés hatása.

2014. október 21. 21:53

A Magyar Fejlesztési Bankhoz kerül a Fővárosi Gázművek állami tulajdonú részesedése, miután a keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az MFB-nek versenyeztetés nélkül értékesítik a részvénycsomagot. A határozatban az áll: a lakossági energiaellátás biztonságának biztosítása, valamint a rezsicsökkentés hatásainak hosszú távú megőrzése érdekében határoztak a Fővárosi Gázművek állami tulajdonú részvényeinek értékesítéséről.

Az értékesítés része a nemzeti közműszolgáltatási rendszer megszervezésének, az erről szóló kormányhatározat szeptember 30-án jelen meg a Közlönyben. E szerint a nemzeti fejlesztési miniszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter feladata, hogy gondoskodjon az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. mint vevő és az MNV Zrt. mint eladó között az MNV Zrt.-nek a Főgáz Zrt.-ben fennálló részesedése megszerzésére irányuló szerződés megkötéséről.

A Főgáz honlapján található tájékoztatás szerint a cég az egyetlen többségi állami tulajdonban lévő gázszolgáltató Magyarországon. A társaság részvényeinek 50 százaléka, valamint egy A és egy B sorozatú részvény az államot képviselő  Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában van,  részvények 49,83 százaléka a szintén többségi állami tulajdonú MVM Zrt-é, a kisbefektetők 0,17 százalékos részvénypakettel rendelkeznek.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2014. október 22. 21:26
Már egy állami banknak kell finanszírozni a rezsicsökkentést. Na persze mindenki adójából.
vakhangya4
2014. október 22. 05:21
Hogy is hívták ezt annó? Burzsúj tőke? Mikor a banktőke meg az ipari tőke egybeolvad.
Tintamin
2014. október 22. 00:15
"hosszú távon megőrizhető legyen a rezsicsökkentés hatása Bakker, tiszta 80-as évek, akkor ment ez a szocialista bullshit.
Fahrenheit 451
2014. október 21. 22:02
"Eladta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a Fővárosi Gázműveket" télen már nem lesz gáz amit forgalmazzanak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!