Szanyi a drága hús miatt aggódik

2014. augusztus 07. 13:01

Szanyi Tibor MSZP-s EP-képviselő szerint módosítani kell az agrártámogatási rendszert, mivel erre a célra félmilliárd euróval kevesebbet kapunk az EU-tól a következő hét évben, ez pedig a termelés csökkenéséhez és az árak emelkedéséhez vezethet.

2014. augusztus 07. 13:01

Az MSZP szerint a kormánynak módosítania kell a magyarországi agrártámogatási rendszeren, ellenkező esetben tovább emelkedhet az alapvető élelmiszerek, elsősorban a hús ára. Erről Szanyi Tibor, a szocialisták EP-képviselője beszélt csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, Orbán Viktor 2013 decemberében „egy nyik nélkül bólintott rá” az Európai Tanács azon döntésére, amely a következő hét évben félmilliárd euróval csökkenti Magyarország uniós agrártámogatását. Szanyi Tibor szerint a kormány ezért döntött úgy nyáron, hogy az 1200 hektár fölötti gazdálkodók támogatását minden kompenzáció nélkül elvonja. Hangsúlyozta, ez az intézkedés látszólag sújtja kizárólag a „nagy magyar oligarchákat”, hiszen az érintettek többsége valójában olyan, akár több száz kistermelőből álló szövetkezet, amelyek jellemzően munkaigényes állattartással foglalkoznak. 

Az MSZP ezért az ő védelmük érdekében azt kezdeményezi, hogy a teljesen elvont támogatás kompenzálható legyen a kifizetett munkabérek mértékével – mondta a szocialisták brüsszeli képviselője, aki hangsúlyozta, a javaslatot szeptemberben az Európai Parlament elé terjesztik. Szanyi Tibor arra figyelmeztetett, ennek elmaradása esetén drámaian csökkenhet a magyarországi élelmiszer, elsősorban hústermelés, ami a húsáruk akár 30 százalék feletti drágulását is eredményezheti.

A szocialista politikus emellett szólt arról is, rövid távon továbbra is szeretnék elérni, hogy az alapvető élelmiszerek áfája csökkenjen 5 százalékra.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2014. augusztus 07. 16:51
...Azt még érteném, ha a drága alkohol miatt aggódna...
bini
2014. augusztus 07. 16:39
Na jellemző a nagy okoságukra, s mindent megmagyaráz a gazdaságpolitikájukról. Ha az oroszok embargot hirdetnek bizonyos termékekre akkor az eu belső piacán többáru marad, ami tudjuk, hogy az árakat nem felfelé, hanem lefelé nyomja. Ráadásúl magyarország sertésimportra szorul, mivel a szocik áldásos tevékenysége következtében drasztikusan csökkent az állatállomány és évek kellenek mig a tenyészállatok nővelésével a szaporulat is nőni fog. Nem véletlen, hogy az állam privilégizálja az állattartást és ez megmutattkozik a haszonbérleti állami földek odaitélésénél is. Erről ennyit.
GV0917
2014. augusztus 07. 15:55
Mi van kapitány?Megjött az ifjabbik nejed étvágya? Ja, de ki tehet arról, hogy Brüsszelben drágább a husika, mint Pesten!Térj át vegára!Arra sok a legelő. Meg arrafelé a zöldek is zöldebbek a fűnél.
küllő
2014. augusztus 07. 14:49
Nem baj fideszbirkák, ti legalább tapsoltok. ÉLJEN A 317 forintos Euró!! Éljen a 440 forintos gázolaj !!! Rátok mondják: BOLDOGOK A LELKI SZEGÉNYEK !!! Ez a püffedt pávatáncos "népe " !! Büszkék lehettek egymásra !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!