Nem kapnak területalapú támogatást a nagyüzemek

2014. július 23. 09:54

Több mint ötszáz olyan üzem van Magyarországon, amelyek 1200 hektárnál nagyobb területen gazdálkodnak: ők lesznek az intézkedés vesztesei.

2014. július 23. 09:54

Több nemzeti park, és egyetemi gazdaságok is érintettek a támogatás megvonásában – mondta Torba Tamás közgazdász. Szerinte ettől nem lesz igazságosabb a rendszer, a mezőgazdaságban „nincs olyan, hogy a kisvállalkozásoknál többen dolgoznak, mert ott nagyobb a jövedelemtermelő képesség, ezt nem is tudom, hogy gondolják”

A nagyüzemekben elbocsátásokra számít a támogatások elvesztése miatt, de ezen dolgozókat a kisvállalkozások nem fogják átvenni. A modern mezőgazdaságban, főleg az állattartásban kevesen dolgoznak még a nagyüzemekben is, tehát óriási tévedés, ha a kormány ebben a szektorban akar munkahelyeket teremteni – fejtette ki a közgazdász.

Torba azt is leszögezte: nem igaz, hogy a nagyüzemek extra profitot termelnének. Az, hogy egy üzemben nagy a gépesítés, azt jelenti: sok pénzt fektettek be. Ezekről azt várja a vállalkozó, hogy megtérüljenek. Az, hogy az elvárható hasznot egy bizonyos szint felett elveszik, nem éppen a piacgazdaság alapja – mondta Torba.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vakhangya3
2014. július 24. 09:08
Egy olyan kormányzat amelyik a tanyaprogram keretében egy budapesti kerületnek juttat pénzt nem hozzáértő.
Kárpáti Zoltán
2014. július 24. 00:01
Kicsibe csak a munkaigényesebb kertészet megy. Akkor arra kell rámenni, ha munkahelyeket akarunk teremteni.
Kárpáti Zoltán
2014. július 23. 23:58
Nem az a világ van már, hogy két lóval meg egy ekével el lehet éldegélni. Persze van olyan is, most is, de ki vállalná már azt manapság? Sokan nem. Az már nem lesz általános.
Kárpáti Zoltán
2014. július 23. 23:52
Kicsibe már nem lehet több tízmilliós gépekbe beruházni, és azt kitermelni. Más meg nem tud versenyképes lenni. Ilyen a világ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!